Siema. Zbliża się mi się wymiana oleju i nie ukrywam że dolewam go sporo bo litr na 2 tys km robiłem remont lecz nie robiłem szlifu i wymiany tłokow tylko pierścienie panewki i głowica. Lalem 5w30 10w40 5w50 i każdy pije. Myślę nad 10w60. Uważacie to za rozsądne? Nie chce go zatrzeć.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
1.4 Is d14z6 olej 10w60
Collapse
X
-
Zamieszczone przez adamek940225 Zobacz postaLalem 5w30 10w40 5w50 i każdy pije. Myślę nad 10w60
-
Zamieszczone przez m26 Zobacz postaJa bym od razu wskoczył na ŁT43.
Zamieszczone przez adamek940225 Zobacz postaMyślę nad 10w60. Uważacie to za rozsądne? Nie chce go zatrzeć.ponieważ parametr lepkości określa w jakich temperaturach olej zachowuje swoje właściwości
Moja ko-Hankahttp://www.civicforum.pl/showthread....ck-Mój-TYPE-R
Szerszeń by grzes41gthttps://www.civicforum.pl/showthread...�-by-grzes41gt
sigpic
Comment
-
Zamieszczone przez rambo7 Zobacz postaolej to nie klej, a już SAE 10W-60 na pewno nim nie jest.
Comment
-
Zamieszczone przez adamek940225 Zobacz postaCzyli bezpiecznie cz niebezpiecznie?
R7 chodziło że ten olej nie uszczelni Ci silnika i w magiczny sposób nie przestanie on "brać" olejMoja ko-Hankahttp://www.civicforum.pl/showthread....ck-Mój-TYPE-R
Szerszeń by grzes41gthttps://www.civicforum.pl/showthread...�-by-grzes41gt
sigpic
Comment
-
dolewasz 1 L na 2000km, podjąłeś "działanie zapobiegawcze" lejąc coraz wyższe SAE - bez spodziewanego skutku i teraz chcesz wlać kolejny o jeszcze większym SAE.
W jakim celu ta operacja? parcie w wysokie SAE - czy ma na celu zmniejszyć zużycie oleju? (no pisałem że olej to nie klej, olej nie uszczelnia silnika a smaruje. Jeśli bierze to brał będzie bez względu co nalejesz).
Jeszcze nikomu nie udało się zatrzeć silnika na oleju 10W-60 gdy jest w granicach wymaganego poziomu. Generalnie to nie znam nikogo kto zatarł silnik gdy olej jest w silniku.
Zacznijmy od początku... o co chodzi, co chcesz uzyskać?Kierownik Działu Diesla
Comment
-
Przy dobrym mrozie wykończy dół i osadzenie wałka po jednym autostradowym pałowaniu.Tego nie widać ani nie słychać ,ujawni się w lecie.
Z 5 lat temu ta sama historia była na innym forum,gdzie po zimie na w60 wytarły się wszystkie nowe ACL-e na korbach.
W silniku bez wymiennika ciepła to nawet nie zaczynaj.
Comment
-
Wydałem sporo pieniędzy na ten samochód i na marne poszły bo oczekiwałem innego efektu że nie będzie pił, koleś od głowicy mi namieszał w głowie że jak robię górę to dół też trzeba. A mechanik mówił żeby nie ruszać dołu i że będzie dalej brał a zrobienie góry zmniejszy i tak o 60 % a dół o 40 %. Zrobiłem już 50 tys km od remontu i dalej chlipie więc nie jestem zadowolony że muszę dolewać go aż tyle. Chyba będę musiał dolewać puki nie sprzedam, bo na swapa nie bede tracic kasy i tak juz duzo mnie pochlonelo kasy bo nie tylko silnik robilem.
Comment
-
Zamieszczone przez adamek940225 Zobacz postakoleś od głowicy mi namieszał w głowie że jak robię górę to dół też trzeba.
Comment
-
czyli branie oleju jak było tak jest, oczekiwałeś że po remoncie brał nie będzie. Czyli nie olej, nie zmieniaj oleju na wyższy SAE zostań przy standardzie a nawet aby zmniejszyć koszta spokojnie SAE 10W-40 wystarczy.
Czytałeś pewnie ten wątek, jak nie to przeczytaj, może będziesz miał wsparcie duchem że nie jesteś sam. Remont silnika Civic 1,4 VII gen
natomiast myślę że możesz a nawet wrócić do mechanika co to robił i niech skomentuje sytuację.
Powinieneś wrócić do tego mechanika co to robi i niech skomentuje sytuację, przecież nie robił tego aby sobie pogrzebać w silniku, robił to mając CEL. Cel nie został osiągnięty, więc grzebać bez efektu a kasa poszła to nikogo nie nastraja pozytywnie.
Nie ma co tu mędrkować, każdy by się męczył gdy nie ma efektu i nie ma kasy.Kierownik Działu Diesla
Comment
-
Mój też bierze i mam to gdzieś dolewam raz na dwa miesiące szkoda mi kasy ładować w remont silnika bo w tak starym aucie wartym 8 tysięcy gdzie jeszcze buda nie jest w idealnym stanie to głupota. Znam wielu gości co ładowali kupe kasy w stare samochody warte 5-6 tysięcy a potem i tak po pewnym czasie sprzedawali komuś albo na złom. Nówki się nie zrobi ze starego grata. Już lepiej było kupić droższe auto niż kupić rupiecia i wsadzić w niego drugie tyle a potem i tak się rozpadnie.
Ja tak uważam a ty rób jak chcesz. Mi by było szkoda kasy. Jak auto jeździ i nic się z nim złego nie dzieje to dolewaj oleju i tyle. Nówki z niego nie zrobisz.
Comment
Comment