Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pomoc w identyfikacji niedokręconego elementu obok EGR

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Pomoc w identyfikacji niedokręconego elementu obok EGR

Kilka tygodni temu zostawiłem swoją Hondę na wymianę UPG. Dzisiaj zauważyłem, że jeden element obok EGR (i czujnika temperatury cieczy chłodzącej) jest niedokręcony. Za co on odpowiada? Dokręcić go?

Przesyłam zdjęcie z zaznaczonym elementem. Silnik to D16V1.

Wysłane z mojego MI 8 przy użyciu Tapatalka
    Last edited by C-Fan; 19-09-2021, 13:48.

Zrób fotę z większej odległości,żeby było widać co to jest.

Comment

Oto fotka z szerszej perspektywy m26. Jak widać już dokręciłem ten element bo był bardzo luźny. Prawdopodobnie odkręcał się stopniowo od drgań. Nadal jednak jestem ciekawy jaką ma funkcję.

Trochę się chłopaki pospieszyły w ostatnim etapie, w trakcie kończenia pracy. Wcześniej miałem nie zamocowaną wtyczkę i kable od sondy lambda, chlupanie w nagrzewnicy z powodu złego odpowietrzenia, a teraz wykręcające się to coś :-)

Comment

To kolektor wodny i nie tylko.
        86ce66df1bf8acaf3ccdc27a4e537581-1056x527.jpg
        Sprawdź czy nie doszło do wycieku.

Comment

Też wcześniej dotarłem do tego rysunku, ale lakoniczny opis "special nut" niewiele mi mówił. Dzięki za wyjaśnienie m26.

Wycieku nie było na szczęście. Poziom płynu chłodniczego jest w normie. Węże mięciutkie. Została mi mania kontroli układu chłodzenia odkąd miałem problem z UPG. Silnik też oglądam często pod kątem wycieków, czy chociażby odkręcających się elementów ;-)

Comment

Specjalna nakrętka,bo z dystansem,ale lepiej żeby była dociągnięta,bo kolektor kiedyś się od głowicy odklei,a z tego co widzę jest położony na uszczelniacz (raczej dobrej jakości).
            Sama na pewno się nie odkręciła,nie ma szans.
            Last edited by m26; 19-09-2021, 14:58.

Comment

Dzięki za pomoc! Będę teraz obserwował, czy dobrze ją dokręciłem i się nie luzuje.

Comment

Working...
              X