Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Silnik kreci, brak iskry

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Silnik kreci, brak iskry

Czesc wszystkim.

Na poczatku chcialem powiedziec, ze tak przeszukalem podobne tematy, lecz potrzebuje potwierdzenia w moim konkretnym przypadku.

Honde mam od niedawna, jakies 4 miesiace, ale jestem bardzo zadowolony i nie chce sie z nia rozstawac. Civic, rocznik 2004, 1.6 benzyna. Przebieg 155 000 mil, co daje jakies 250 000 km. Po zakupie powymienialem zapobiegawczo filtry oraz olej.
    Wszystko ok, jezdzi ladnie, przeglad przeszedl. Po okolo dwoch miesiacach wymienilem rozrzad. Gosciu, od ktorego kupowalem auto nie wiedzial czy byl robiony, czy nie. Przebieg duzy, to zaryzykowalem.

Do rzeczy. Dwa dni po wymianie rozrzadu, wracalem z pracy samochod stracil moc, nie reagowal na pedal gazu. Krecil, ale nie odpalal. Laweta, na warsztat. Mechanik, ktory wymienial rozrzad stwierdzil, ze "pompa spadla z weza". Samochod do odbioru, jezdzi jest ok.
    Jakies dwa tygodnie temu zapalila sie lampka chceck engine. Przyznam sie, ze olalem sytuacje. Pandemia, siedze w domu, stwierdzilem ze podjade na warsztat jak sie sytuacja troche uspokoi, albo wroce do pracy. Po dwoch dniach lampka zgasla, po czym przy 4 dniu zapalila sie z powrotem. Auto uzywalem tylko do jazdy po zakupy i zawiezienia zony do pracy, badz do domu. Tydzien temu, jade sobie spokojnie, identyczna sytuacja, stracil moc, kreci nie odpala. Laweta, auto pod dom. Probowalem dowiedziec sie od mechanika, co sie stalo poprzednim razem, ale zbyl mnie slowami, ze "pompa z weza drugi raz nie spadla". Wedrujac po internecie "uczylem sie" i zaczalem sprawdzac oraz eliminowac co sie da. Paliwo jest, pompa dziala, powietrze jest, filtr powietrza czysty, zawor erg sprawny (wykrecilem, po obejrzeniu filmiku ze mogl sie zblokowac), bezpieczniki wszystkie sprawne.
    Swiece sa w dobrym stanie, brak iskry.
    I teraz moje pytanie. Czy wymieniac czujnik walka rozrzadu, czy szukac dalej? Pytam, poniewaz nie mam warsztatu pod domem i z tego co sie dowiedzialem, aby wymienic czujnik bede musial praktycznie pol silnika rozebrac, poniewaz znajduje sie on pod kolem pasowym, w okolicach rozrzadu.
    Jesli nie, to czy ktos moze nakierowac gdzie szukac dalej. Jako, ze siedze w domu, mam na to czas.

Z gory dziekuje za pomoc.
    Pozdrawiam Michal

Update.

Czujnik wymieniony, auto dalej nie pali.

Edit:
    Diagnoza, po wymianie czujnika walka rozrzadu, nie wspolgra z nim czujnik walu korbowego.
    Last edited by Vruel; 10-05-2020, 00:10.

Comment

nie wymieniamy niczego w ciemno, nie generuj sobie kosztów dopóki nie masz diagnozy. Jeśli czujnik wałka rozrządu jest nieoryginalny to Honda nie odpali.
      Czy czujnik uderzeniowy jest na pewno wciśnięty?
      Zrób samodiagnostykę i nie podawaj nam interpretacji kodów, podawaj tylko same kody.
      Last edited by rambo7; 12-05-2020, 14:33.
      Kierownik Działu Diesla

Comment

Working...
      X