Witam. Mam honde civic 1.6 i po dłuższej przejażdżce, kiedy silnik się rozgrzeje to włączają mi się wiatraki z tym, że po okolo 8 s wyłączają się i silnik traci obroty, spada tak na 300/400 obrotów potem wraca i i znowu włączają sie wiatraki pracują 8 do 10 s i sytuacja się powtarza dopuki silnik nie ostygnie. Może mi ktoś powiedzieć co jest tego przyczyną??
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
spadek obrotów przy załączeniu wentylatorów
Collapse
X
-
Wyczyść IAC-ka (Idle Air Control) czyli regulator wolnych obrotów - on odpowiada za utrzymanie właściwych obrotów na biegu jałowym poprzez odpowiednie dawkowanie porcji powietrza do przepustnicy i kolektora w sytuacji gdy silnik jest obciążany/odciążany. W ustrojstwie tym, na wejściu, jest dość gęste sitko (coś jak sitko w wylewce bateri wannowej), przez które płynie sobie powietrze od strony filtra. W zalezności od tego w jakiej "atmosferze" porusza się Twoje auto, jakich filtrów używasz (dobre/średnie/liche) stopień zasyfienia owego sitka jest różny. Kup sobie uszczelkę pod IAC-ka w ASO (ok.20 zł), poczytaj na forum "co, jak i gdzie?" wyczyść to ustrojstwo a obroty powinny przestać falować (chyba, że uszkodzony jest IAC-ek ale to zdarza się niezmiernie rzadko). Czynnośc ta nie jest skomplikowana jeśli nie boisz się narzędzi (klucze, kleszcze) i benzyny ekstrtakcyjnej ;-)
Comment