Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

cieknie z pompy wody.

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• cieknie z pompy wody.

Miał ktoś problem z cieknąca pompą wody Aisin?
    Jakieś pół roku temu zmieniłem kompletny rozrząd wraz z pompą wody.
    Przy przeglądzie przedzimowym wyszło, że cieknie mi z pompy.
    Pewnie będzie do wymiany, teraz zastanawiam się czy znowu Aisin kupować czy jakąś inną (Dolz, Valeo, coś jeszcze do wyboru sprawdzonego może?).

Wszystkie wytrzymują przebieg,nawet te najtańsze.
    Musiałeś trafić na felerny egzemplaż,albo płukałeś się czymś agresywnym.

Comment

Niczym nie płukane. Chyba pech. Każdemu się może przytrafić i na mnie padło.

Patrzyłem na pompy Dolz ale one chyba nie są z uszczelką sprzedawane.
      Meyle, Ruville, Aquaplus (o takich to nie słyszałem).
      Kiedyś czytałem że polecane były GMB ale ciężko je znaleźć.

Comment

Zamieszczone przez tegies Zobacz posta
        Meyle, Ruville,
        Na rynku już trochę są,
        Aquaplus
        Też nie wiem co to

Comment

pompy Dolz ale one chyba nie są z uszczelką sprzedawane.
          Na 100% jest uszczelka.

Comment

Zamieszczone przez Pikolo Zobacz posta
            Na 100% jest uszczelka.
            Hmmm... w niektórych sklepach w uwagach piszą: bez uszczelnień.

Na forach innych marek samochodowych z kolei niezłe opinie mają pompy Metelli.
            Nie wiem co to za wynalazek, cenowo wychodzi jako średnia półka.

Comment

do pompy jest uszczelka ! wymieniamy ją, przy silniku 1,4 lepiej zmieniać pome bo ta napędzana jest paskiem rozrządu i by nie robić tego 2 razy lepiej zmieniać pompe.
              Kierownik Działu Diesla

Comment

Tak Rambo, zgadzam się. Wymieniłem całość (pasek, napinacz, pompa, sprężyna) i pompa Aisin jak się okazało zaczęła przeciekać po około pół roku.
                Teraz jak pompę wymienię nie będę przecież znowu paska wymieniał? Nie wiem jaką firmę teraz tam wsadzić, bo nie chcę za parę miesięcy znowu zmieniać.
                Szukam ze średniej pułki cenowej (za dużo wydatków mi się ostatnio nagromadziło) ale i przesadnie oszczędzać nie będę, MaxGear np. na pewno nie wezmę.

A... z opisów sklepowych wynika, że ne wszystkie pompy mają uszczelki. Nie wiem jaki w tym cel, bo przecież każda pokrywa nieco się różni i zakładać pompę na poprzednią, nieco inaczej wygniecioną uszczelkę to proszenie się o kłopoty - przynajmniej ja z takiego założenia wychodzę.
                Last edited by tegies; 13-11-2016, 08:26. Powód: literówki

Comment

Teraz jak pompę wymienię nie będę przecież znowu paska wymieniał?
                  To zależy ile już pasek ma przejechane. Zaleca się wymianę paska na nowy, po każdym jego zluzowaniu. To że się zaleca, nie oznacza że trzeba go od razu wymieniać.
                  Jednak jeżeli jeździ już długo, to wymiana będzie konieczna.

Jeżeli chcesz mieć pewność że pompa nie będzie przeciekać, dajesz dodatkowo płynną uszczelkę np Reinzosil +300'C i śpisz spokojnie
                  Last edited by Pikolo; 13-11-2016, 09:25.

Comment

Rozrząd przejechane około 10tyś km dopiero.
                    Pasek mam Mitsuboshi ale według zapewnień sprzedawcy już ten z niewadliwej serii.
                    (był czas w którym jakaś partia tych pasków rozłaziła się wzdłużnie podczas pracy)

Comment

Pasek mający powyżej 20% przebiegu jest do wymiany . Bo nie ma reguł na naciąganie używanego pasa.
                      Zamieszczone przez Pikolo Zobacz posta
                      Jeżeli chcesz mieć pewność że pompa nie będzie przeciekać, dajesz dodatkowo płynną uszczelkę
                      Albo bez uszczelki,w końcu i fabrycnnie się stosuje takie rozwiązanie.
                      Ta pompa ma wyciek rzeczywiście z otworu czy może leci bokiem?
                      Ciekawostka-niewielki wyciek jest dopuszczalny (przez Hondę również)

Comment

Sam nie sprawdzałem to nie odpowiem skąd leci, byłem u zaufanego mechanika który grubsze rzeczy mi robi. Sam zmieniał ten kompletny rozrząd.
                        Jak wszedł pod samochód na kanale zaniepokoiło go że leci lekko ale częściowo na pasek. Więc raczej szybko muszę się za to wziąć.

Comment

te uszczelkę zawsze warto posmarować silikonem, jakoś już nie pierwszy raz słyszę że się dało sie to dla znajomego mechanika mija pół roku i cieknie. Wymiana rozrządu w ASO wcale nie jest droga! sprawdzajcie ceny i macie gwarancję na podstawie faktury !!! Jeśli mechanik chce np 250zł a w ASO to jest 350 zł to darujcie nie ma co się zastanawiać.
                          Kierownik Działu Diesla

Comment

Eee... nie sądzę żeby był błąd w montażu. On mi już kilka samochodów serwisował i nigdy nie było problemów.
                            Robi wolno. Ale za to bardzo dokładnie.
                            Jeśli twierdzi że leci na pasek to chyba raczej z wałka a nie z pokrywy?

Comment

9883556100_1358757603.jpg
                              Takie coś chroni łożysko w razie przecieku.
                              Uniemożliiwia tym samym wyciek z wałka.

Comment

Working...
                              X