Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dylemat po remoncie silnika

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Dylemat po remoncie silnika

Witam.Kupiłem rok temu honde z silnikiem d16w7.Poprzedni właściciel lał olej 15w40 więc ja też taki zalałem.Niedawno padła mi uszczelka pod głowicą.Głowica szczelna po planowaniu wymienione uszczelki i uszczelniacze.Czy przechodzić na olej półsyntetyczny czy pozostać przy mineralnym?Co polecacie?

Polecam wymianę oleju na jakiś normalny typu 5W-40 czy 10W-40 zgodnie z zaleceniami producenta. Na pewno nie warto lać mineralnego oleju.

Comment

Olej SAE 15W-40 mieści się w przedziale SAE dopuszczonego dla naszego klimatu ale ... poprzednik używał tego SAE ze względu na zmęczony silnik, lub co bardziej prawdopodobne na cenę oleju.
      Olej to nie klej i niczego mu nie uszczelnił. Możesz jeździć na oleju mineralnym Honda tego nie zabrania, tylko interwał wymiany na oleju mineralnym to max 4-5 tys km po czym należy go wymienić. Zatem oszczędności są pozorne, a nawet wychodzi za drogo na takim oleju, koszty wymian i filtr to robi się to bardzo drogo. Oleje niewiele droższe półsyntetyczne czy w technologii Hydro-krakowania pozwalają nawet 4 krotnie dłużej używać taki olej, więc z definicji jest taniej i lepiej dla sinika. Im lepsza baza olejowa tym dłużej można go używać. To co sugeruje raybox będzie ok, ja sugerowałbym coś z popularnej klasy SAE czyli 5W-40 i koniecznie trzymaj się wcześniejszych Norm Jakościowych, żadnych eko, longlife ani do DPFu olejów.
      Kierownik Działu Diesla

Comment

Właśnie obawiam się że poprzednik lał minerał ze względu na rozszczelnienie bo silnik był obsmarkany olejem.Mechanik zdjął glowice i tam wszystko będzie nowe czyli uszczelki uszczelniacze.Za bardzo nie wiem jak dół silnika wygląda z panewkami.Dzięki za odpowiedzi ale na 5W40 raczej nie bede miał odwagi przejść

Comment

Co się Twoim zdaniem stanie jak wlejesz olej zalecany do tego silnika?
          Zobacz tu, https://www.civicforum.pl/showthread...zastosowanie//
          marka to Twoja fanaberia, patrz na normę ACEA A3 i będzie dobrze. Silnik się nie zepsuje od wlania dobrego oleju, to popularny mit, a rak jak rambo7 napisał, olej to nie klej.
          ... a jeśli cieknie to uszczelkę trzeba wymienić i tyle.
          Moja VII gen

Comment

Working...
          X