Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

1.4 VII - zaskakująco niskie spalanie

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• 1.4 VII - zaskakująco niskie spalanie

Witam,

Około miesiąca temu kupiłem honde civic 1.4 90km HB z 2004r. Dzisiaj podjechałem pod dystrybutor ponieważ wskazówka od paliwa po przejechaniu 654km zbliżyła się dość blisko rezerwy. Ku mojego zaskoczeniu do baku weszło zaledwie ponad 37 litrów, co w przeliczeniu na spalanie dało 5,72l/100km (spalanie z komputera pokładowego 5,2l). Przejazdy:
    - około 50% drogi krajowe z prędkościami zgodnymi z przepisami (+15/20km/h) - odcinki max 40km w jedną stronę;
    - około 10% typowego miasta;
    - 40% dojazdy do pracy drogami lokalnymi - odcinki 8,5km w jedną stronę;

Dodam, że mieszkam na południu Polski, więc mam sporo terenów górzystych wokół siebie i większość odcinków pokonuje sam. Czy takie spalanie jest czymś normalnym przy jeździe głównie do 3,5-4tys obrotów i aktualnych warunkach pogodowych? Przyznam się, że jak na silnik 1.4 spodziewałem się spalania w granicach 6,5litra na setkę i jestem pozytywnie zaskoczony takim wynikiem.

Jeśli jeździsz spokojnie to wynik zupełnie normalny. Co więcej gdybyś tankował w Niemczech to wynik byłby prawie idealnie ten sam co w komputerze pokłądowym. Gratuluję
    PS : Są wątki na forum o spalaniu.
    Honda Hybrid 3,4L/100km
    sigpic
    https://www.civicforum.pl/showthread...979#post323979

Comment

Working...
    X