Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Olej pachnie benzyną.

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Olej pachnie benzyną.

witam ,

mam problem to znaczy nie wiem o co chodzi,troche sie zaniepokoiłem gdyz moja honda 1,4 wersja sport rok 2004 z przebiegiem 78 tys,po otwarciu korka wlewowego do silnika poczułem benzyne a przeciez tam jest olej , a jak wiemy olej nie ma zapachu benzyny,nawet sprawdziłem stan oleju w silniku,i jest zawyzony o okolo 5 mm,lecz ma kolor jaki ma olej a nie czarny,dodam jeszcze ze zmieniłem olej w mej hondzie 2 miesiace temu na mobil 0-w40,co to moze byc ,czy moge z tym jezdzic,czy to jest jakas usterka,prosze o odpowiedz,dziekuje

Zobacz,jaki jest w zbiorniczku wyrównawczym-czy taki sam objaw.
    ビートル ジョン

Comment

wydaje mi sie ze nalales za duzo oleju ,olej syntetyczny raczej nie bedzie mial zapachu jak mineral dopiero jak bedzie przepracowany moze zaciagac sadzami ale i wtedy nie powinien ,zapach korka moze pachniec benzyna bo przeciez to benzyniak i jakies zapachy sie przedostaja chociazby odpowietrzeniem komory silnika z przepustnicy itp.poza tym benzyna nie powinna sie dostawac do miski bo pompa paliwa nie jest przy bloku jak przy gaznikach a przez pierscienie to raczej by ubywalo oleju niz przybywalo z cylindrow a innej mozliwosci raczej nie ma
      sigpic

Comment

w zbirniku wyrownaczym ubyło płynu chlodzinczego,wiec co to za przyczyna jest?

Comment

Często przyczyną pojawiania się oleju w silniku jest jazda na krótkich odcinkach (nie przekraczające 5km) przez co silnik jest niedogrzany i nie spala całkowicie dostarczanego do cylindrów paliwa. Ten fakt jest m.in. przyczyną zalecanej w manualu wcześniejszej wymiany oleju w silnikach (tzw. ciężkie warunki pracy, do których nalezy właśnie jazda niedogrzanym silnikiem na krotkich odcinkach). Zerknij do manuala to wyczytasz kiedy jeszcze zaleca się wczesniejsze przeglądy - nie co rok i 20kkm a co pół roku i 10 kkm. Chodzi tu własnie o to aby zapobiec zbytniemu rozrzedzeniu oleju przez paliwo. Profilaktyka polega na częstszym odbywaniu dłuższych podróży samochodem.

Comment

Working...
          X