Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wymianiana płynów po kupnie nowego auta.

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Wymianiana płynów po kupnie nowego auta.

Witam

Na wstepnie witam wszystkich

W poniedziałek dołaczyłem do szczesliwych posiadaczy hondy civic ( 2001r. 1.6 VTEC). Dla wiekszosci z was moje pytanie wyda sie prozaiczne i głupie, dlatego prosze o wyrozumialosc, jestem niestety laikiem w kwestiach motoryzacji... No ale coz ; Kiedys trzeba zaczac.

Kupiłem moje auto w naprawde dobrym stanie( sprawdzane w aso i u prywatnego mechanika). Wyczytalem jednak w wielu miejscach ze po kupnie auta nalezy niestety doliczyc 1.5 tys. na tzn. zestaw reanimacyjny czyli. wymiana oleju, płynów itp.

Tutaj juz konkretne pytanie do was drodzy eksperci.. Co jest pryriorytetem jezeli chodzi o najblizsze uszczuplenie mojego budzetu Co trzeba zrobic koniecznie a co np: można odłozyc na miesiac pózniej.

Jezeli ktos mogł by w jednym zdaniu napisac po krótce co i za ile trzeba zrobic to mogł bym niesamowicie wdzieczny.

Pozdrawiam
    Paweł

Kolego przede wszystkim wymień rozrząd i wymień olej w silniku. 2 najważniejsze sprawy bo nigdy nie wiesz kiedy to było robione.

Później możesz posprawdzać i powymieniać

Płyn hamulcowy
    Płyn od chłodnicy
    Olej w skrzyni ( zalecany MTF )
    Wszystkie filtry ( paliwa, powietrza, kabinowy )

Pozdrawiam
    Last edited by Karl1985; 16-12-2009, 09:29.

Comment

A ile moze kosztowac rozrzad? Mowili mi ze rozrzad dopiero przy 120 tys. ja mam 66 tys. ale nie wiadomo czy nie był krecony ten przebieg.

Comment

Zamieszczone przez Aranyanyara Zobacz posta
        A ile moze kosztowac rozrzad? Mowili mi ze rozrzad dopiero przy 120 tys. ja mam 66 tys. ale nie wiadomo czy nie był krecony ten przebieg.
        Wszystko zależy czy tylko pasek i rolki czy dojdzie do tego tez wymiana pompy wody. To oceni mechanik czy jest w dobrym stanie czy nie. Bez pompy na dobrych częściach myślę że w granicach 400/500 zł z robocizną. Takie ceny są przynajmniej w Warszawie, nie wiem jak u Ciebie .

Comment

Osobiście, jeżeli byłbym pewny co do przebiegu to rozrząd bym odpuścił. Ale tylko gdyby była pewność, że licznik nie był kręcony.

Poza rozrządem, dla świętego spokoju to: olej silnikowy i przekładniowy, filtry. Skontrolować stan świec oraz luz zaworowy.
          Można sprawdzić stan (jakość) płynu chłodniczego i hamulcowego. Jeżeli wyniki będą słabe to wymienić.

Comment

masz ksiazke servisowa?jesli tak to sprwdz czy byly servisy i co bylo wymieniane

Comment

Dzwonilem do ASO hondy w Gdyni...

Pan zaproponował tzn. duzy przeglad za 1400 zł ( właczajac w to rozrzad) + dot. oplata za olej.

Cena troche duza, szczegolnie ze koszta w grudniu mnie juz i tak dobijaja.. Czy mozna tutaj myslec o jakis zamiennikach?

I najwazniejsze, czy jezeli odłoze te, jak to nazwalismy najwazniejsze czynnosci na "troche potem " to czy przy ewen. awarii skutki moga byc opłakane? tzn. czy wtedy bede musiał dołożyc wiecej? Resumujac czy jest to absolutnie koniecznie abym zrobił to w tym momencie.

Pozdrawia
              Paweł

Comment

Jasne, że nie musisz tego zrobić teraz. Możesz to wykonać po nowym roku i w innym zakładzie czy jak kto woli u innego mechanika. Osobiście nie zdecydowałbym się na przegląd za 1400 PLN. Piszesz, "że sprawdzany był u prywatnego mechanika". To jaki jest problem, żeby najlepiej on doradził Ci - co musisz a co możesz.
                Pozdrawiam

Comment

Tzn był on sprawdzany u prywatnego mechanika i nastepnego dnia pojechalismy do aso tez go sprawdzac. Wszyscy mowili ze wszystko jest bez zarzutu. W aso powiedzieli tylko ze brakuje lampek pozycyjnych, no i to ze w przyszlosci skrzynia biegow moze hałasowac ale to poniekad jak powiedział pan " normalne dla tego modelu".

Z drugiej jednak strony czytałem gdzies w internecie, ze zerwanie paska rozrzadu moze skutkowac duza awaria silnika. Dlatego boje sie troche, poniewaz było tez napisane ze tak naprawde zaden mechanik nie moze w 100 % powiedziec jaki jest stan paska.

ps: tu moja honda https://allegro.pl/show_item.php?item=833717815

Comment

Fajne auto. Przede wszystkim najpierw należy zrobić rozrząd i wymienić olej jak pisali poprzednicy bo prawdopodobnie zdjęli ok 100 tys z licznika :P. Resztę wg zasobności portfela można rozłożyć na raty. Ja kupiłem swoje auto na początku roku mające 120 000 tys przebiegu z 2004 roku. Koszt rozrządu w Warszawie ok 850 zł z regulacją zaworów. Wymiana oleju i oleju w skrzyni biegów to groszowe sprawy w porównaniu do rozrządu. Dodatkowo do wymiany poszły tarcze hamulcowe i klocki (ok 400-600 zł ) wymieniłem oczywiście olej i olej w skrzyni biegów (ok 120 zł). Myślę że musisz wydać na początek minimum 800-1000zł a reszta wg stanu faktycznego.

Comment

Nie jestem ekspertem samochodowym ale także nabyłem moją Hanię która pochodzi z Niemiec, tylko jest o niebo starsza. Po zakupie wszystkich filtrów, płynów, olejów, etc. i zainstalowaniu się u mechaniora, zobaczyłem na własne oczy nienaganny stan paska i samego rozrządu, po których to oględzinach zdecydowałem się na, nie wymienianie go. Filtry oraz olej i płyny, wymieniłem. Pozdrawiam

Nie musi robić rozrządu, wystarczy jak dogada się z mechanikiem (jeżeli okaże się), że rozrząd będzie OK, to - za to nie zapłaci.
                      Miałem to samo i moja Hania także po zakupie była sprawdzana. Po zdemontowaniu pokrywy rozrządu okazało się, że tam siedzi rozrząd nówka.
                      Pozdrawiam
                      Last edited by Tomo1; 16-12-2009, 19:16.

Comment

Ale ten świat,tfu-internet mały .
                        Tak,jak mówią ziomki-sprawdzić i ewentualnie wymienić rozrząd+fluidy+filtry.Ja polecam robienie na oryginałach,chyba,że jakiś producent robi też graty dla Hondy,to można wziąć bez znaczka H na opakowaniu.Gratki auta,czyli jednak nic specjalnego się nie działo z autem .
                        sigpic
                        Mój błękitek
                        http://www.youtube.com/watch?v=VQiD2kngEAg
                        Pozdrówka dla wszystkich

Comment

Gratuluje zakupu, autko bardzo ładne.
                          Niestety po zakupie trzeba jeszcze szykować kilka stówek ( albo kilkanaście! ) na doprowadzenie wszystkich spraw do końca, sam się o tym przekonałem całkiem niedawno.

tylko ten przebieg coś mały jak na ten rocznik.
                          pozdrawiam i miłego śmigania

Comment

Chlopaki czy był by ktos tak miły i podał mi jakis sklep w ktorym mozna by kupic najtaniej rozrzad do mojej hondy...

W kazdym serwisie to do ktorego dzwonilem cena ksztaltuje sie w okolicach 1200 zł.

Mysle sobie ze jak bym zdobyl materialy na własna reke było by taniej..

Niestety nie wiem gdzie szukac..

Licze na jakas podpowiedz.

Bede bardzo wdzieczny za jakies sugestie.

Pozdrawia Serdecznie
                            Paweł

Comment

Jestem z Warszawy i robiłem rozrząd w marcu a koszt to 850 ze wszystkim bez wymiany pompy. Proponuję jeszcze poszukać.

Comment

Working...
                              X