Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dziwne dzwieki na biegu jałowym przy dodawaniu i puszczeniu gazu

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Dziwne dzwieki na biegu jałowym przy dodawaniu i puszczeniu gazu

Witam. Od jakiegoś czasu prowadzę obserwacje dotyczące dziwnego dźwięku dochodzącego z silnika. Jest to niby pisk niby wycie w sumie to ciężko określić. Według mnie dochodzi z okolic rozrządu bo alternator był regenerowany pasek jest założony nowy. Rozrząd kompletny był robiony jakieś 9tys km temu dlatego dziwi mnie owy dźwięk. Bardziej jest on słyszalny na rozgrzanym silniku chociaż na zimnym też go słychać. Najlepiej go słychać na biegu jałowym oraz przy przyspieszaniu a przy puszczeniu gazu ucicha(tak mi się wydaje). Co to może byc według was? Z góry dzięki pozdrawiam

Dodam że ten odgłos kojarzy mi się z dźwiękiem silnika f16 xD
    Last edited by rambo7; 06-06-2018, 14:22. Powód: po sobie stosuj edycję

Alternator był regenerowany wraz z łożyskiem? Może filmik nagraj i wrzuć. To na pewno ułatwi sprawę

Comment

Tak wymieniane uzwojenie i łożyska. Za chwilę pójdę nagrać

Oto filmik w tle słychać dziwny swist.

Nikt nie wie o co może chodzić??
      Last edited by rambo7; 06-06-2018, 14:22.

Comment

Ja mam podobny dźwięk, dlatego pytałem się o stan alternatora. Słychać też u mnie dziwny dźwięk przy ruszaniu przy 650-1500 tys obrotów, ale w moim przypadku jest do regeneracji łożysko alternatora.

Comment

No okej ustaliłem że dźwięki dobiegają z alternatora jak jest pod obciążeniem, im większe obciążenie tym glosniejszy dźwięk. Jest to zastanawiające ponieważ alternator był regeneriwany i łożyska oraz uzwojenie wymieniane. Czy ktoś wie dlaczego taki dźwięk może się z niego wydobywać?

Comment

Dźwięk alternatora.

Witam. Otóż mój alternator wydaje takie dźwięki :

Chodzi mi o ten taki specyficzny gwizd. Pasek był wymieniany na nowy a więc to nie pasek. Dodam również że alternator był regenerowany tzn. wymienione łożyska oraz uzwojenie. Im większe obciążenie tym głośniejszy świst. Bywa że jest głośniejszy od silnika. Mój silnik do d16v1 eu8. Proszę o pomoc. Z góry dzieki pozdrawiam.

Comment

z nieprawidłowego montażu alternatora, lub dobrania chińskich podzespołów, pierwsze trudno zarzucić bo majster ma doświadczenie w swoim fachu, natomiast założone części są głównym powodem niedomagań.
              Świergolą łożyska jak nic, a może mechanik ich nie wymienił? ...bo zapomniał .
              Last edited by rambo7; 06-06-2018, 14:28.
              Kierownik Działu Diesla

Comment

Nie no byłem w miejscu gdzie regenerują alternatory i mam paragon nawet za wymianę łożysk i uzwojenia.

Comment

papier jest ważny bo możesz reklamować, ale czy dostałeś, czy zwrócono tobie wszystkie wymienione części? czy zapytałeś i dostałeś potwierdzenie że regeneracja będzie na częściach Boscha? czy na częściach Hyu Ywico?

Zrzuć pasek, uruchom silnik dodaj gazu - jak będzie cisza no to łożyska masz do wymiany. Zapytaj jak oni to wytłumaczą?
                  Kierownik Działu Diesla

Comment

Nie dali mi starych części ani nie dali mi gwarancji na jakich częściach będzie robione. Zrzucalem pasek i dźwięku nie ma więc jestem pewien że to alternator.

Comment

... będzie z Ciebie mechanik, tylko jeszcze popracuj nad tym by Cię w bambuko nie robili .
                      (fachowcowi wierzyć możesz, ale koniecznie go sprawdź!).
                      Kierownik Działu Diesla

Comment

No kupiłem sobie ściągacz do łożysk i będę patrzył na dniach.

Comment

Working...
                        X