Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

1.7 ctdi 2002 r. - dzwignia zmiany biegów pisk w pozycji "luz"

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• 1.7 ctdi 2002 r. - dzwignia zmiany biegów pisk w pozycji "luz"

Pojawił mi się ostatnio taki denerwujący delikatny pisk (podobny jak przy skrzypieniu zawiasów drzwi) przy zmianie biegów. Efekt jest najbardziej słyszalny przy przesuwaniu dzwigni w prawo w pozycji luz. Pojawia się zarówno przy włączonym jak i wyłączonym silniku.
    Miał ktoś może podobny przypadek i wie jak sobie z tym poradzić?

na moje "wyczucie" jak Cię czytam to chodzi Ci o popiskiwanie w trakcie wybierania biegów (szczególnie przy skierowniu dźwigni w prawo) na uruchomionym i na wyłączonym silniku też to słychać prowdopodobnie brakuje smaru na "kulkach" cięgien dźwigni biegów. Ten smar nazywa się: Smar karbamidowy wysokotemperaturowy (nr katalogowy 08798-9002) smaruje się nim Końce linki zmiany i wybierania biegów (ręczna skrzynia biegów) oraz Widełki wyciskowe sprzęgła (ręczna skrzynia biegów).
    Ja ostatnio skorzystałem po znajmości z serwisu takiego smaru - drążek (dźwignia) chodzi jak bym wkładał biegi w masło z takim przyjemnym poslizgiem, wcześniej było jakby mi ta gałka się trzęsła nawet na wolnych obrotach - jak by wpadała w drgania - teraz tego nie ma.
    Więc być może na tych "kulkach" końcówkach linek biegów nie ma smaru poprostu?? - instrukcja mówi że te miejsca należy smarować!
    Jak rozebrać jest tu: https://www.civicforum.pl/showthread.php?t=23396 na 5-tej fotce wiadć czy będzie tam samr na wodzikach czy nie - moim zdaniem Tam leży problem.
    Inny smar się nie nadaje - przy wyższej temperaturze bedzie spływał !
    Last edited by rambo7; 28-04-2011, 14:59.
    Kierownik Działu Diesla

Comment

Thx. Zatem wystarczy, że dostanę się tutaj https://www.civicforum.pl/attachment...3&d=1294145068 aby to zrobić? Nie muszę demontować całej konsoli?

Comment

TAK - dokładnie ! tylko tyle
        zauważ jak się kończy "S" metalowy pręt lewarka wiadać taki biały kwadracik - więc To i To co pod nim schowane w takiej "klatce" będą białe plastikowe kuliste przeguby linek (budowa tych linek identyko jak w lusterku wewnątrz auta - ruszasz lusterkiem w każdą stronę bo jest osadzone na takiej kulce) przyjzyj się gdzie brakuje smaru i nałóż go jakimś małym pędzelkiem - nie żałuj, ale bez przesady . Przy nakładaniu ruszaj lewarkiem wkładaj biegi tak by dotrzeć w każde miejsce.
        Może w sklepie typu OBI/Castorama znajdziesz smar silikonowy w tubce - ale sprawdź konsystencję i jego charakterystykę i przeznaczenie.
        Nooo ale generalnie jak rozbierzesz to zanim posmarujesz "wsadź" tam ucho poruszaj lewarkiem i wybadaj czy piski się stamtąd wydobywają?
        Możliwe że również skrzypią / popiskują przesuwające się pręty w pancerzach które wchodzą głębiej.
        Załączone pliki
        Last edited by rambo7; 29-04-2011, 14:45.
        Kierownik Działu Diesla

Comment

Rozwiązałem już problem. Okazało się, że pisk dochodził z przegubu (nie wiem jak się to dokładnie nazywa) tuż pod filtrem powietrza.
          Last edited by tomq; 11-05-2011, 20:41.

Comment

(nie w filtrze pyłkowym w kabinie?) ...tuż pod filtrem powietrza - tzn. w komorze silnika? tam gdzie jest taki "pręt/dźwignia" drążek wybieraka przy skrzyni biegów?
            Kierownik Działu Diesla

Comment

Tak w tym właśnie miejscu miejscu. Dałem WD40 żeby sprawdzić czy to wogóle to i o dziwo piski ucichły. Pewnie trzeba to będzie czymś lekko przesmarować.

13-37a41.jpg

To z okolicy końcówek widocznych na dole rysunku (8) wydobywał się pisk.
              Last edited by tomq; 12-05-2011, 11:53.

Comment

proszę o 2 słowa komentarza co tam zadziałałeś? (najlepiej w EDIT swojego wpisu).
                Kierownik Działu Diesla

Comment

Working...
                X