Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Sprzęgło i kłopot z nim.

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Sprzęgło i kłopot z nim.

Witam

Byłem w serwisie Norauto bo wymieniałem tam olej, poprosiłem mechanika żeby sprawdził mi sprzęgło bo od jakiś paru miesięcy mi denerwująco skrzypi przy wciskaniu co jest denerwujące. Mechanik stwierdził że sprzęgła już nie ma i jest do wymiany koszt 700 zł. Moje pytanie brzmi, jakim cudem sprzęgła nie ma jak działa normalnie ?? i czy to możliwe że aż taki koszt naprawy ?? wydaje mi się że chcą mnie naciągnąć na kasę. I czy jeśli będę czekał z wymianą , mogą być jakieś skutki tego większe ??

W Norauto mają często ceny jak w ASO, więc nie warto się u nich bawić. Może kończy się sprzęgło, a może po prostu masz typowy problem skrzypiącego pedału sprzęgła. Jak sprzęgło się nie ślizga i nie łapie przy samej podłodze to nie ma sensu ruszać.
    Sprawdź konsystencję płynu do sprzęgła (jak będzie inny niż czysty płyn hamulcowy to wymień) i nasmaruj pedał sprzęgła od strony kabiny. Na temat skrzypiącego pedału na forum jest dużo.

Comment

Ja mam tak, ze skrzypi przy wciskaniu, ale skrzypi w srodku auta, jak sie stanie na zewnatrz to nie slychac, w Aso stwierdzili, ze ten typ tak ma :P A jak już im się udało usunąć skrzypienie to na krótki okres...
      Honda Civic 1.8 i-VTEC 4D

Comment

No właśnie ten typ tak ma, ale to nie znaczy, ze tak ma być. Nowy przecież nie skrzypi.
        Ja jak kupiłem auto to lekko skrzypiało. Nasmarowałem w kabinie przy pedale i przestało. Żadne WD-40 czy inne wynalazki bo to wyschnie po trzech dniach i problem powróci. Ja to zrobiłem zwykłą oliwą do maszyn. Działa już ze 3-4 miesiące.
        Z miesiąc temu gdzieś się doczytałem, że skrzypienie może być spowodowane wodą w układzie hydraulicznym sprzęgła, więc wymieniłem płyn i sprzęgło lżej chodzi. Płyn warto było wymienić bo wyglądał mniej więcej jak budyń. Zwykły płyn hamulcowy dot-4.

Comment

Norauto radzę omijać z daleka, tam regulacja świateł kosztuje 30 PLN - nawet w ASO tyle nie biorą.
          sigpic

Comment

Do takich zabiegów dotyczących sprzęgła najbardziej polecam smary Firmy FORCH

Comment

Working...
            X