Witam posiadam Honda Civic VII 1.6 V-TEC 110KM r.2003 z silnikiem D16V1 otóż padała mi sonda lambda ta za katalizatorem jaką byście mi polecili za rozsądne pieniądze bardzo dziękuje za odpowiedź.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Sonda uniwerslana do civic VII. Schemat podłączenia Sondy Uniwersalnej
Collapse
X
-
Podłączę się do tematu, bo sprawa tyczy się tego samego silnika. Ja z kolei kupiłem Civica z świeżo wymienioną sondą lambda tą pierwszą w kolektorze. Poprzedni właściciel zainstalował DENSO nr DOX-0113 figurująca jako "Sonda regulacyjna uniwersalna". Cena jak patrzyłem 150-200zł. Niestety check engine świeci i pytanie, czy to odpowiednia sonda do tego silnika, czy lepiej kupić inną np NGK. Chciałem też zrobić samodiagnostykę, ale nie mogę znaleźć złącza. Nie wiem jak w tym modelu ono wygląda i gdzie jest zlokalizowane. Czy ktoś miał podobny problem? z góry dziękuje za wszelkie wskazówki.
pierwszy wpis w dziale powitań, nie pomijamy Regulaminu przy rejestracji.
Comment
-
Zlacze do podpięcia skanera obd znajduje się obok pedału gazu z prawej strony (jak mnie pamięć nie myli). Co do twojej sondy którą masz, jak sama nazwa mówi "sonda uniwersalna". Jak to powiedział mój mechanik: sonda uniwersalna może działać ale może i też nie działać. Lepiej dołóż kolejne 250zł i kup jakąś dedykowaną sonde NGK lub znajdź oryginał.
Pozdrawiam
Comment
-
Dziękuję za odpowiedź.
Wymieniłem sondę na dedykowaną NGK. Check engine pojawił się znowu. Podpiąłem OBDII i pokazuje kod błędu P0131 - czyli za niskie napięcie sondy. Oscyluje między 0.8V i 0,1V (na porzedniej uniwersalnej Denso napięcie było za wysokie i sięgało 1.2V). Dodam, ze samochód zachowuje się normalnie, spalanie w granicach 6l na trasie. Po skasowaniu błędu Check zaświeca się po przejechaniu 5-10 km. Pytanie czy coś jeszcze mogę zrobić z tym sam, czy już tylko mechanik? Nie wymieniłem jeszcze filtra powietrza, a komora silnika była bardzo mocno zakurzona (poprzedni właściciel sporo jeździł po szutrze). Zakładam, że filtr pewnie też mocno przykurzony. Może to mieć jakiś związek? PozdrawiamLast edited by Pawser; 15-05-2017, 01:27.
Comment
-
Teraz mam trochę więcej danych z oprogramowania o szerszej funkcjonalności.
Na zimnym silniku sonda ma regularny sinusoidalny wykres między 0,15-0,8V. Po rozgrzaniu silnika, na wolnych obrotach wykres staje się płaski jak drut i jest na poziomie 0,1V. Dodając gazu skacze nieregularnie nawet do 1V i znów opada i jest płaski/ Oczywiście jest Check. Sprawdziłem na dwóch nowych sondach Denso i NGK. Na obu tak samo. Co to może oznaczać. Termin u mechanika dopiero za ponad dwa tygodnie, można w ogóle tak jeździć? Pozdrawiam.
Comment
-
Czy ktoś wymieniał pierwszą sondę lambda w tym silniku i jeśli się sprawdziła mógłby podać jaka dokładnie była ta sonda?
Musze kupić kolejną i chciałbym już kupić na 100% taką, która zadziała.
Czy ktoś wymieniał pierwszą sondę lambda w silniku 1.6 110KM (D16V1) i jeśli się sprawdziła mógłby podać jaka dokładnie była ta sonda?
Musze kupić kolejną i chciałbym już kupić na 100% taką, która zadziała.
I jeszcze jedno, jak sprawdzić jaki silnik mam???
Wątpliwość pojawiła się przy przeglądaniu katalogu DENSO, gdzie jest rozróżnienie dla silnika D16V1, który występuje pod nazwą 1.6 oraz 1.6i. Dla obu są różne sondy lambdalambda.jpgLast edited by rambo7; 02-06-2017, 13:08.
Comment
-
Odświeżam wątek, bo jeżdżę po mechanikach i nikt nie potrafi mi pomóc. Mam już w sumie trzy sondy: oryginał i dwa zamienniki od denso i NGK (dedykowana). Wszystkie zachowują się tak samo: na zimnym silniku pracują wzorowo, dając regularny wykres. Po rozgrzaniu silnika wykres nurkuje w dół (czasem na to trzeba dość długo poczekać) i zostaje na 0V. Po chwili zapala się Check i sonda zostaje odłączona. Po skasowaniu błędu na gorącym silniku, sonda znowu zaczyna pracować prawidłowo i na wolnych obrotach potrafi pracować tak całkiem długo, aż w końcu ni z tego ni z owego znów nurkuje i zostaje w okolicy zera. Hamując silnikiem czasem udaje się ją wskrzesić i znowu przez pewien czas pracuje normalnie, ale po chili znów przestaje. I tego nikt nie może zrozumieć, bo wydaje się, że uwalona sonda powinna nie pracować w ogóle, a tu raz pracuje raz nie. Komputer widząc, że sonda nie reaguje i napięcie jest na 0V, wzbogaca mieszankę aż do wartości krytycznej i w końcu ją rozłącza wchodząc jak sądzę w trym awaryjny. Nie objawia się to żadnymi zmianami obrotów silnika. Błąd to P0131 (niskie napięcie sondy). Mechanik rozebrał kolektor dolotowy, sprawdzając, czy nie zasysa lewego powietrza, ale wszystko szczelne. Po wyciągnięciu sonda straszenie okopcona, ale zwiększonego zużycia oleju nie zaobserwowałem. Może powodem jest ECU, ale chyba też powinien pracować lub nie. Ma ktoś może jakiś pomysł?
Comment
-
Zamieszczone przez Pawser Zobacz posta. Podpiąłem OBDII i pokazuje kod błędu P0131
Przeanalizuj sobie wyniki z YT wpis #21 https://www.civicforum.pl/showthread...ighlight=P0131Last edited by rambo7; 02-06-2017, 13:19.Kierownik Działu Diesla
Comment
-
DTC: P0131: Niskie napięcie obwodu pierwszego HO2S (czujnik 1)
Pewne jest, że napięcie na sondzie nie powinno spadać poniżej 0,5V. - a spada do 0V - tak twierdzisz (poparte pomiarami). Takie są fakty? - wiec coś jest nie tak.
Nie jest jasne i szukamy przyczyn dlaczego spada do 0V ?
Pierwsze co sprawdzić, czy nie występują słabe połączenia lub obluzowane przewody w złączkach pierwszego HO2S (czujnik 1) i modułu ECM.
Sonda sprawdzone.
ECM - ??
Ciekawostką jest to że dla tego konkretnego Kodu błędu potrzebna jest informacja czy ciśnienie paliwa jest w normie ???
Generowanie się tego kodu może zaistnieć także w przypadku nieprawidłowego ciśnienia paliwa.
Czyli skąd przychodzą informacje dla kodu P0131:
1. od sondy lub ECM - połączenia elektryczne.
2. od słabego ciśnienia paliwa w układzie.
Założyć dla pewności trzeba że masz rocznik 2002 filtr paliwowy jest "dożywotni" przebieg pewnie spory. Dobrze by było wykluczyć opcje słabego ciśnienia paliwa. Nie chodzi o to by tu drążyć na siłę ale być trzeba pewnym że nie brakuje paliwa ..np w sytuacji na luzie.
...dlaczego o tym piszę...
na moje ogarnianie tematu ... nawet jak sonda jest wyjęta czyli nie ma jej lub jak pokazuje nawet 0V ..to nie ma prawa mimo wszystko gasnąć silnik.
Pytanie:
- ma prawo zgasnąć?
- nie ma prawa zgasnąć ?
Jeśli nie ma prawa zgasnąć - to problem po stronie paliwa wzrasta z pomijalnego do poziomu należy to sprawdzić! Czyli śmiem twierdzić że może to mieć znaczenie gaśnie nie z powodu Sondy a z powodu słabego cieśnienia paliwa! Ciśnienie powinno wynosić 270-320 kPa (2,8-3,3 kG/cm2).
dalej,
i teraz UWAGA:
robimy ściśle wg opisu:
1. Odłączyć dużą złączkę A (31-stykową) ECM/PCM komputera.
2. Sprawdzić ciągłość obwodu między stykiem nr 1 złączki 4-stykowej pierwszego HO2S (czujnik 2) a masą nadwozia. (nr kabel biały). (zwracam uwagę że mowa jest o czujniku nr 2!).
Schemat. wtyczka meska 1.jpg
3. Jeśli obwód jest zamknięty - to jest zwarcie w przewodzie między ECM/ PCM (A6) i pierwszym HO2S (Czujnik 1) - trzeba je usunąć.
Jeśli obwód jest otwarty można podejrzewać ECM.
_________
(kolejną rzeczą której ja nie jestem pewny to to że Procedura dla wersji eR Type podaje inaczej (jedynie dla eRki !!) że jest dokładnie tak samo j/w z tym że w pkt 2. ma być:
Sprawdzić ciągłość obwodu między stykiem nr 1 złączki 4-stykowej pierwszego HO2S (czujnik 1).)
----------
W związku z powyższym nie potrafię określić czy tak jest jak mówi procedura? czy Procedurze jest pomyłka? Dla wszystkich silników jest jak napisałem ale dla eRki inaczej.
Wynika z powyższego że skoro dla wszystkich opcji silnikowych jest jak w punkcie 1 i 2 i 3 - to tego bym się trzymał.Kierownik Działu Diesla
Comment
-
Dziękuję za odpowiedź
Zamieszczone przez rambo7 Zobacz posta[B]1. Odłączyć dużą złączkę A (31-stykową) ECM/PCM komputera.
2. Sprawdzić ciągłość obwodu między stykiem nr 1 złączki 4-stykowej pierwszego HO2S (czujnik 2) a masą nadwozia. (nr kabel biały). (zwracam uwagę że mowa jest o czujniku nr 2!).
Schemat. [ATTACH=CONFIG]35703[/ATTACH]
3. Jeśli obwód jest zamknięty - to jest zwarcie w przewodzie między ECM/ PCM (A6) i pierwszym HO2S (Czujnik 1) - trzeba je usunąć.
Jeśli obwód jest otwarty można podejrzewać ECM.
Co do filtra paliwa i ewentualnej niedrożności, wspomniałem o tym mechanikowi/elektrykowi, mówił, że jest ok, z resztą, auto się nie dławi, ani nie gaśnie. Wartości ciśnienia nie znam, ale sprawdzę, przez OBDII.
Przeprowadziłem wg opisu, ale ze złączem sądy pierwszej, czyli w kolektorze (bo nie za bardzo rozumiem co ma do tego łącze czujnika drugiego) i wychodzi, że połączenie jest ok, bez zwarcia.
Zakładając, że procedura zawiera pomyłkę z numerami czujników, mogę założyć, że kłopoty sprawia sterownik?
A zatem kolejne pytanie, czy podmiana sterownika jest skomplikowana? Gdzieś wyczytałem, że wystarczy przelutować kość immo i włożyć nowy sterownik i powinno działać, czy też jest to bardziej skomplikowane?
Comment
-
Zamieszczone przez Pawser Zobacz postamoże nam powiedzieć o ew. zwarciu między ECM/ PCM (A6) i pierwszym HO2S (Czujnik 1), czyli sondy pierwszej w kolektorze wydechowym? Dobrze rozumiem?
Dlatego tak to jest napisane:
trzeba wyjąc wtyczkę z ECM (31 styków) i w 2-giej sondzie sprawdzić styk nr 1 z masą nadwozia - i nie ma prawa być przejścia.
Zamieszczone przez Pawser Zobacz posta(bo nie za bardzo rozumiem co ma do tego łącze czujnika drugiego)
W pierwszej jest ok, bez zwarcia a 2-ga? jak daje zwarcie to prąd leci do 0V.
Powiem tak jeśli sprawdziłem Procedurę i nie może być pomyłki bo: schemat dla Rki i opis jest inny niż dla innych 1,4 i 1,6 - to nie grzebiemy w ECM dopóki nie przerobisz ściśle dokładnie procedury.
W mojej historii jeszcze nie zdarzyło mi się wyłapać pomyłki w procedurze. Nie ruszałbym ECM bo nie wiesz co wyjdzie po wykonaniu procedury.
Załóżmy że wymieniłeś ECM i immobiliser i nada masz to samo ... co wtedy zrobisz?Kierownik Działu Diesla
Comment
-
Jest dobrze
Przystępując do procedury podesłanej przez rambo7, zauważyłem, że druga sonda nie jest oryginalna, tylko uniwersalna od Denso (dox-0109). Wcześniej jej nie sprawdzałem, bo poprzedni właściciel wspominał tylko o wymianie pierwszej (dostałem z resztą wyjęty oryginał), no i błędy wywalała tylko pierwsza, druga jest ukryta i na pierwszy rzut oka nie widać co tam jest.
Wcześniej na forum natknąłem się na informacje, że w hondzie sondy uniwersalne Denso podłącza się inaczej niż przewiduje instrukcja producenta, czyli nie biały do białego i niebieski do zielonego, tylko biały-niebieski, zielony-biały.
denso.jpg
Zacząłem od sprawdzenia tego podłączenia i okazało się takie jak przewiduje producent, czyli niewłaściwe dla hondy. Po zamianie kabelków w drugiej sondzie, sonda pierwsza zaczęła pracować bez zakłóceń.
Podziękowania dla rambo7 za cenne wskazówki!
Wszystko wskazuje, że problem został usunięty, choć szampana otworzę dopiero jak przejadę przynajmniej 100km bez checka. Tak nawiasem oryginalna pierwsza sonda, którą dostałem od poprzedniego właściciela okazała się sprawna, więc mam teraz na stanie dwie zapasowe sondy pierwsze od denso i ngk.
Comment
Comment