Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wymiana rozrządu w silniku D17A8 - Honda Civic 7 em2

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Wymiana rozrządu w silniku D17A8 - Honda Civic 7 em2

Witam,
    z góry przepraszam jeżeli to nie jest odpowiedni dział na takie pytania, ale to moja pierwsza zagwostka.

Ale do rzeczy...

Zamierzam samodzielnie wymienić rozrząd w silniku D17A8. Z jakim momentem dokręcać kółko napinacza? W internetach mówią na ogół, że 20Nm. Nie chcę przekręcić śruby, więc stąd pytanie.
    Szukałem w manualu i znalazłem jedynie schemat rozrządu, ale bez momentów dokręcenia śrub.

Czy ktoś z Was wymienił samodzielnie rozrząd w tym silniku? Jakieś porady co zdemontować, aby sobie ułatwić? Narzędzia typu pneunat, klucze i podnośnik będę mieć do pracy.

Dziękuję i pozdrawiam!

Rolka napinacza 44 nm. Koło pasowe najlepiej zablokować blokadą bo może byś problem z odkręceniem.
    Replace-timing-chain-on-Honda-Civic.jpg

Comment

Zamieszczone przez robert r Zobacz posta
      Koło pasowe najlepiej zablokować blokadą
      Piąty bieg i hebel.

Comment

Zamieszczone przez m26 Zobacz posta
        Piąty bieg i hebel.
        Zbyt "elastyczna" ta Twoja blokada. Lepiej zdjąć osłonę zamachu, zablokować go i jest pewność że pójdzie przy okazji nic nie uszkadzając. I wykonanie dla 1 osoby.

Comment

Zamieszczone przez JarkoCivic Zobacz posta
          Zbyt "elastyczna" ta Twoja blokada. Lepiej zdjąć osłonę zamachu, zablokować go i jest pewność że pójdzie przy okazji nic nie uszkadzając. I wykonanie dla 1 osoby.
          Blokada własnej roboty za małe pieniądze

4846971ebd018918med.jpg
          Auto kierownika: Honda Civic VIII gen (FD7) Comfort, R18A2, 2011r. Był Civic VI 1.4 MB2 1995r., Accord VI 1.8 CH6 2001r.
          Auto kierowniczki: Honda Civic VII gen (EU8) LS, Hatchback 5d, D16V1 2004r.

Comment

Żeby nie zakładać nie potrzebnie nowego tematu z jaką siłą dokręcamy koło pasowe wałka rozrządu?

Comment

Poszukaj manuala dla silników d14z6 i d16v1 ,tam jest wszystko praktycznie to samo.

Comment

Pobrałem jakiś manual ale to piramida z hieroglifami. Potrzebuje opis procedury napięcia paska rozrządu, bo tu jest trochę inaczej niż w niemcach...

Comment

Working...
                X