Witam. Gdy kupiłem swoją hondę miała 112tys przebiegu. Po krótkim czasie padł czujnik położenia wału. Mechanik wymienił mi na część z ASO. Teraz mam już prawie 240tys i zastanawiam się czy ten czujnik znowu padnie po drugich 120tys? Czy mogę się spodziewać kolejnej jego wymiany w najbliższym czasie?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
czujnik położenia wału a może czujnik VTEC
Collapse
X
-
Jak jest z ASO, to raczej nie padnie. Padanie czujników jest rączek losowe, a nie związane z przebiegiem.
Bierz poprawkę na przebieg swojej Hondy. Wątpię, że miała realnie 112 tys. km w momencie zakupu. Ja przejechałem moją Hondą prawie 150 tys. km i nigdy nie wymieniałem tego czujnika. Teraz mam prawie 300 tys. km przebiegu, a realnie pewnie z pół miliona [emoji41]
Wysłane z mojego MI 8 przy użyciu Tapatalka
-
Gdzieś słyszałem że chyba jest na 120tys ten czujnik przewidziany no ale jeśli u ciebie nie padł jeszcze to widać nie ma reguły. Wiem że na przebieg trzeba brać poprawkę. Kupiłem wtedy gdy miała 5 albo 6 lat i miała 112tys więc przebieg być może być adekwatny. Teraz to już bez znaczenia.. dzięki za odpowiedź. Pozdro
Comment
-
Witam. Potrzebuję pomocy przy zidentyfikowaniu czujnika położenia wału. 2003 rok 5-drzwiowy, 1.6 automat. Wyskakuje mi błąd P1362 Położenie wałka rozrządu (CMP) czujnik A (Górnego Martwego punktu (GMP)). Brak sygnału lub Górny martwy punkt (GMP) brak sygnału czujnika. Na zdjęciu jest czujnik wraz z wtyczką przy której odpięciu błąd się pojawia i zastanawiam się czy to jest faktycznie to. Na początku objawy były takie jak przy większości czytanych na forum przypadków. Auto na wolnych obrotach chodziło i nagle gasło. Po próbie odpalenia zapalała się kontrolka check engine i na komputerze wywalało błąd jw. Kasowałem go, auto odpalało, chodziło chwilę i później znowu gasło. Patrząc na ofertę alledrogo nie widzę czujnika z taką wtyczką. Będę wdzięczny za odpowiedź
IMG_2778.jpgIMG_2780.jpg
Comment
-
Dla mnie to wygląda jak czujnik temperatury, a nie położenia wału.
Tu namierzysz nr po VIN auta.Last edited by slepak; 21-02-2023, 11:34.
Comment
-
Temat to - "czujnik wału". - to inna usterka i inne kody błędów i inny temat.
Ty masz czujnik wałka rozrządu - to inne kody i inny czujnik - w innym miejscu.
Tu facet pokazał czujnik wałka rozrządu 2:00 min filmu: https://www.youtube.com/watch?v=WPtFXgcuxaI
Czyli usterka wałka rozrządu z kodem P1362.
Co ciekawe ten nr kodu usterki jest tylko dla rocznika 2003.
DTC P1361: Okresowe przerwy w obwodzie czujnika TDC
To że masz automat, to nie zmienia konstrukcji silnika, czujnik rozrządu jest w tym samym miejscu - sprawdź.
Jest kilka tematów, wyszukiwarka podaje:
EM2 problem z odpaleniem po wymianie rozrządu. DTC P1362
czujnik wałka rozrządu - błąd P1362
Nagle gaśnie w korku. Civic VII (2001r) 1.4 Benzyna 90KM
tu 1,4 ale kody błędów te same.
Co do rozpiętego czujnika:
wszystko na to wskazuje że to jest czujnik zaworu VTEC:
VTEC 1.jpg
VTEC 2.jpgKierownik Działu Diesla
Comment
-
Dziękuję Ci Rambo. Faktycznie nie jest to czujnik położenia wału tylko czujnik od Vteca. Suma sumarum wymieniłem czujnik położenia wału który znajduje się przy pasku rozrządu i problem znikł. Tak przy okazji jak odkręcałem ten czujnik to okazało się, że był luźno zamontowany ale po dokręceniu i tak był do wymiany. Jest bardzo dobry filmik jak wymontować ten czujnik i tu podam link jakby ktoś potrzebował
Mi się udało bez demontażu łapy silnika w 2,5 godziny wymienić.
Co ciekawe jeszcze kiedy wyskakiwał mi błąd od czujnika położenia wału to nie pokazywał błędu od vteca. Dopiero wymiana czujnika na nowy ujawniła błąd vteca ale ten podpiąłem z powrotem i już nic nie wychodziło na komputerze. Jeszcze raz dzięki.
Comment
Comment