Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

D14Z6 - jaki filtr oleju bo zwariowałem

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• D14Z6 - jaki filtr oleju bo zwariowałem

Witam
    Poproszę o info jaki filtr oleju jest w civic VII, eu7, 5d, 2001r, 1,4 (D14Z6); część sklepów podaje
    MANN W 610/6 (OP 575) a inna MANN W 814/40 (OP 557).
    Czy w tym modelu montowane te dwa typy i trzeba sobie samemu sprawdzić wielkość ?
    Z góry dzieki z apomoc, pozdrawiam

W 610/6 . wczoraj montowałem taki sam

Comment

Filtron OP 557 na 100% pasuje. https://dam-tech.pl/manufacturer/Fil...557--1szt.html
      Kierownik Działu Diesla

Comment

Kolego jeden i drugi podejdzie. Gwint mają ten sam. Wysokość podobna tylko znacznie różnią się średnica czyli pewnie pojemnością. Kup Mann W 610/6 albo Hengst H97W05. Są pewne. Ja osobiście przestałem używać filtru oleju Filtron - puścił 2 razy olej. Używam teraz tylko Knechta. Również polecam.

Comment

Zamieszczone przez elmer32 Zobacz posta
          Filtron - puścił 2 razy olej
          napisz jak to stwierdziłeś? co się dzieje gdy filtr puści?
          Kierownik Działu Diesla

Comment

Po przejechaniu ponad 3 tys. km pojawiły się krople oleju w garażu na wylewce. Po zajechaniu na kanał pokazała się uszczelka wystająca, wypluta poza korpus filtra i wyciekające tamtędy krople oleju. Drugi raz podobnie tylko po około 6-7 tys km.

Comment

czyli wina po stronie montażu - przylegania gumki uszczelniającej? Każdy ma jakieś doświadczenia, mi sie nigdy nie zdarzyła taka akcja z żadnym filtrem. Z powyższego wynika raczej jakiś błąd montażowy a nie defekt filtra. Może ktoś go zakładał bez zwilżenia powierzchni przylegania?
              Zapytałem bo myślałem że filtr rozsadziło w środku, dlatego zastanawiałem się jak to stwierdziłeś ? .
              Kierownik Działu Diesla

Comment

Gumka jak najbardziej była zwilżona a powierzchnia bloku silnika oczyszczona . Zauważ że nie następowało to zaraz po montażu tylko po wielu tys. km. Zakładam zawsze u tego samego mechanika (znajomego). Posiadam dwa auta i wiele lat korzystam z jego usług. Używam teraz tylko Knechta i Hengsta i z nimi nie mam do tej pory problemu. Z Filtronu jak najbardziej korzystam jako filtry powietrza, paliwa i kabiny . Aczkolwiek do Hondy filtr powietrza używam tylko Knechta ponieważ trafiam za każdym razem na filtr nasączony. Widać różnicę w wyłapywaniu szczególnie kurzu,prochu pomiędzy suchym a nasączonym filtrem. Jest to Knecht(Mahle) LX 848. Polecam.

Comment

Working...
                X