Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Temperatura silnika 74 stopnie, czy to nie za mało?

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Temperatura silnika 74 stopnie, czy to nie za mało?

Witam

Mam hc. 1.4 90km z lpg, ostatnio byłem u gaziarza i stwierdził że termostat jest do wymiany, bo wskazuje mu na kompie że temp. silnika wynisi jakieś 73-75 stopni. Kiedyś miałem ubytki płynu chłodniczego z węża do reduktora. Moje pytanie to czy ubytek z węża mógł spowodować zapowietrzenie układu? czy poprostu termostat do wymiany? Proszę o radę jak odpowietrzyć układ

w 1,4 VII układ generalnie sam powinien się odpowietrzyć. Uzupełniaj płyn w zbiorniczku nie w chłodnicy. temp. powinna byc w granicach 85stC. Posprawdzaj węże chłodnicy na górze i na dole - jakie są temperatury ? pomacaj na rozgrzanym silniku.
    Kierownik Działu Diesla

Comment

Zamieszczone przez rambo7 Zobacz posta
      w 1,4 VII układ generalnie sam powinien się odpowietrzyć. Uzupełniaj płyn w zbiorniczku nie w chłodnicy. temp. powinna byc w granicach 85stC. Posprawdzaj węże chłodnicy na górze i na dole - jakie są temperatury ? pomacaj na rozgrzanym silniku.
      Tzn. węże już są wszystkie ok, a temperatura jest jakies ponad 70 stopni, czyli prawdopodobnie termostat do wymiany

Comment

piszesz nieprecyzyjnie .... co to znaczy że "węże są wszystkie ok" .. tzn jakie? ... jeśli tak samo ciepłe bez różnicy to na 90% termostat. Jeśli różnica na węzach jest wyraźnie różna i wyczuwalna - to nie jest to termostat.
        Last edited by rambo7; 04-05-2014, 21:14.
        Kierownik Działu Diesla

Comment

Zamieszczone przez rambo7 Zobacz posta
          piszesz nieprecyzyjnie .... co to znaczy że "węże są wszystkie ok" .. tzn jakie? ... jeśli tak samo ciepłe bez różnicy to na 90% termostat. Jeśli różnica na węzach jest wyraźnie wyczuwalna - to nie jest to termostat.
          tzn. chodziło mi że nie ma już wycieków z węży. a jak u was z wskazówką temp. w jakim momencie sie zatrzymuje podczas pełnego nagrzania? Ja mam mniej jak w połowie

Comment

Zamieszczone przez piotrek-k11 Zobacz posta
            jak u was z wskazówką temp. w jakim momencie sie zatrzymuje podczas pełnego nagrzania? Ja mam mniej jak w połowie
            czyli wzorowo, dokładnie tak jak ma być w kazdej Hondzie.
            Kierownik Działu Diesla

Comment

Zamieszczone przez piotrek-k11 Zobacz posta
              a temperatura jest jakies ponad 70 stopni, czyli prawdopodobnie termostat do wymiany
              Taka temperatura i uszkodzony termostat to nieuniknione zmiany wskazań możliwe do zaobserwowania nawet na wskaźniku. W trasie mniej, a w ruchu miejskim czy przy obciążeniu silnika więcej.
              Dodatkowo termostat zacięty na dużym obiegu to większe spalanie. Można też wyczuć, że po uruchomieniu silnika temperatura węża za termostatem wzrasta równomiernie z tym doprowadzającym płyn z bloku.
              Temperatura otwarcia termostatu to w zależności od producenta 78-82 st. C. Jeśli mierzona jest 75 st. C to nie masz powodu do wymiany termostatu bez potwierdzenia jego uszkodzenia.
              Poobserwuj wskazania temperatury przez kilka dni, sprawdź sposób rozgrzewania układu i dopiero wtedy zadecyduj. Oczywiście zawsze wszystko można wymienić tylko czy ma to sens?
              Różnica pomiaru rzeczywistej temperatury i temperatury otwarcia deklarowanej przez producenta na poziomie 3-7 st. C to za mało na panikę ( 78-75 lub nawet 82-75 )?

Comment

Working...
              X