Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

D16V1 / 1.6 ćwierkanie przy ruszaniu i niskich obrotach

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• D16V1 / 1.6 ćwierkanie przy ruszaniu i niskich obrotach

W momencie ruszania z miejsca, gdy obroty są jeszcze niskie słyszę "ćwierkanie" (nie wiem jak to inaczej nazwać). Wydaje mi się, że to z wibracji, która powstaje, gdy są niskie obroty. Nie mogę namierzyć źródła tego dźwięku, a wczoraj widziałem identyczny samochód i pod światłami wydał ten sam dźwięk. Zakładam więc, że to znana sprawa. Może ktoś z Was przerabiał ten temat i zlokalizował źródło?

Przy włączonej klimie czy wyłączonej? Jak tylko przy włączonej klimie, to już przerwa na sprzęgle klimatyzacji się zwiększyła i trzeba dać cieńszą podkładkę. Poza tym może być jeszcze osłona wydechu lub pasek wielokolorowy.

Ćwierkanie przy ruszaniu to chyba może jeszcze być zużyte sprzęgło. Kiedy było wymieniane?
    Last edited by pablo_see; 14-06-2022, 20:34.
    Auto kierownika: Honda Civic VIII gen (FD7) Comfort, R18A2, 2011r. Był Civic VI 1.4 MB2 1995r., Accord VI 1.8 CH6 2001r.
    Auto kierowniczki: Honda Civic VII gen (EU8) LS, Hatchback 5d, D16V1 2004r.

Comment

Klimatyzacja odpada, bo przy wyłączonej to słyszę. Zresztą miałem przyjemność naprawy układu właśnie. Pasek wieloklinowy nowy. Podobnie jak cały zestaw rozrządu. Sprzęgło to nie za mojej kadencji. Nie wykazuje zużycia. Mam 300 tys. przebiegu.

Comment

Sprawa rozwiązana, więc dopisuje, żeby innym ułatwić. Zbyt słabo napięty pasek wielorowkowy po wymianie wydawał ten odgłos.

Comment

Working...
        X