Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

dzwięk z okolic paska klinowego

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• dzwięk z okolic paska klinowego

siemano mam chyba mały problem w civicu. po odpaleniu na wolnych obrotach szczegolnie slychac dziwny dzwiek (taki minimalny zgrzyt) nie robi to zadnej roznicy w jezdzie, obroty sa normalne. moze ktos tak miał w swoim sprzecie i domysla sie co jest nie tak, i jakie są koszty naprawy. ( mi sie wydaje, ze to napinacz paska klinowego, ale mam honde od kilku dni, takze nie chce udawac znawcy) z góry dzięki

Zapraszam do działu : https://www.civicforum.pl/forumdisplay.php?f=17
    Last edited by Gość; 28-10-2009, 20:14. Powód: regulamin

trzeba zdjąc ten pasek i sprawdzić wszystkie elementy ,które on napędza,czyli pokrecić nimi.np.pompa wspomagania,czy alternator lub jakis napinacz,nie znam Twojego rozwiazania,ale tak należy zrobić.zobaczysz co stawia opór lub zgrzyta ,czy piszczy.pozdro kalix

Comment

dzięki kolego, szerokości

Comment

Ja miałem tak samo w hondzie ale w moim przypadku był to napinacz..w szczególnosci na zimnym sie odzywał...

Comment

U mnie też jakiś mam dziwny dźwięk z okolic paska klinowego przy zimnym silniku. Mechanik wymienił już praktycznie wszystko co było możliwe (pasek i napinacz bo podobno były zjechane) i znów to samo. Byłem u niego jeszcze raz i w ramach gwarancji wymienił rolkę na ponoć lepszej jakości i stwierdził, że jak się sytuacja powtórzy to będzie pompa wody do wymiany. Kilka dni był spokój i znów to samo się zaczęło. Co to może być?? Faktycznie pompa wody?? Bo mi się wydaje, że po prostu gość mnie rąbie i wymienia wszystko co mu wpadnie w ręce. Dodam jeszcze, że koło maja był wymieniany rozrząd.
          Last edited by Gość; 18-10-2010, 14:49.

Comment

Może być rozwulkanizowane koło pasowe - dźwięk bicia szmatą, chechłania
            Metaliczne stuki po odpaleniu z okolic paska jeśli rolki i napinacz jest ok to najprawdopodobniej do wymiany czynnik w układzie klimatyzacji.

Comment

Ja miałem ostatnio podobnie (metaliczny dźwięk z okolic paska), okazało się że jedna z rolek napinających była do wymiany. Koszty nie są wysokie. Co nie zmienia faktu, że przy dużym mrozie w okolicy 1800 obrotów odzywa się jakiś dźwięk z tamtej okolicy - pompę mam nową, alternator też i cholera wie, co to jest. Poprzedniej zimy bylo tak samo

Comment

a czy przy tym problemie nie zapala się Koledzy EPS ? jden z forumowiczów walczył z wieloma rzcami ale nie wspomniał że mu się włączyła kontrolka EPS.
                Kierownik Działu Diesla

Comment

Ja po wymianie rozrządu (pasek,rolki,pasek wielorowkowy) mam jakieś "wycie" z okolic paska rozrządu. dzieje się to tylko przy wolnych obrotach (bez gazu) i na dobrze rozgrzanym silniku i po delikatnym dotknięciu pedału gazu (dosłownie kilka obrotów więcej) dźwięku brak. Gościu z serwisu gdzie mi wymieniali (Carpa wrocław) twierdzi że to normalne zachowanie paska rozrządu - nie wiem czy to normalne czy nie , ale dla mnie to jakby jakieś łożysko mi chuczało --- pompe wody mam ok.
                  pz

Comment

Kolego krz2348 masz za mocno naciągnięty pasek rozrządu.

Comment

Co do wycia paska rorządu mariusz ma racje. za mocno naciągnięty pasek.

Ja mam ogólnie to samo z piszczącym czymś koło paska wielorowkowego (jeden mechanik powiedział że to napinacz paska wielorowkowego) a drugi mechanik powiedział że prawdopodobnie jest coś źle ustawione lub pasek do wymiany. będę działał z tym tematem na dniach. a piszczenie pojawiło się 3 dni po wymianie rorządu (pasek , rolka , napinacz).

Comment

U mnie podczas dodawania delikatnie gazu słychać takie nieregularne cykanie z okolic paska, może lewego koła. Kiedy puszcze gaz ustępuje. Jak trzymam gaz w jednym miejscu czyli nie przyspieszam cykania nie ma. Jeżdzę z tym ale diabli wiedza co to. Rozrząd wymieniony, pompy nie wymienili w ASO ponieważ jest niby ok. Pasek napędzający klimę i alternator też podobno ok. Może to jakieś łożysko.

Comment

Working...
                        X