Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

ruszanie pod góre w civicu ze sprzęgła? Pomocy

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• ruszanie pod góre w civicu ze sprzęgła? Pomocy

Moja mama jest właścicielką civica ale z w poprzedniej wersji przed rocznikiem 2006. Pare razy pożyczyłam od niej auto i zauważyłam, że mam problem z ruszaniem pod góre. Normalnie wygląda to tak, że popuszczamy lekko sprzęgło i jak czujemy, że auto "bierze" dodajemy gazu i płynnie ruszamy. A tu niespodzianka honda się stacza. Sprzęgło jest ze wspomaganiem i ledwo oderwe noge już gaśnie albo nie wyczuwam momentu "brania". Jestem obecnie z chwili zakupu nowego kosmicznego Civica i zauważyłam, że sprzęgło jest takie samo jak w samochodzi mojej mamy. Do tej pory jeżdziłam starą laguną, w której sprzęgło jest twarde i wysoko bierze. Nie miałam nigdy poblemu nawet na wysokim wzniesienu. Czy ktoś z was również ma taki problem? Nie chciałabym nawet na małym spadku ruszać z ręcznego

Witam, mam nowego Civica. W sumie, to nie zwróciłem wcześniej na to uwagi Przetestuję ruszanie pod górkę i napiszę jak sprawa wygląda.

Comment

Ja też wkrótce odbiore moją lamparcice i mi ten problem spać nie pozwala
      Naprawdę nikt tego nie zauważył? Ja chyba jeżdzić w takim razie nie umiem....

Comment

Witaj malwaz,
        sprawdziłem. Wydaje mi się całkiem normalnie. Mam podjazd z nachyleniem 7-8% i rusza się całkiem dobrze i do przodu i do tyłu. Trzeba wyczuć, gdzie bierze sprzęgło - najlepiej najpierw na płaskim. Masz rację, że sprzęgło jest bardziej miękkie i czułe niż w innych autach. Cały manewr trzeba przeprowadzać szybciej niż w Corolli moich rodziców, ale Civic nie leci bardzo w dól (max kilka cm). Mam nadzieję, że pokażesz swoją furkę, jak już ją odbierzesz pozdr

Comment

Czytałem wcześniej ten wątek a dziś miałem okazję jeździć Civiciem brata - 2005 i przyjrzałem się tej sprawie, bo wcześniej jeździłem ale jakoś nie zwracałem na to uwagi ... Hmm nie wiem, jakoś nie widzę różnicy jeśli o mnie chodzi .
          Może jeszcze ktoś się wypowie, to skonfrontujemy opinię.
          Pozdrawiam

Comment

też posiadam Civic 2005 sedan i nie występuje u mnie taki problem... wiadomo.. do sprzęgła trzeba było sie przyzwyczaić i tyle.... każdy samochód ma specyficzne sprzęgło...

Comment

Ciesz się chłopie,że masz takie sprzęgło.Przed ruszaniem pod górkę dodaj troche gazu (uczyli na elkach?) i będzie ok.
              ビートル ジョン

Comment

Witaj!
                wydaje mi się że chodzi o to że spzęgło wysoko łapie i dlatego na samym początku puszczania nic się nie dzieje, podobno civic'i tak mają, mój tak ma

Comment

Witam. Rowniez mam auto podobne tj. z 2005 r. Mam je od miesiaca i moje pierwsze wrazenia sa podobne. Efekt...w panice przy staczaniu sie auta za mocno dodaje gazu...ot taki efekt amatora i troche halasu wkolo. Wciaz sie ucze tego sprzegla(roznica spora w porownaniu ze starym autem). Postepy sa, wiec i Ty sobie poradzisz. A na poczatek hamulec reczny i tyle.

Comment

Witam, jeśli sprzęgło wysoko łapie to sprawdź czy czasem się nie kończy. Albo jest źle wyregulowane (linka). Nie jest prawdą iż Hondy tak mają

Comment

Zamieszczone przez ocadog Zobacz posta
                      Witam. Rowniez mam auto podobne tj. z 2005 r. Mam je od miesiaca i moje pierwsze wrazenia sa podobne. Efekt...w panice przy staczaniu sie auta za mocno dodaje gazu...ot taki efekt amatora i troche halasu wkolo. Wciaz sie ucze tego sprzegla(roznica spora w porownaniu ze starym autem). Postepy sa, wiec i Ty sobie poradzisz. A na poczatek hamulec reczny i tyle.

Hehe u mnie jest dokładnie tak samo. W panice ostatnio opony mi się zakopciły Strach spowodował, że postanowiłam omijać szerokim łukiem mój ulubiony sklep gdzie jest bardzo stromy podjazd i często zakorkowany Chyba racja z tym, że sprzęgło wysoko bierze. Widzę, że ktoś ma podobne odczucia do mnie. Ktoś jeszcze? Nie wiem ale to pierwszy samochód jakim jeżdze, w którym mam taki problem. I to już drugi civic, w którym zauwżyłam tą dziwną przypadłość

P.S. Z tego powodu wybieram się jutro na plac menewrowy poćwiczyć na górce
                      Last edited by Gość; 11-01-2009, 23:40.

Comment

Niedawno pisalem,ze u mnie jest podobnie i...Auto uzywam codziennie i w zwiazku z tym nabieram szybko doswiadczen co do mego auta (mam je od 1 miesiaca). Efekt? Szybko sie przyzwyczailem do pracy sprzegla i niedogodnien juz nie odczuwam. Zatem spokojnie...wszystko bedzie ok.

Comment

Working...
                        X