Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Głośna praca silnika

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Głośna praca silnika

Witam.

Niedawno jechałem do znajomych, zauważyłem podczas jazdy że przy około 100km/h (3000.obr) silnik strasznie głośno chodził, dojechaliśmy na miejsce i zaparkowałem samochód przodem pod górkę (czyli jakby silnik u góry a bagażnik niżej) auto stało tak kilka godzin. Wracając od znajomych silnik chodził dużo ciszej przy około 120km był on dopiero słyszalny no i jego brzmienie było też inne niż wcześniej, tak jakby bardziej buczał. Co może być przyczyną takiego zjawiska? Dodam że w obu przypadkach nie zauważyłem spadku mocy, a silnik raczej nie miał metalicznego brzmienia tylko ogólnie mówiąc był głośny. Zauważyłem też że silnik w kabinie słychać mniej po stronie pasażerów niż kierowcy.

silnik 1.6 benzyna
    civic 2005 r 5D
    wymiana rozrządu za 20 tyś km
    dawno nie regulowane luzy zaworowe

te parkowanie nie ma związku z sytuacją.
    Zamieszczone przez gerwazy87 Zobacz posta
    bardziej buczał. Co może być przyczyną takiego zjawiska?
    nieszczelność w układzie dolotowym, sprawdź czy filtr powietrza jest czysty, czy nie ma nieszczelności w rurach dolotu.
    ogólnie mówiąc był głośny
    jadąc pod górkę więcej trasy pod górkę to większe wychylenie pedału przyspieszania, może wracając było więcej z górki ?
    Jest też tak że w pewnym zakresie obrotów silnik buczy bardziej. Przy 3000 tys obr chyba najbardziej, wiec jadąc 120 miałeś około 3500 obr i robi się jak pszczółka, jeszcze lepiej jest jak masz 150km/h bo już go nie słychać a jest szum kół i wiatru, doznania dźwiękowe można sobie zmieniać podczas jazdy.
    Zauważyłem też że silnik w kabinie słychać mniej po stronie pasażerów niż kierowcy
    no taki to autobus że każdy lubi jechać z tyłu bo prócz tego że ciszej to i miejsca 2 razy więcej.
    Kierownik Działu Diesla

Comment

Dam do mechanika auto żeby sprawdził ten dolot. Jak będę miał jakieś wyniki to odpisze

Wysłane z mojego LG-D722 przy użyciu Tapatalka

Zamieszczone przez rambo7 Zobacz posta

nieszczelność w układzie dolotowym, sprawdź czy filtr powietrza jest czysty, czy nie ma nieszczelności w rurach dolotu.
      Hej rambo, wczoraj zaraz po uruchomieniu silnika zacząłem szukać hałasów pod maską. Wsadziłem rękę za kolektory wydechowy czuć było między nim a silnikiem coraz więcej ciepła pomimo że silnik dopiero był odpalony, jeszcze się chyba nie zdążył na tyle rozgrzać. Tak powinno być czy to jakieś nieszczelności na tyle kolektora?
      Last edited by rambo7; 03-04-2017, 07:17.

Comment

kolektor dolotowy a kolektor wydechowy to 2 różne sprawy. To co macałeś- tak ma być. Buczenie na biegu jałowym nie występuje a wtedy gdy masz obciążony silnik przy 3000obr/min jak pisałeś.
        Kierownik Działu Diesla

Comment

Temat do zamknięcia, pomogła regulacja luzów zaworowych i wymiana oleju o której zapomniałem bo od ostatniej wymiany auto przejechało aż 21 tyś czego się totalnie nie spodziewałem

Comment

Working...
          X