Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wymiana oleju CIVIC VII coupe (EM2) / 1.7 i - 120 KM

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Wymiana oleju CIVIC VII coupe (EM2) / 1.7 i - 120 KM

Cześć ! Od około dwóch tygodni jestem posiadaczem Civica Coupe 1.7 z 2004 r. Aktualny przebieg to około 183 tys km. Pod maską na karteczce napisane jest, że lany był olej 10w40. Czy można olej zmienić z półsyntetyka na pełen syntetyk ? Nie zdążyłęm jeszcze zaobserwować czy silnik bierze olej bo za mało jezdziłem do tej pory. Wyczytałem gdzieś, że dobrze jest zrobić płukankę przed wymianą i chcę zastosować do płukania, dodatek do oleju AMSOIL Engine and Transmission Flush. Założyłem nowy temat, ponieważ cieżko mi wyciągnąć konkretne wnioski czytając wiele różnych postów i przypadków, krótko mówiąc mam już mętlik w głowie. Proszę o pomoc i wyrozumiałośc.

Ciekawe czy przy tym przebiegu syntetyk nie spowoduje rozszczelnienia silnika i czy nie pojawią się wycieki oleju.. może jak byś wlał 5W40 to byłoby ok. Sprawdź tylko jaką masz teraz specyfikację i weź z taką samą syntetyczny. Nie wiem czy jest sens stosować jakieś tam płukanki. Syntetyk sam w sobie umyje ci silnik od środka. Teraz na wiosnę zamierzam zrobić taki "myk" w moim motocyklu czyli przejście z półsyn na fullsyn tylko, że moto ma świeży silnik i symboliczny przebieg 9tys.km więc raczej nic nie powinno się wydarzyć
    Last edited by Grzechu; 17-02-2017, 19:35.
    Moja łódka Civic..
    Mój "klekocik" Ceed..
    New... "Japończyk" e:Hev 2.0
    Coś na temat olejów..

Comment

moim zdaniem możesz przejść na 5W40 jeśli silnik zdrowy, tu masz specyfikacje do twojego silnika co można stosować:
      4gen D15B2/VW Polo AKV/8gen R18A2/407 9HZ/8gen L13A7
      Mój samochód: http://www.civicforum.pl/showthread....AN-Civic-R18A2
      https://www.civicforum.pl/showthread...L13A7-Wiferide

Comment

w aucie w którym nie znasz kondycji silnika nie rób płukanki bo jeszcze coś sie popsuje. Proponuję zmień olej co 5 tys km np. Lotos SAE 5W-40 zrób 5 tys km i ponownie po 5 tys km zalej SAE 5W-40. Skrócenie interwału i podwójna wymiana lepiej zrobi niż płukanka. Jeśli po takim przebiegu stwierdzisz że jest ok, to zdecydujesz co zalejesz ostatecznie.
        Odpowiadając na pytanie czy można przejść? można, natomiast czy silnik jest w dobrej kondycji to się okaże za jakiś czas, olej syntetyczny o Normie ACEA A3 nie popsuje silnika. Do tego silnika nie polecam olejów ekologicznych, tego może nie wytrzymać.
        Last edited by rambo7; 18-02-2017, 14:50.
        Kierownik Działu Diesla

Comment

Płukanka to ostatnie dno. To jest loteria dla odważnych,która w przypadku silników szczególnie zawalonych może skończyć się źle.
          Duże frakcje odpadające w kanałach potrafią je zaskleić i zosawić panewki bez smarowania. To co odpada ze ścian zatyka sito smoka.
          Silnik ma być mety stopniowo olejem,a jak komuś się pali,to ściągamy miskę,pokrywę klawiatury,podstawiamy wanę i robimy to ręcznie skrobakiem,pędzlem,natą i nitrem . Potem silnik i tak wymaga czasu i pilnowania czystości oleju,bo bez rozbierania na części pierwsze ,dalej jest tam syf.
          Zamieszczone przez Grzechu Zobacz posta
          yntetyk sam w sobie umyje ci silnik od środka.
          Tego bym się trzymał.
          Co do wycieków,to lepiej niech cieknie,niż ma się wytrzeć.

Comment

No i tak to jest, z kilku materiałów wywnioskować można, że tylko płukać silnik. Silnik wydaje się być w dobrej kondycji. Dzięki za podpowiedzi z płukanki na pewno zrezygnuje, bo faktycznie nie ma co ryzykować skoro i tak olej syntetyczny ma dobre właściwości myjące. Podsumowując, nie będzie szaleństwem jeżeli podam mojej Hani lubrykant 5w40 ? :-)

Comment

Zamieszczone przez Domingezz Zobacz posta
              nie będzie szaleństwem jeżeli podam mojej Hani lubrykant 5w40 ? :-)
              Moim zdaniem najlepsze co możesz wlać.
              Zamieszczone przez rambo7 Zobacz posta
              Do tego silnika nie polecam olejów ekologicznych, tego może nie wytrzymać.
              Wiele z nich nie wytrzymało i teraz siedzą tam 1.6.

Comment

Dzięki za podpowiedzi. Planuje przy najbliższej wymianie oleju zalać Lotos SAE 5W-40, a po 5 tys km znowu na ten sam. Zobaczymy co z tego wyjdzie, mam nadzieję, że wszystko będzie hulać jak trzeba Zdam relacje za jakiś czas. Chciałem jeszce dodać, że to silnik bez vtec-a w temacie jest pomyłka. 1.7 (120 KM)
                Pozdro

Comment

oczywiście przy każdej wymianie, wymiana oleju wraz z filtrem oleju! po 5 tys. przy wymianie sprawdź organoleptycznie spuszczany olej, barwę, konsystencję, zapach, itp.
                  Kierownik Działu Diesla

Comment

Wszystko jasne ! Dzięki za wszelkie podpowiedzi.

Comment

Przecież taki lotos 5w40 nie jest olejem w pełni syntetycznym. Większość to mineralne przetworzone HC
                      Na pierwszym rzut możesz zalać Total 9000 5w40 dobrze czyści jak i również fuchs xtl 5w40, albo Shell helix ultra 5W-40 ma bazie gazu ziemnego.
                      Oleje w pełni syntetyczne to oleje IV grupy na pao i estrach, no ale też z dodatkiem hc, to oleje powyżej 200zł i zazwyczaj wyscigowe, a z cywilnych mogę polecić meguin super 5w40 vollsynthetik. Olej z na bazie IV grupy, obecnie firma przejęta przez LM. Bardzo dobry olej którego używam... w 2zz-ge.
                      Takie d17a8/9 jak przegrzejesz po autostradzie z pedałem w podłodze to na 100% wypluje panewki.
                      Już to przerabiałem... i teraz mam k20a1 ale już czeka k24a3
                      Last edited by Maniek_007; 28-02-2017, 23:30.

Comment

a pro po "czy silnik bierze olej" to będzie brał olej bo ten typ tak ma też mam taką hondę i często muszę dolewać w szczególności przy jeździe na dużych obrotach.

Comment

Zamieszczone przez wwwojtekww Zobacz posta
                          często muszę dolewać w szczególności przy jeździe na dużych obrotach.
                          To nie ten typ tak ma,tylko zmęczony tak ma.

Comment

W moim przypadku D17A8 od 160 tys km do chwili obecnej tj 230 tys km jeździ wyłącznie na Millers 5W40 zmieniany co 10 tys km, wartość oleju na bagnecie utrzymywana w górnej granicy i odpukac wszystko jest w porządku. Kwestia odpowiedniej dbałości i silnik D17 pozyje.
                            EX Civic FN1
                            EX Civic ED7
                            EX Civic EP2
                            EX Civic FD7 FL
                            EX Civic FN2
                            EX Civic FG1
                            EX Civic FD7
                            EX Civic EM2
                            EX Accord CL3
                            EX Accord CG8
                            EX Civic MB6
                            EX Civic MB4
                            EX Civic MB2

Comment

ile oleju do silnika 1.7 120km civic coupe

Witam, tak jak w tytule, ile mam wlać oleju do silnika 1.7 120km B+L. Znalazłem na internecie że wchodzi 3,5 litra ale wydaje mi się że te 3,5l to mało jak na ten silnik dlatego wolę się upewnić czy tyle wystarczy czy nie i jaki mam wlać 5w30 czy 5w40 pół syntetyk czy pełny syntetyk? dodam że silnik ma 240tyś km

nie dublujemy tematów, czytamy od początku.
                              Last edited by rambo7; 30-04-2018, 08:15. Powód: edit r7.

Comment

Working...
                              X