Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

brak błędów " check engine", a silnik nie zapala

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

Zamieszczone przez ibor Zobacz posta
    Pytanie: co to jest "rozrusznik z uszkodzonym wycinkiem" ?
    Wirnik ma koniec każdego uzwojenia przylutowany do "wycinka" komutatora ,dlatego tak się w gwarze warsztatowej nazywa jak rezystancja któregoś uzwojenia (mierzona na 180st) jest inna,albo spotyka się z masą.
    Z jakiegoś powodu niektóre auta (mogę się tylko domyśać) mają tak policzoną podziałkę zęba i taki ich stosunek między rozrusznikiem a wieńcem na kole ,że wirnik zawsze obraca się proporcjonalnie z silnikiem. Tzn. robi pełną ilość obrotów na jeden obrót wału .
    Daje to tyle że kiedy jeden wycinek robi zwarcie to wprowadza przy kręceniu regularne skoki w instalacji,co z kolei prowadzi do tego że komputer widzi to jako dodatkowe impulsy z czyjnika ,nie potrafi zidentyfikować cylindra i nie inicjuje zapłonów.
    Nie będę ukrywał że nie wiem jak to jest w Hondzie,ale kiedy przypadek jest "ciężki" to trzeba sprawdzać wszystko co jest sprawdzalne.
    Skoro jednak pchałeś auto,to wiadomo że to nie jest wina rozrusznika.

Comment

w kwestii awarii. nie wiem ,czy ma to jakieś znaczenie: 1. specjalista z kompem powiedział, że nie pokazuje mu obrotów silnika podczas "kręcenia" rozrusznikiem, a podobno powinno. 2. podczas autodiagnostyki EPS wyświetla kody "22" i "23" ( z tego co znalazłem, to układ nie odczytuje prędkości silnika i prędkości pojazdu.) może w tym kierunku szukać usterki? co do działań: szukam fachowca, który sprawdzi CKP ( dam stary i nowy ), a przewody będę sprawdzał dopiero popołudniu.

Comment

może w tym kierunku szukać usterki?
        Nie.

szukam fachowca, który sprawdzi CKP ( dam stary i nowy )
        Najlepiej jest mieć to na aucie i oscyloskopem zbadać przebieg bezpośrednio przy kompie.
        Nie ma w pobliżu warsztatu z szyldem Bosch Serwis? Oni mają na wyposażeniu obowiązkowym takie narzędzia.
        Jesteś pewien że wtryskiwacze działają,bo to istotne?

Comment

podczas autodiagnostyki EPS wyświetla kody "22" i "23" ( z tego co znalazłem, to układ nie odczytuje prędkości silnika i prędkości pojazdu.)
          no tak: Błedy DTCs 22, 23.
          Jeśli faktycznie jest generowany DTC 23, to możliwe że nie odpalisz auta i nie będzie iskry na świecach, tak wynika z definicji błędu. Z tego powodu nie pokazuje też obrotów wału.
          Więc jeśli jednak nadal się generuje sytuacja:
          honda jeździła normalnie i nagle "umarła". najciekawsze jest, że czasem pokazuje błąd " czujnika położenia wału " (4), a czasami mimo dłuższej próby uruchomienia nie pokazuje nic. czujnik został wymieniony.
          nadal obstawiam czujnik, jest nie ten co trzeba.
          wracając do awarii. założony jest oryginał CKP " stary" na którym jeździła honda( nowy zakupiony jest zamiennik
          bywały już tematy że zamienniki nie działały. Trzeba by pisać które konkretnie zamienniki działają? Dopóki nie wsadzisz sprawnego OEM czujnika CKP możesz i cały silnik wymienić na nowy i też go nie odpalisz.
          Znajdź kogoś z takim silnikiem, pożycz na chwilę czujnik wsadź, sprawdź iskrę na fajce i wszystko będzie jasne.

Na tym etapie wiemy jedno:
          Honda zgasła nagle.
          - na starym czujniku OEM iskry nie ma przy tym generowany jest/był kod 23.
          - na zamienniku iskry nie ma i kod też jest generowany.
          - nie wiemy czy na Nowym OEM lub na 100% sprawnym używanym czujniku jest iskra? - tego nie wiemy.

Zbieżny temat: Nagle gaśnie w korku. Civic VII (2001r) 1.4 Benzyna 90KM
          Last edited by rambo7; 27-12-2017, 12:53.
          Kierownik Działu Diesla

Comment

To w końcu są to błędy ze sterownika EPS czy co?Bo jeśli tak to nie korzystamy z nich przy definiowaniu usterek dotyczących sterowania silnikiem.
            Potrzebuję schemat tego ,bo gdzieś mi poginęły,albo informacji czy EPS dostaje sygnał o obrotach z czujnika czy przez CAN.
            Proponuję wypięcie przewodu sygnałowego i zastąpienie go na próbę bezpośrednim połączeniem czujnika z ECU,to załatwi sprawę diagnozy instalacji,natomiast to czy czujnik jest sprawny dalej jest bez oscyloskopu niewiadome.

Comment

Working...
            X