Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Honda 1.4 czy 1.7

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Honda 1.4 czy 1.7

Witam, mogę liczyć na waszą pomoc jaki silnik wybrać 1.4 90 km benzyna rocznik 2003 czy 1.7 diesel 100 km rocznik 2002? Auto będzie służyło do jazdy do pracy poza miasto bez korków codziennie 20 km w jedną stronę, dziennie 40 km oraz jakieś wypady na zakupy itp. Teraz jeżdżę passatem b5 automat i nie jestem zadowolony.

mod: zapraszam do działu powitalnego (2 Pkt. Regulaminu).
    Last edited by Gość; 21-09-2014, 17:40.

Zamieszczone przez Tiger07 Zobacz posta
    Witam, mogę liczyć na waszą pomoc jaki silnik wybrać 1.4 90 km benzyna rocznik 2003 czy 1.7 diesel 100 km rocznik 2002? Auto będzie służyło do jazdy do pracy poza miasto bez korków codziennie 20 km w jedną stronę, dziennie 40 km oraz jakieś wypady na zakupy itp. Teraz jeżdżę passatem b5 automat i nie jestem zadowolony.
    Moim zdaniem bez sensu dla Twoich potrzeb kupować diesel'a, ponieważ ilość kilometrów pokonywanych dziennie nie jest na tyle duża, żebyś musiał kalkulować który z silników zużyje mniej paliwa.
    Może byłby sens, jak byś miał do pracy 120 km w jedną stronę.
    Poza tym silnik diesel'a do osiągnięcia odpowiedniej kultury pracy potrzebuje odpowiedniej temperatury, co może nie będzie nie możliwe do uzyskania przy podanym przez Ciebie dystansie, ale co najmniej problematyczne zwłaszcza w okresie niższych temperatur.
    Ceny części eksploatacyjnych/zamiennych do silnika diesel'a 1.7 "biją na głowę" te do benzynowego 1.4.
    Nie rozważałeś zakupu civic'a z z benzynowym silnikiem po pojemności 1.6?

Comment

Nie trafiłem na egzemplarz z 1.6 aby mieścił się w moim budżecie i woj pomorskim

Comment

Nie trafiłem na egzemplarz z 1.6 aby mieścił się w moim budżecie i woj pomorskim
        Skoro masz ograniczony budżet i nie stać Cię na zakup Civic'a VII generacji z benzynowym silnikiem 1.6, to jest szansa, że koszty eksploatacyjne prawidłowego i terminowego serwisowania diesel'a 1.7 też Cię przerosną.

Comment

Do diesel'a jestem dosyć sceptyczny posiadam diesla wszystko robione na bieżąco ale i tak wychodzi bardzo drogo a spalanie jest wysokie. A jak hondy reagują na gaz ? Duża różnica między 1.4 a 1.6 ?

Comment

A jak hondy reagują na gaz ? Duża różnica między 1.4 a 1.6 ?
            Jeśli pytasz o LPG, to nie mam pojęcia.
            Osobiście nie jestem zwolennikiem gazowego zasilania silników samochodowych, ale są też tacy co sobie chwalą.
            Zapewne wszystko zależy od tego jakiej jakości instalację zamontujesz i jak i czy w ogóle jest ona serwisowana.

Comment

login trochę tu roztoczył czarną wizję nad dieslem 1,7ctdi ..ale tak tragicznie nie jest, tu 2 słowa: https://www.civicforum.pl/showthread...-i-Wady-Opinie
              Generalnie wszystko się opiera o to w jakim stanie kupisz takie auto 1,7ctdi. Załóżmy że każde 1,4 1,6 i 1,7d, są w takim stanie ogólnym technicznym, to diesel akurat ten nie będzie generował większych kosztów jak benzyniak. W porównaniu do niemieckich diesli to civic jest w zasadzie bez kosztowy .
              Bardzo dobrą opcja by było 1,6 i ewentualnie go zagazować, niestety przyciężka buda generuje wysokie spalanie dlatego 1,4 to odpuść sobie zupełnie. Raz że to nie jedzie dwa więcej pali jak 1,6. Jeśli 20 km w jedną stronę to jest szansa że diesel sobie poradzi z dogrzaniem, masz diesla to wiesz coś na ten temat, tu technicznie nic sie nie zmienia diesel to diesel. Jeśli chodzi o konstrukcję silnika to między WV b5 a civic 1,7ctdi jest różnica epoki.
              Last edited by syriuszteam; 22-09-2014, 07:51.
              Kierownik Działu Diesla

Comment

Working...
              X