Nie wszystko złote co się świeci, zamarzło Ci paliwko najprawdopodobniej w filtrze paliwa. Ja miałem ten sam objaw, zalałem bp ultimate i dolałem jakiegoś shitu ale auto jak już się udało odpalić to nie chciało jechać i się dusiło. Dziś własnoręcznie wymieniłem filt paliwa i jak ręką odjął. Musisz wstawić auto do jakiegoś garażu gdzie temperatura będzie blilska zeru. Tam wymień filtr paliwa i pozwól żeby auto się trochę odmroziło ( około 3-4 gdzin). Po takiej wymianie powinien zacząć działać. Jeśli chodzi o zawór ciśnienia doładowania to znajduje się on w prawym górnym rogu silnika, jest przekręcony na jedną śrubę ampulową.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Niskie obroty, spadek mocy.
Collapse
X
-
Witam, wymieniłem filtr paliwa, wyczyściłem pompę i skasowałem "błędy". Można troszkę szybciej pojeździć ale dalej "muli". W warsztacie powiedziano mi że 99% turbina. Ale skoro czyszczenie pompy troszkę pomogło to może trzeba przeczyścić cały układ??? Czy ktoś poradził sobie z tym problemem???
Comment
-
Co masz na mysli piszac "muli" ??? Czy chodzi Ci o to ze wyskakuje błąd i odlącza turbinę czy tez samochód po prostu wolniej się zbiera ?? Jeśli wywala błąd i odłącza turbinę to powinieneś zacząć od wymiany czujnika ciśnienia doładowania (na allegro jest tego sporo).Otwór w który on wchodzi często zabrudzony jest czarną mazią (efekt polskiego paliwa), należy wyczyścić ten otwór i wsadzić tam czujnik z powrotem. Nie radziłbym go czyścić bo ma on delikatną membranę którą łatwo uszkodzić. Ja go wymieniłem i jest po sprawie, auta śmiga jak nówka.
Comment
-
to jest problem z turbina jezeli dzieja wam sie takie rzeczy nawet jak jest cieplo znakiem tego ze kierowniczki w turbinie sie zapiekly i nie dzialaja w pelnym zakresie obrotow. pomaga czyszczenie turbo najlepiej regeneracjia. A tak w ogole to jest osobny dzial z silnikami diesla na tym forum i taqm sporo jest na ten tmat. Pozdrawiam
Comment
-
Wreszcie naprawiłem i wczoraj latałem 190km/h. Po pierwsze: sam wyczyściłem czujnik doładowania(BOSCH) - około 5 min. roboty. Potrzebny klucz imbusowy i patyczki higieniczne. Nie trzeba wymieniać. Zaoszczędziłem 350 zł. Po drugie i najważniejsze trzeba wyczyścić lub wymienić zawór EGR. Jest bardzo zanieczyszczony - częsta usterka w Hondzie 1.7 Cdi i w Astrze. https://www.autocentrum.pl/autorentg...-erg-278799188
Także dobrze że nie słuchałem doradców i nie wymieniłem turbiny.
Comment
-
Zamieszczone przez wbaks Zobacz postaWreszcie naprawiłem i wczoraj latałem 190km/h. Po pierwsze: sam wyczyściłem czujnik doładowania(BOSCH) - około 5 min. roboty. Potrzebny klucz imbusowy i patyczki higieniczne. Nie trzeba wymieniać. Zaoszczędziłem 350 zł. Po drugie i najważniejsze trzeba wyczyścić lub wymienić zawór EGR. Jest bardzo zanieczyszczony - częsta usterka w Hondzie 1.7 Cdi i w Astrze. https://www.autocentrum.pl/autorentg...-erg-278799188
Także dobrze że nie słuchałem doradców i nie wymieniłem turbiny.
Honda 1,7cdti,2003, Miałem dokładnie ten sam problem z tym, że doszło do tego że wyłączał mi się już podczas jazdy, a po pewnym czasie, gdy samochód wystygnął można było zrobić znów parę km...i tak w kółko.
U mnie podziałało dokładnie to samo, co u kolegi - przeczyszczenie czujnika załatwiło sprawę, dziękuję
jutro jadę 400km trzymać kciuki
Comment
Comment