Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Cichy zgrzyt przy puszczaniu sprzęgła na 4 biegu

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Cichy zgrzyt przy puszczaniu sprzęgła na 4 biegu

Witam,

Od jakiegoś czasu podczas redukcji z 5 na 4, czasami też przy wrzucaniu 5, gdy puszczam sprzęgło ze skrzyni dobywa się cichy zgrzyt. Z góry zaznaczam, że nie chodzi o skrzypienie pedału sprzęgła (bo to występuje każdorazowo przy wyciskaniu ) Nie są to także łożyska sb, bo te zmieniałem rok temu. Na luzie i podczas rozpędzania skrzynia pracuje jak należy. Mam przebieg 80 tys. Wydaje mi się, że jest tylko 2 podejrzanych: tarcza sprzęgła lub łożysko oporowe sprzęgła. Wolałbym to drugie, bo dużo tańsze.
    Miał ktoś może podobną przypadłość? I czy jest to groźne, tzn., czy trzeba szybko interweniować u mechanika? Pzdr.

12-6a25.jpgSprawdz to bo może masz to co u mnie jak wciskam pedal nawet na postoju to slychać takie.. pstrykanie zgrzytanie, i jeżdzę z tym już rok. Prawdopodobnie zrobiły się zadziory w środku pompy sprzgła lub gdzieś przy samej dzwigni. U mnie wyraznie slychać to wewnątrz auta. Zamierzam się za to zabrać. Zaóważyłem jeszcze że luźno u mnie chodzi płytka ogranicznika, jak ją przekręcę w ine miejsce to pozbywam się niechcianego efektu ale na jakiś czas. Płytka ogranicznika to nr 14.
    Last edited by Krzysztof1969; 04-10-2011, 17:17.

Comment

U mnie na postoju wszystko cicho a dźwięk to taki krótki cichy płynny (wysokotonowy) zgrzyt.

Comment

Working...
      X