Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

zmiana oleju - na jaki ?

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• zmiana oleju - na jaki ?

witam wszystkich miłośników Hondzików

Mam pytanie , a wiem ze bły podobne szukałem ich w postach ale chyba słabo. Mam od roku Civica 1,4 16v 90km z 2002 roku z silnikiem D14Z6 przebieg 220 tyś. Zalany był olej 5w30 robie średnio 12 tyś rocznie głównie miasto chce wymienic olej na oplowski orginalny 10w40 sl/cf a3/b3 ( nie bardzo sie orientuje w tych olejach ) mechanicy mi doradzali by go zastosowac wiadomo ze honda bierze olej a ja zapominam sprawdzac na bagnecie stan .Wczesniej w innych markach którymi jezdziłem nie musiałem sprawdzac .Ot człowiek sie uczy to mój pierwszy japończyk składany na wyspach.

Panowie koledzy z wiekszym doswiadczeniem ode mnie poradzcie mi na jaki wymienic olej zaznaczam iż nie mam wycieków i innych objawów poza braniem oleju .

Zamieszczone przez ronald Zobacz posta
    Mam pytanie , a wiem ze bły podobne szukałem ich w postach ale chyba słabo.
    Mam wrażenie, że niczego nie szukałeś, tylko od razu poszedłeś na łatwiznę ..

Nie wiem w jakiej kondycji jest twój silnik, ale 10W40 to półsyntetyk stosowany w mocno wysłużonych autach.
    Lepiej przejdź na olej 5W40, to syntetyczny olej dedykowany dla Hondy Civic.

Comment

dzieki "kaczar" też obstawałem za 5w40 ale jak wiesz ilu mechaników tyle mądrości .

Comment

Zamieszczone przez ronald Zobacz posta
        wiadomo ze honda bierze olej
        A jeździłeś kiedyś kolego Oplem Astrą, która łyka 1 litr na 1000km?
        Nie wiem skąd to stwierdzenie bo ja u siebie wlewam olej od wymiany do wymiany i ani kropelki więcej.

Comment

niestety ten silnik w tym autobusie jest przymały, to tak jak ciągać przyczepę całe jego życie, zużyje się szybciej. Bierze olej ok, przy tym przebiegu takim złotym środkiem ..bo i idzie o kasę ...zalałbym 10W-40. Olej 5W-40 nalałbym do takiego co bierze 250lm na 10000km. Jeśli twój bierze więcej niż 0,5l na 10 tys. km to spokojnie 10W-40 Valvoline w czerwonej butelce .... zalecają go do autek powyżej 100 tys km.
          Kierownik Działu Diesla

Comment

dzieki wszystkim zainteresowanym ale znalazłem w dobrej cenie 5w40 total quartz 9000 syntetyk 80zł za 5l pamietam jak miałem francuza to jezdzilem na nim ale wtedy był dostepny tylko w aso.
            Pozdrawiam wszystkich i miłego słonecznego weckendu

Comment

Zmiana z 5w30 na 5w40

Czy zgadzacie sie z tym że to co zaleca prodocent do mojej Hondy Civic VII 1.4 16v 90km że wlewanie oleju 5w30 pełen syntetyk a na nasze warunki klimatyczne bardziej odpowiedni jest 5w40 z racji większej tolerancji na temperatury jakie mamy latem. Co o tym myślicie i jak ta zmiana wpłynie na jednostkę napędową? Olej z parametrem w40 stawia większy opór?
              Last edited by adamek940225; 19-09-2016, 11:26.

Comment

Nic się nie zmieni, możesz zalać, ten większy opór jest pomijalny jak ci spalanie wzrośnie o 0,01 L/100 km to wszystko a może nawet nie będzie żadnej różnicy.
                Olej 5W40 ma odrobinę większy zakres i tyle. Sam zmieniłem z 0W30 na 5W40 zero problemów, im wyższa liczba tym lepsza ochrona ale to też ma swoje granice.
                Organoleptycznie nie jesteś w stanie stwierdzić który z nich jest bardziej rzadki. Oba mają taką samą temp. płynięcia w niskich temperaturach.
                Porównaj sobie dane techniczne dwóch wybranych olejów np. shell ultra:
                https://tdc.ge/wp-content/uploads/20...LTRA_5W-40.pdf
                https://tdc.ge/wp-content/uploads/20...LTRA_5W-30.pdf
                4gen D15B2/VW Polo AKV/8gen R18A2/407 9HZ/8gen L13A7
                Mój samochód: http://www.civicforum.pl/showthread....AN-Civic-R18A2
                https://www.civicforum.pl/showthread...L13A7-Wiferide

Comment

Zamieszczone przez adamek940225 Zobacz posta
                  Olej z parametrem w40 stawia większy opór?
                  stawia taki opór że tłoki stają dęba, silnik się zakleja i z czasem całkiem stanie.
                  ale żeby odpowiedzieć na pytanie, właściwy olej to taki który jest dobrany do własnych warunków użytkowania i na to musisz sobie odpowiedzieć sam.
                  Last edited by rambo7; 19-09-2016, 12:52.
                  Kierownik Działu Diesla

Comment

Straszysz czy żartujesz?

Comment

oczywiście ze robię sobie jaja . poczytaj np od #496 lub #569 w dziedzinie wyboru nic sie nie zmieniło https://www.civicforum.pl/showthread...idzenia/page50 generalnie wybiórczo prześledź jak wytrzymasz tego tasiemca prześledzić, sporo się wyjaśni i nie trzeba sie powtarzać.
                      Last edited by rambo7; 19-09-2016, 12:59.
                      Kierownik Działu Diesla

Comment

Hehe wiedziałem, że będzie wesoło w tym temacie kultowy temat olejowy
                        Uważaj z tym 5w40 bo pompa oleju nie wyrobi !!!
                        Moja łódka Civic..
                        Mój "klekocik" Ceed..
                        New... "Japończyk" e:Hev 2.0
                        Coś na temat olejów..

Comment

Podziele się z tobą żalem, słuchanie zabobownów niczemu nie służy, wymieniłem pierścionki i uszczelniacze, rozrząd, uszczelke, panewki, i ogólnie to co było dowalone, i kazał mi zalać 10w40 mam shella, wymieniałem co 1.5-3 tys km tyle było do opłukania silnika filtr wyglądał jak po 15 tys km na zime bede zmieniał na 5w40 shella pełen syntetyk.

Comment

Mój ma ponad 220tys przebiegu a ja ciagle leje 0w40 zalecane przez producenta i ni kropli przecieku.

Comment

każdy olej z tabeli doboru oleju Książki Obsługi jest "olejem zalecanym".
                              Kierownik Działu Diesla

Comment

Working...
                              X