Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Civic ep2, nierówna praca silnika na wolnych obrotach

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Civic ep2, nierówna praca silnika na wolnych obrotach

Cześć
    Mam problem z moim civickiem VII 2004r d16v1. Zaczęło się od nierównej pracy silnika na wolnych obrotach oraz spadaniu obrotów na biegu jałowym praktycznie do zera, zdażyło się że spadły na tyle że silnik gasł. Bez dodaniu gazu nie zapalał. Jedna świeca okazała się przepalona, wymienione wszystkie na nowe. Obecnie została nierówna praca na wolnych obrotach, po dodaniu gazu chodzi normalnie. Dolot cały przejrzany, lewego powietrza raczej nie łapie. Zawory też wyregulowalem. I teraz zaczyna się zagwostka. Świece na pierwszym, drugim i czwartym cylindrze wyglądają tak samo, na trzecim świeca jest cała czarna. Na uruchomionym silniku po odłączeniu cewek na 3 i 4 cylindrze zero reakcji. Po odłączeniu cewki na 1 i 2 cylindrze silnik przygasa normalnie. Cewki podmieniane miejscami tzn z czwartego cylindra na drugi z drugiego na czwarty, taka sama sytuacja. Cewki są dobre. Przy dodanym gazie (2/3tys obrotów) silnik przygasa po odpięciu kazdej cewki, tak jak powinno być. Iskra na każdej cewce identyczna. Juz nie mam pojęcia co to może być.
    Tydzień temu wymieniałem skrzynie, ale raczej związku nie widzę z tym problemem.

Jeśli była robiona skrzynka biegów to może jakaś masa silnika nie jest dokręcona i dlatego występują takie problemy? Może warto dla pewności zobaczyć.

Comment

Problemy były przed wymianą skrzyni czy zaczęły się po wymianie? Czy auto ma LPG i czy było coś odłączane na czas wymiany skrzyni?
      Jak bym zerknął do cylindrów za pomocą kamerki inspekcyjnej.
      Auto kierownika: Honda Civic VIII gen (FD7) Comfort, R18A2, 2011r. Był Civic VI 1.4 MB2 1995r., Accord VI 1.8 CH6 2001r.
      Auto kierowniczki: Honda Civic VII gen (EU8) LS, Hatchback 5d, D16V1 2004r.

Comment

Też o tym pomyślałem. Masy sprawdzone, przeczyszczone dla pewności.

Problem zaczął się tydzień po wymianie skrzyni. Lpg nie ma, czysta benzyna. Na czas wymiany był odłączony akumulator na 3dni. Z kamerka dobry pomysł.
        Last edited by rambo7; 11-11-2024, 18:43.

Comment

Może zobacz jeszcze czy np jakaś wiązka silnika nie została uszkodzona podczas roboty skrzyni. Może coś przytrzaśnięte? Dziwne że akurat po naprawie skrzyni taki problem z silnikiem.

Comment

Zamieszczone przez dammi99 Zobacz posta
            na trzecim świeca jest cała czarna
            tu bym szukał przyczyny problemów z nierówną prać na wolnych obrotach.
            Kierownik Działu Diesla

Comment

Working...
            X