Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

VTEC SYSTEM FAILURE - czy ktoś sie spotkał?

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• VTEC SYSTEM FAILURE - czy ktoś sie spotkał?

Witam!
    Jastem z powrotem na forum od niedługiego czasu. Poraz drugi kupiłem CIVICa, tym razem 01 1,6 benzyna (wcześniej 97 1,4 benz). Generalnie jestem bardzo zadowolony z obu samochodów.
    Mam problem z wyskakująca kontrolką 'Check engine' - komputer wykazał bład system VTEC - generalnie (co wyszło przy kolejnym teście) kondensator nie załącza dodatkowego wałka przy przyspieszaniu (nie znam poprawnych nazw, a napewno wiecie ocb - system sie nie załacza).

Czy ktoś sie z tym spotkał? Naprawiał to?
    Mechanik chece odemnie sporo kasy za naprawe.

Prosze o jakąkolwiek informacje.
    Pozdrawiam
    Grzegorz

Vtec to nie wałek tylko dodatkowa krzywka na wałku...

Sprawdź czy do zaworu vtec-a jest podłączona kostka przeczyść styki lub sprawdź czy kabel nie jest gdzieś przerwany... Jak masz czujnik ciśnienia oleju na zaworze również go spr...
    Ubrania z motoryzacyjną pasją:

Comment

Dzięki. Myślę, że to z powodu ciśnienia oleju. Był niski poziom oleju.

Mam jeszcze jedno pytanie: czy system Vtec włącza się przy postoju samochodu, kiedy tylko dodam gazu i podniosę obroty?
      Czy potrzebny jest mu także sygnał z prędkościomierza? Wtedy powinien se załączyć tylko w czasie jazdy..
      Pozdrawam
      Last edited by Gość; 08-07-2009, 14:59.

Comment

V tec wlacza sie od jakiejs tam liczby obrotów

Comment

to jasne.
          Ale moje pytanie jest czy kiedy samochód stoi i podniosę obroty też vtec się właczy...?
          Czy ECU zbiera info z prędkościomierza?

Comment

Wydaje mi sie ze z predkosciomierza i ze skrzyni. Bo jadac z gorki na luzie i gazujac tez ci nie wlaczy Vtec

Comment

Z tego co się doszukałem ECU zbiera 6 różnych sygnałów (nie do wszstkich sa sensory):
              1. MAP sensor - sygnał z kolektora ssącego.
              2. TPS sensor - 100% otwarta przepustnica.
              3. Prędkość powyżej 20 mph.
              4. Ciśnienie oleju 65-80 psi.
              5. Silnik powyżej 4500 rpm
              6. Odpowiednia temp. płynu chlodniczego

Czyli Vtec nie zadziała na 'postoju'...

Nie myślałem o tym wcześniej.
              Mechanik mnie oszukał: zrobił test na stojącym samochodzie i chciał skasować za naprawę systemu.
              Last edited by Suruwa; 08-07-2009, 15:49. Powód: double post.

Comment

Grego taka mała sugestia, edytuj posty a nie pisz jeden pod drugim.

Mechanika za wszarz i łeb do wiadra z zimna woda niech sie obudzi.
                Jedynie test zrobisz na rolkach

Comment

Niekoniecznie. Różne elementy się testuje na stojącym pojeździe i w ogóle... Sztucznie wymusza się ich pracę nawet jak system ich nie włącza... Na przykład przez odłączenie, zatkanie jakiegoś wężyka.

Comment

jak odłączyć prędkościomierz od ECU? i czy da się tak zrobić test systemu Vtec?
                    Last edited by Gość; 08-07-2009, 16:09.

Comment

Na innym forum znalazłem

ja natomiast mam założony PowerBox, który "oszukuje" ECU modyfikując sygnał z MAP sensora aby wzbogacić mieszankę, ale już przed tą modyfikacją miałem zalożoną tę diodę od VTEC-a i również zaświecała się przy równiutko 3000 rpm.
                      Moze to ci cos pomoze

Jesli nie wlacza ci sie krzywka to moze sprubuj wymienic kondensator

Comment

vtec

u mnie vtec czuje przy obrotach 4 tys taki mały kop no i dopiero powyzej 4 tysi zaczyna sie ostra jazda ,ale zabardzo nie ma gdzie w PL

Comment

Working...
                        X