Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Rozrząd- wymieniać czy nie?

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Rozrząd- wymieniać czy nie?

Witam Wszystkich.

Robiłem dzisiaj regulację zaworów i przy okazji mogłem napatrzeć się na pasek rozrządu , który miałem wymieniać. Na pokrywie jest data-07.2012 r.

Poprzedni właściciel nie wiedział kiedy był robiony. Moim oczom ukazał się pasek na którym są jeszcze napisy. Nie jest (według mnie) spękany, sparciały.
    Auto ma przebieg 240 tyś.
    I co Wy na to. Wymieniać czy nie? Oczywiście wiem, że decyzja należy do mnie, jednak chciałbym wysłuchać rad bardziej doświadczonych.
    Pozdrawiam.

Ja bym wymienił. Silnik kolizyjny więc jeśli nie wiesz jaki przebieg to warto wymienic komplet rozrzadu. Sam pasek to troche za mało....
    Civic 8 2.2D -> Civic 8 1.8 -> Civic 9 1.6D -> Golf 7 2.0 TDI -> C 220d 4MATIC -> Lexus GS-F

Comment

Zamieszczone przez trebor03 Zobacz posta
      Poprzedni właściciel nie wiedział kiedy był robiony. Moim oczom ukazał się pasek na którym są jeszcze napisy. Nie jest (według mnie) spękany, sparciały.
      Napisy będą nawet po 10 latach więc to żaden wyznacznik. Spękany i sparciały pasek rozrządu to raczej SF, więc też nic to nie powie. Jeśli zaufać napisowi, to można jeszcze spokojnie jeździć minimum 2-3 lata. Oczywiście jeśli nie robisz dużych przebiegów rocznych. Pytanie dotyczy tylko tego, czy rozrząd był faktycznie robiony w połowie 2012, czy tylko przed sprzedażą ktoś go otworzył, ocenił i "namalował datę"?
      Jeśli samochód był z pewnego źródła to można zaryzykować. Jeśli przechodził "z rąk do rąk" i to handlarzy ja bym chyba nie zaufał i wymienił. Za mało danych na bardziej zdecydowane stanowisko.
      Pzdr.

Comment

Popieram kolegów, dla pewności i świętego spokoju wymień. Szkoda potem nerwów i pieniędzy...

Comment

Mógł być wymieniony tylko pasek. Tak więc wymieniaj ale cały rozrząd. Koszt ok 520 + robocizna

Bo jak nawali to wydasz 4 koła za remont silnika.
          Last edited by micky; 22-02-2014, 23:10.

Comment

Working...
          X