Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

D14Z6 nie odpala, Paliwo do listwy dochodzi, iskra jest

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

Paliwo jest,ale czy podawane odpowiednio tego nie wiadomo.
    Przypuśćmy ze któryś czujnik kłamie,wtedy auto nie musi odpalać bo może zostać zalane w przypadku i ubogiego i bogatego dawkowania.
    Takie auto można z powodzeniem przeciagnąć żeby odpaliło.
    Iskra na świecy jest wyraźnego niebieskiego koloru?

Comment

Iskra jest żółta, trochę mnie to dziwi

Dane z car scanera

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Nie wiem jak, nie wiem dlaczego, ale odpalił, po długim kręceniu ale odpalił. Swieci się teraz EPS, jak to zdiagnozować?
      Last edited by rambo7; 11-02-2021, 12:20.

Comment

Problem znowu wraca, są mrozy i auto nie odpala. Błędów brak. Jak go mecze długo, tak około 2-3min na rozruszniku, oczywiście z krótkimi przerwami auto czasem zagada...

Comment

Zamieszczone przez ldogg Zobacz posta
          sprawdziłem paliwo i do listwy dochodzi, iskra jest na wszystkich swiecach
          no to zostaje jedynie obszar powietrza. Skoro 2 warunki są spełnione tj.: paliwo i zapłon, no to coś z powietrzem.

Opisz jak uruchamiasz silnik? tzn czy wciskasz pedał gazu? jak dużo?

Odnośnie informacji z diagnostyki godz 16:28 ..gdzie stoisz ile tam jest mrozu na podwórku???
          Foto 1:
          - napięcie aku 12,7V bardzo dobrze aku mocny,
          - temp. płynu chłodniczego +9stC (a na polu ile jest -9stC? ... przecież piszesz że w mrozy źle odpala ..to skąd pomiar +9stC???)

Foto 2:
          - temp powietrza zasysanego +10stC (..skąd ??? jak jest mróz!)

Foto 3 i 4 nic ciekawego nie ma.

Różnica między odczytami czujników powietrza IAT i czujnika ECT cieczy to około 20stC.
          no nie ma wuja by on się uruchomił.
          Tak jak m26 pisał chyba wyżej... jak masz informację z czujników o warunkach, to ECM komp. silnika ustawia odpowiednie dane do rozruchu. Na tej podstawie ustawia dane do uruchomienia jak dla temp. +10stC.
          Minimalne dawkowanie paliwa jak m26 mówił ciśnienie będzie ale nie musi być takiej ka dla -9stC? które jest w rzeczywistości ...a może i minus na polu masz więcej jak -9stC?

Spróbuj tak, odepnij czujnik cieczy i odepnij czujnik dolotu temp. (wyjmuj wtyczki) ECM ..a dupa ... jest minus bo EMC przyjąłby +20stC czyli jeszcze gorzej.
          Jak zrobić by czujniki widziały prawdziwe warunki ??
          W tej chwili to jest tak że ECM dostaje informacje z IAT i ECT i nie wie żę one bzdury podają. Jak nie wie to i nie wywala żadnych Check Engine, bo dla niego ECM-komputera jest ok. Dane dostaje i na ich podstawie ustawia silnik do rozruchu.
          Wszystko jest cacy zero kodów wszystko jest powietrze, paliwo i zapłon... ale dane z kosmosu.

Zamieszczone przez ldogg Zobacz posta
          Problem znowu wraca, są mrozy i auto nie odpala. Błędów brak.
          Honda realizuje proces na podstawie danych z czujników. Nie, wie biedula (bo sama nie potrafi sprawdzić prawidłowości danych) że dane to brednie i nie odpowiadają warunkom rzeczywistym.
          Jak jest na plusie to i czujniki podają informacje plusowe, wtedy ECM podaje prawidłowe dane do rozruchu. Więc jak ciepło - to odpala.
          Dokładnie problem gdy jest mróz, czujniki podają głupoty ...ale nie wiadomo o co chodzi? bo Check Engin nie ma. No nie ma i nie będzie .
          no to już wiadomo...

Sytuacja jest prosta:
          z dwóch ważnych czujników dostaję info że temp powietrza +10stC temp cieczy +9stC
          Faktycznie jest -10stC albo więcej. (20st różnicy. ECM bierze za pewnik że w zasadzie to silnik jest ciepły, a jak jest ciepły to nie musi dawkować wtryskiem porcji jak dla -11stC.)
          No nie ma takiego silnika co by odpalił.
          Last edited by rambo7; 11-02-2021, 12:38.
          Kierownik Działu Diesla

Comment

D14Z6 nie odpala, Paliwo do listwy dochodzi, iskra jest

Zdjęcia są starsze, były robione wtedy kiedy post z nimi był pisany, wtedy auto odpaliło. Dolot mam rozebrany jest gola przepustnica.

Zaraz zejdę i zrobię nowe zdjęcia jak tylko tel do diagnostyki się naładuje.

Gazu nie wciskam, bo nawet ze wciśniętym do połowy gazem tez nie odpala. Kurde mam tez ED4 z 91r i tam wystarczy kluczyk lekko przekręcić i już gada, a w tym EP1 cisza.
            Już nie mam siły dobrego auta, chętnie je sprzedam.

Jak robiłem te zdjęcia z diagnostyki było na dworze właśnie około 9 stopni.
            Last edited by ldogg; 11-02-2021, 12:44.

Comment

Niestety zdjęcia zrobię wieczorem... Żona zabrała kluczyki [emoji3525]

Comment

poczytaj tutaj: o tym samym silniku chyba mowa, Ewelina pisze że jak grzeje EGR to silnik odpala... podgrzej swój EGR i zobaczymy czy jest zbieżność zdarzeń
                Silnik podczas mrozów nie chce się uruchomić
                Kierownik Działu Diesla

Comment

Temperatura na dworze -9.
                  Wiec chyba czujniki pokazują ok.
                  Próbowałem obłożyć egr gorąca szmata w worku żeby go ogrzać ale nic to nie dało.
                  Jakieś pomysły?

Comment

A ja kręcisz to słychać że spręża czy obraca się bardziej jednostajnie niż zwykle?

Comment

Słychać ze jest sprężanie, do chwili aż przytnie rozrusznik, potem jest jednostajne bardziej. Wtedy wyłączam i próbuje jeszcze raz. I tak aż do skutku. Dziś mi odpalił po 43 próbie już prawie aku padał ale w końcu odpalił.

I tak czujniki po chwili pracy wyglądały

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Comment

Spróbuj go wspomóc drugą baterią,czasem rozrusznik pod obciążeniem wprowadza zakłucenia w instalacji i problem z identyfikacją cylindra.
                        Jak masz kogoś do pomocy to możesz go popchnąć i sprawdzić czy zaskoczy od razu.
                        Miałem kiedyś taki przypadek,auto było chyba we wszystkich okolicznych warsztatach i nic,a na popych czy odizolowaniu i osobnym zasileniu rozrusznika palił natychmiast.Dopiero na wykresie z czujnika wału można było zobaczyć co było powodem.
                        Pomiędzy wierzchołkami ma wykresie pojawiał się "piąty cylinder".

Comment

Zamieszczone przez m26 Zobacz posta
                          .Dopiero na wykresie z czujnika wału można było zobaczyć co było powodem.
                          W jakim oprogramowaniu czy tez jakim testerem diagnostycznym nie za miliony jestem wstanie obserwować takie wartości ?. Wielki szacunek za wiedze m26 , tak poza tym .

Comment

Oprogramowaniem się nie da niestety.W obwód sygnałowy czujnika wpina się oscyloskop.
                            To kosztowne narzędzie niestety.Sam prywatnie używałem kiedyś wejścia mikrofonowego zewnętrznej karty dźwiękowej podpietej pod lapka.
                            Bardzo wąski zakres pomiarowy i kombinacje z potencjometrami żeby nie przypalić,ale do czujników ABS-u i czujników na 5v wystarczało.
                            Jak lubisz rzeźbę to możesz się pobawić,dzisiaj takie karty są za pięć złotych.

Comment

mnie dziwi to że temp cieczy z -7stC po chwili jak piszesz ma 58stC, nie wiem jak ta chwila długa, ale to dość szybko poszło. Powietrze w dolocie +11stC.
                              Tyle z obserwacji danych.
                              Uwagi m26 ok , ale ja zapytam o "sposób" Eweliny, czytałeś ten jej problem? Spróbuj... nic nie rób tylko dobrze pogrzej egr i zakręć rozrusznikiem. Jest dobra okazja póki są mrozy to sprawdzić i skonfrontować z przypadkiem Eweliny.
                              Kierownik Działu Diesla

Comment

Ta chwila pracy auta to była jakieś 5min. EGR podgrzewalem szmata oblana wrzątkiem ale nic to nie dało.

Comment

Working...
                                X