Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Szarpie silnikiem na niskich obrotach. Nie wiem co to może być?

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Szarpie silnikiem na niskich obrotach. Nie wiem co to może być?

Witam wszystkich.
    Jestem posiadaczem Hondy Civic Sedan 1.6 z 2003r.
    Od trzech miesięcy walczę z szarpaniem silnika. Podczas jechania w korku na 1 biegu w granicach 1000 obrotów(samochód się toczy ja nie dotykam gazu) zaczyna szarpać silnikiem wrażenie jest takie jak by ktoś łapał z tyłu za samochód i puszczał, łapał i puszczał. Wcisnę gaz powoli poszarpie i przestanie na wyżach obrotach. Natomiast kiedy dodam ostro gazu jest odczuwalne większe szarpnięcie i zjawisko jakby przydławienia silnika. Jadąc dzisiaj po dużych dziurach na 1 bez dotykania gazu, tak zaczęło szarpać że aż zapach z lusterka mi zleciał. W ostatnim czasie samochód został przejrzany pod kątem: regulacja zaworów,świece,sonda lamda, ciśnienie pompy,przepustnica,listwa wtryskowa- wszystko okazało się ok. Mechanik który to sprawdzał stwierdził że to może być coś z komputerem i wysłał mnie do elektromechanika.

Co wy o tym myślicie?
    Co to może być?
    Co jeszcze powinienem sprawdzić?

Jest kategoryczny zakaz pisania w tytule wątka słów "pomocy" i "problem" w działach technicznych nie ma innych wpisów. Sabotujesz nam w ten sposób wyszukiwarkę. Temat zedytowałem.
    Last edited by rambo7; 02-11-2017, 06:52. Powód: Regulamin pkt 5.

A nie sprawdziłeś aparatu zapłonowego i kabli? Mi tez autko szarpało i po wymianie aparatu, problem ustał. Cewka mi zardzewiała ze starości i przerywała czasami.

Comment

Zamieszczone przez marcin19883 Zobacz posta
      A nie sprawdziłeś aparatu zapłonowego i kabli? Mi tez autko szarpało i po wymianie aparatu, problem ustał. Cewka mi zardzewiała ze starości i przerywała czasami.
      W tym silniku nie ma aparatu ani kabli zapłonowych. Występują pojedyncze cewki na cylindrach.
      Wracając do tematu to trzeba stwierdzić czy szarpanie pochodzi od silnika czy może od skrzyni (półosie).

Comment

Witam.
        Dzięki za podpowiedzi.
        Będąc u mechanika coś wspomniał o pół osiach ale jego zdaniem to może być coś z komputerem. Zasugerował mi wymianę poduszki pod skrzynią. Wymieniłem. Obawy jakby zelżały ale nadal szarpie. Podczas toczenia się do świateł na 1 bez gazu czasami występuje taki mały kangurek. Kiedy dojeżdżam tak na luzie albo z wciśniętym sprzęgłem objawów takich nie ma.
        Jak myślicie zaprowadzić Hondę do tego elektromechanika czy dać sobie z tym spokój?
        Czy możecie mi polecić jakiegoś dobrego mechanika z okolic Ząbek pod warszawą który mógł by zdiagnozować jednoznacznie mój problem.

Comment

Tu co (2-i) ma takie jazdy z samochodem kangury/szarpania.... ja już zwiedziłem kilku mechaników i kończyło się na wystawianiu łapy po $ a szarpanie dalej jest....

Comment

Zdzich85 Podłączałeś go pod komputer ? Jakieś błędy ?

Comment

Tak.
              Honda została podłączona do komputera. 0 błędów.

Comment

No to trzeba na piechotę w takim razie.
                W innym aucie, którym jeździłem, mając podobne objawy, winny okazał się zawór EGR.
                Są tu na forum też tematy ze zużytymi/zatkanymi egr w 1.6. Tylko raczej pokazuje się Check i wywala błędy.
                Last edited by Okonio; 02-11-2017, 13:39.

Comment

Zamieszczone przez Zdzich85 Zobacz posta
                  Podczas jechania w korku na 1 biegu w granicach 1000 obrotów(samochód się toczy ja nie dotykam gazu) zaczyna szarpać silnikiem
                  nie jeździ się w taki sposób, moje benzyniaki robią dokładnie tak samo. To nie jest diesel, dieslem tak można jeździć, ale nie benzyniakiem. Ja nie znajduję w tym opisie nieprawidłowości. Moment obrotowy tego silnika jest zbyt niski aby traktować to jako nieprawidłowość.
                  Jeśli było zrobione:
                  W ostatnim czasie samochód został przejrzany pod kątem: regulacja zaworów,świece,sonda lamda, ciśnienie pompy,przepustnica,listwa wtryskowa- wszystko okazało się ok
                  szczególnie pod kątem pompy paliwa i czyszczenie przepustnicy to nie ma podstaw do żadnych działań naprawczych.
                  Jeśli w takim momencie jazdy jak opisujesz (wykonaj test) wciśniesz pedał gazu do podłogi i auto rozpędza się do czerwonego pola bez ani jednej "czkawki" to z pompą paliwa jest ok.
                  Jedyne co bym ponownie zrobił to nie
                  W ostatnim czasie samochód został przejrzany (...)przepustnica
                  "przejrzenie" to nie jest żadna robota, konkretnie wykonaj czyszczenie przepustnicy. Adaptacji robić nie trzeba wystarczy że pojeździsz 2 dni i się nauczy.
                  Kierownik Działu Diesla

Comment

Gdzieś ktoś pisał żeby innych świec niż te poniżej z linków NIE INSTALOWAĆ bo właśnie silnik po jakimś czasie zaczyna szarpać/przerywać :
                    Tak więc tylko Denso i NGK

Comment

Zamieszczone przez Bartek_75 Zobacz posta
                      Gdzieś ktoś pisał żeby innych świec niż te poniżej z linków NIE INSTALOWAĆ bo właśnie silnik po jakimś czasie zaczyna szarpać/przerywać :
                      Tak więc tylko Denso i NGK

https://allegro.pl/swiece-ngk-izfr6k...003316003.html
                      To prawda. I nie chodzi tu tylko o Hondy ale generalnie wszystkie współczesne auta. Ze świecami NGK i Denso nigdy nie ma problemu, a świece innych producentów (Bosch, Beru, Champion itd.) są totalną loterią - albo będą działać bez zarzutu albo będą generować problemy. Moim zdaniem oszczędność w tym aspekcie jest totalnie nieopłacalna.
                      LIVE WELL • LOVE MUCH • LAUGH OFTEN
                      sigpic

Moja była Hanula... niestety ;(

Comment

tak jak piszą chłopaki, świece mogą się przyczyniać do takiego efektu szczególnie gdy dobrane świece to tzw. zimne, jeśli takowe są założone to przeszedłbym na tzw. ciepłe, zazwyczaj to standardowe w dedykacji dla danego silnika, no i sugeruję nie używać niczego prócz NGK.
                        Kierownik Działu Diesla

Comment

Ja do swojego d16v1 włożyłem NGK ZFR6J-11, czyli te odprowadzające więcej ciepła. Na zimę powinno się stosować ZFR5J?

Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka

Comment

Zamieszczone przez kubsztyk Zobacz posta
                            Ja do swojego d16v1 włożyłem NGK ZFR6J-11, czyli te odprowadzające więcej ciepła. Na zimę powinno się stosować ZFR5J?

Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka
                            A ja już w 3 aucie mam denso k16tt (2x honda + scenic)

Wysłane z mojego FRD-L09 przy użyciu Tapatalka

Comment

Witam.

Mam świece NGK, wymienione zostały rok temu.
                              Problem szarpania zaczął się tak od ok 1,5 roku.

Pozdrawiam

Comment

Working...
                              X