Witam. Nie wiem moze jestem przewrazliwiony ale opisze problem krok po kroku otoz regulowalem niedawno zawory w mojej hani d16v1 2004r. Po regulacji jakby silnik glosniej pracowal na wyzszych obrotach. Zaczyna byc glosny przy 3000 obrotach i bardzo nim telepie. Drgania mozna odczuc na pedale gazu i ogolnie w aucie. Po rozgrzbiu na biegu jalowym auto ma 700 obrotow i czuc wibracje w aucie. Hania jest slaba na niskich obrotach. Wymienialem tlumnik srodkowy i koncowy bo byly skorodowane. Ale nie pomoglo zbyt wiele. Prosze o pomoc. Wrzucam krotki filmik z nagraniem mojego silnika na biegu jalowym. A i jeszcze jedno czy linka od przepustnicy powinna byc taka luznawa ? Tzn jak za nia ciagne to dopiero po jakims czasie zaczyna sie przepustnica otwierac ? Z gory dzieki pozdrawiam
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Obroty , trzesienie silnika glosny silnik
Collapse
X
-
Co do filmu to jedynie subiektywnie mogę potwierdzić, że coś dość mocno klepie. Możliwe, że to kwestia nagrania jak swój silnik nagrałem to też jakaś masakra wychodzi https://www.youtube.com/watch?v=OpiPkX3DHJ0
Linka przepustnicy/gazu: Nie powinna być luźna. Opóźniasz sobie w ten sposób reakcję na pedał gazu, a w skrajnych przypadkach możesz nie móc otworzyć w pełni przepustnicy, przez co nie będziesz miał mocy. Podciągnięcie linki jest bardzo proste. Łatwiejszy dostęp jest po zdjęciu puszki filtra. Linka zaczepiona jest o taki wystający hak, skręcona dwoma nakrętkami z łbem 12mm. Odkręć dwie, a w zasadzie to jedną, bo całość się wtedy poluzuje. Żeby napiąć linkę trzeba nieco "przesunąć" przy pomocy nakrętek pancerz od linki w kierunku OD przepustnicy (czyli w prawo patrząc z perspektywy filmiku). Dokręć całość i po problemie - pedał gazu daje dużo fajniejszy efektMożesz też odpiąć linkę od przepustnicy i psiknąć tam jakimś smarem teflonowym czy czymś podobnym - o ile wiem to często linka ciężko chodzi w 7-genie (w tym i u mnie i psikanie troszkę pomogło).
Uważaj tylko, żeby nie napiąć linki zbyt mocno - może się zdarzyć tak, że przepustnica nie będzie w "zamkniętym" położeniu i będzie problem z obrotami.
-
Zamieszczone przez szymv Zobacz posta(...) Linka przepustnicy/gazu: Nie powinna być luźna.
Comment
-
Zamieszczone przez kubsztyk Zobacz posta10...12 mm ugięcia
Comment
-
khardim24 czy sam regulowałeś zawory ? Widziałem podobne objawy po takiej operacji w Accordzie i tylko przypuszczam, że coś poszło nie tak. Nauka biegu jałowego też nic nie dała.
Comment
Comment