Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Obroty silnika na luzie

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Obroty silnika na luzie

Witam
    Podczas postoju np na swiatlach moja honda ma obroty w granicach okolo 800. Zdarza sie jednak czesto tak ze w pewnym momencie te obroty jakby spadaja do okolo 100-200 i czuje sie jakby mial zgasnac silnik ale natychmiastowo podnosza sie one do 800 i juz dalej sie tak utrzymuje na tym poziomie. Co moze byc nie tak chyba ze to normalne zjawisko ?

Sprawdż świece i krokowca
    ビートル ジョン

Comment

Regulacja zaworow

Przy mojej Hani (1,6 Vtec 2002 98tys.km) na gazie tez pojawial sie taki problem z falowaniem obrotow i wrazeniem, ze zaraz zgasnie.
      Akurat mialem nowiutkie przewody i swiece wiec od razu mozna bylo to wykluczyc.
      Okazalo sie, ze jest konieczna regulacja zaworow. Po tym jak reka odjal. Podobno co jakies 25-30tys. trzeba taka regulacje zrobic szczegolnie jak sie jezdzi na gazie. Po ostatniej regulacji przejechalem 30tys. i jak na razie nic sie nie dzieje. Odpukac.
      Regulacja zaworów troche trwa po silnik musi chlodny, zeby to prawidlowo zrobic.

Comment

u mnie w 1.4 z 2003 roku d14z6 jest podobnie.jak dojezdzam do swiatel i hamuje lub gdziekolwiek sie zatrzymuje to obroty sdpadaja az czuc jak silnik sie "trzesie" i za chwile wsztstko sie normuje.nie wiem czym to jest.zawory mialem niedawno regulowane i to samo sie dzieje .swiece maja okolo 30 tys.

Comment

na lpg??? proponuje zmienić na inny filtr powietrza...

Comment

u mnie bez lpg.

Comment

Jako Nowy uczestnik forum najpierw Witam Wszystkich.
              W moim Civicu 1.6 dzieje się podobnie , czasem utrzymuje 800 obrotów i odczuwam niewielkie wibracje silnika, po przejechaniu kilkuset metrów wolne obroty spadają o około 50 i silnik pracuje idealnie??? Planowałem regulował zawory może to coś pomoże??

Comment

Zamieszczone przez darekdaryl Zobacz posta
                Witam
                Podczas postoju np na swiatlach moja honda ma obroty w granicach okolo 800. Zdarza sie jednak czesto tak ze w pewnym momencie te obroty jakby spadaja do okolo 100-200 i czuje sie jakby mial zgasnac silnik ale natychmiastowo podnosza sie one do 800 i juz dalej sie tak utrzymuje na tym poziomie. Co moze byc nie tak chyba ze to normalne zjawisko ?
                Miałem podobne przygody. Obroty nie spadały tak nisko (tylko do 600-700),
                ale na światłach czuć było delikatną wibrację silnika.
                Na falowanie obrotów pomogło - czyszczenie przepustnicy i reset komputera (według instrukcji do znalezienia na forum).
                Myślę zresztą, że ten komputer w hondzie jest na tyle zmyślny, że czasem falowanie jest jego winą, kiedy próbuje obnizyć obroty na jałowym, a gdy to grozi zgaśnięciem - to je podnosi. Po to jest reset, aby komputer nauczył się właściwego reagowania. Ale może przeceniam jego "nadludzkie umiejętności".
                Pozdrawiam
                Civic VII gen. 1.4 90KM 2004

Comment

Working...
                X