Witam Panowie. Opiszę swój problem. Pomijając że mam lpg, mimo że po skasowaniu kompa benzynowego i jeżdżeniu tylko na benzynie, po usunięciu wszelkich nieszczelności w podciśnieniu i wydechu(nieszczelność między kolektorem wydechowym a katalizatorem która miała wpływ na niewielki pobór oleju silnikowego a teraz stan utrzymuje się w okolicach max to taka ciekawostka) korekta LTFT dąży w zależności od obciążenia od +9,4 do +14,1 a krótkoterminowa szaleje w granicach około +10 i skacze na nawet czasem do +40. W momencie jak np. schodzi silnik z obrotów do biegu jałowego z włączonymi światłami do zatrzymania samochodu to sondy pokazują czasem przez kilka dobrych sekund 0 V. Sondy lambda jakiś czas temu wymienione i sprawdzone wg manuala. Zawór wolnych obrotów i przepustnica wyczyszczone i sprawdzone. Poza tym samochód jeździ normalnie. Co może być tego przyczyną?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
dziwne korekty krótkoterminowe i długoterminowe.
Collapse
X
-
To jest wszystko tak jak ma być. Te korekty są jeszcze do przełknięcia,mogą wynikać np. z niższej sprawności regulatora ciśnienia paliwa, niezgodności we wskazaniach czujników temperatury, MAP,zużycia wtryskiwaczy,błędów pomiarowych i w zasilaniu z powodu utlenionych połączeń el. itd.
Korekty to składowa wszelkich niedoskonałości i stanowią część systemu autoadaptacji w zależności od zmiennych nieplanowanych.
Sama sonda też może pokazywać za mało i w ten sposób domaga się korekt w dolewaniu paliwa.To akurat możesz zweryfikować tylko sondą diagnostyczną i po części poprawnością w zużyciu paliwa.
Zamieszczone przez gkill Zobacz postasondy pokazują czasem przez kilka dobrych sekund 0 V.
Zrób sobie wykres z danych,zaznacz tak żeby program kreślił tylko dane z szybką reakcją żeby tego nie "przeładować"bazgrołami,a znajdziesz wiele różnych ciekawych zależności.
Gazem czasem nie koryguj do zera,ma być tyle samo co na benie.
Edit Nieszczelności w wydechu o któtych piszesz,nie mają wpływu na pobór oleju.Last edited by m26; 21-11-2017, 10:30.
-
U mnie też korekty wyglądaja podobnie. Na benzynie mam LTFT ok. +7, na LPG wyregulowałem podobnie. LTFT potrafi też skoczyc do +25 chwilowo, ale skoro jeździ dobrze, a tak się zachowuje na benzynie, to dostroiłem do takich samych korekt LPG i nie wnikam
Comment
Comment