Witam, jestem nowy tutaj i pewnie zaraz się lawina hejtu zleci ze ten temat był wałkowany tyle razy i takie tam. Pierwszy raz pisze na jakimś forum o problemach auta wiec proszę o wyrozumiałość.
Wiec tak Auto kupiłem już po swapie. W dowodzie mam 1.4 a silnik mam z Accord 2.0 150km ten (CL7).
Wiadomo nie był to SWAP idealnie zrobiony bo kable wszędzie porozwalane itd.
Powoli się wziąłem za autko i go robię, składam do kupy.
na początku jak się podpięliśmy z kumplem pod OBD to wywaliło aż 12 błędów. ale zaczęliśmy robić po kolei i zostały tylko 4 błędy.
U0073 Wyłączona szyna komunikacyjna 'A' modułu sterującego.
U0122 Utrata Komunikacji ze sterownikiem regulacji dynamiki pojazdu.
P1298 Czujnik obciążenia elektrycznego.
P0122 Czujnik położenia przepustnicy/ przełącznik TPS Obwód 'A' - niskie wejście
Poczytałem trochę na forach i na goglach to te 2 błędy:
U0073
U0122
Są od ABS
U mnie pod maska widać ze pompa ABS jest zaklejona jakimś klejem bo chyba ktoś wyłamał wtyczkę. Być może jest uszkodzona dlatego wywala błędy. Poza tym ta pompa nie działa bo ogóle nie czuć ABS. Wiec zamówiłem używkę ale wygląda jak nówka. Może jak wymiennie pompę i dam świeże płyny to błędy znikną.
P0122 Czujnik położenia przepustnicy
Zamówiłem już ten czujnik z allegro bo gdzieś przeczytałem ze może się zawiesza ze starości i to czuć bo raz gaś reaguje a raz się zastanawia.
P1298 Czujnik obciążenia elektrycznego. ( ELD )
Z tym to dopiero się zaczyna jazda.
Ten czujnik powinien być w bezpiecznikach, przez niego powinna przechodzić blaszka.
U mnie tego czujnika nie ma ani wtyczki pod bezpiecznikami ani kabla.
Kupiłem ten czujnik nowy a nie mam kabla ani wtyczki żeby go podłączyć.
Myślałem ze jak wpisze przykładowo ( k20a3 wiązka ) to znajdę po wiązce ta wtyczkę mała.
Jednak jak szukam wiązki żeby była z ta wtyczka albo sam chociaż kabelek żeby to podpiąć i usunąć błąd to nie mogę nigdzie znaleźć .
Znalazłem nawet już schematy jak podpiąć te kable od ELD gdzie do komputera itd. tylko nigdzie nie mogę znaleźć właśnie kabla ani wtyczki.
Mógłby ktoś mi pomoc
Bardzo proszę

Wiec tak Auto kupiłem już po swapie. W dowodzie mam 1.4 a silnik mam z Accord 2.0 150km ten (CL7).
Wiadomo nie był to SWAP idealnie zrobiony bo kable wszędzie porozwalane itd.
Powoli się wziąłem za autko i go robię, składam do kupy.
na początku jak się podpięliśmy z kumplem pod OBD to wywaliło aż 12 błędów. ale zaczęliśmy robić po kolei i zostały tylko 4 błędy.
U0073 Wyłączona szyna komunikacyjna 'A' modułu sterującego.
U0122 Utrata Komunikacji ze sterownikiem regulacji dynamiki pojazdu.
P1298 Czujnik obciążenia elektrycznego.
P0122 Czujnik położenia przepustnicy/ przełącznik TPS Obwód 'A' - niskie wejście
Poczytałem trochę na forach i na goglach to te 2 błędy:
U0073
U0122
Są od ABS
U mnie pod maska widać ze pompa ABS jest zaklejona jakimś klejem bo chyba ktoś wyłamał wtyczkę. Być może jest uszkodzona dlatego wywala błędy. Poza tym ta pompa nie działa bo ogóle nie czuć ABS. Wiec zamówiłem używkę ale wygląda jak nówka. Może jak wymiennie pompę i dam świeże płyny to błędy znikną.
P0122 Czujnik położenia przepustnicy
Zamówiłem już ten czujnik z allegro bo gdzieś przeczytałem ze może się zawiesza ze starości i to czuć bo raz gaś reaguje a raz się zastanawia.
P1298 Czujnik obciążenia elektrycznego. ( ELD )
Z tym to dopiero się zaczyna jazda.
Ten czujnik powinien być w bezpiecznikach, przez niego powinna przechodzić blaszka.
U mnie tego czujnika nie ma ani wtyczki pod bezpiecznikami ani kabla.
Kupiłem ten czujnik nowy a nie mam kabla ani wtyczki żeby go podłączyć.
Myślałem ze jak wpisze przykładowo ( k20a3 wiązka ) to znajdę po wiązce ta wtyczkę mała.
Jednak jak szukam wiązki żeby była z ta wtyczka albo sam chociaż kabelek żeby to podpiąć i usunąć błąd to nie mogę nigdzie znaleźć .
Znalazłem nawet już schematy jak podpiąć te kable od ELD gdzie do komputera itd. tylko nigdzie nie mogę znaleźć właśnie kabla ani wtyczki.
Mógłby ktoś mi pomoc
Bardzo proszę

Comment