Mam od kilku tygodni Civica 1.4 benzyna z 2002 r. Ostatnio czyli wczoraj zauwazyłem saczenie się (mokry styk dekielka z korpusem) oleju z pod "dekla" w pionie najniżej położonego w silniku po prawej stronie od rury wydechowej. Nie mam pojęcia z czego to cieknie co tam jest. Gosciu zarzekał się ze rozrzad robił w 2007 r. Jak ktoś z forumowiczów ma rozeznanie w budowie tego silnika to proszę o info na adres:[email protected] Będę wdzieczny za powazne informacje. Pozdrawiam, miłego dnia
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Wycieki oleju
Collapse
X
-
Tu Gazownik. Podaję z ksiazki gwarancyjnej nr silnika D14Z6-2102206. Jak pisałem jest to najniższy dekiel w silniku po środku z prawj strony rury wydechowej. Czy z czymś takim można trochę pojeźdxić. powiedzmy ok.200 km, na kilka razy do wtorku po świetach.Bedę zagladał na forum. Pozdrawiam
Comment
-
Otóż to, pewnie uszczelka; może przy zdejmowaniu dekla (niezbędne przy wymianie rozrządu) założono starą uszczelkę (dopuszczalne) i albo ją niedokładnie założono albo nie przesmarowano jej silikonem wysokotemperaturowym z miejscach krytycznych wskazanych na rysunku. Zapodaj fotki tego miejsca to będzie można coś bliżej zdiagnozować.Załączone plikiLast edited by Gość; 30-03-2010, 19:57.
Comment
-
najniższy dekiel w silniku panowie to miska olejowa a nie pokrywa zaworów, pewnie uszczelka pod michą poleciała.
Comment
-
Fakt nie doczytałem, wychodzi na dolną osłonę rozrządu, w takim razie może być uszkodzona uszczelka pod pokrywą rozrządu, uszczelniacz wałka rozrządu a jeśli wyciek jest na samym dole to w grę wchodzą jeszcze uszczelniacz wału i uszczelka pod michą.
Comment
Comment