Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

wymiana oleju

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

olej Shell 10W 60

Zamieszczone przez HOPEK85 Zobacz posta
    Cze kynek74 ja bym został przy tym oleju jak porzedni posiadacz hondy gdyż nie powinno się przechodzić z półsyntetyka na syntetyk!moja rada pozdro
    Shell 10W 60 to nie jest półsyntetyk. To akurat naujlepszy olej w gamie Shela stworzony specjalnie z myślą o Ferrari Challenge. Jest to zresztą bodaj jedyny prawdziwy syntetyk Shella. Wszystkie 5W 40 itp. to pseudosyntetyki - nazywane tak w celach marketingowych a tak naprawdę to tzw. hydrocraki - czyli oleje oparte na bazie grupy III (API) - mocno zmodyfikowanego i oczyszczoengo oleju mineralnego. Niestey dziś 96% "syntetyków" to właśnie hydrocracki grupy III (API) ze względów finansowych. A zatem pod względem ochrony i trwałości ten Shell jest sporo lepszy od 5W 40, bo zawiera dużo więcej poliolefin - czyli "po ludzku" oleju syntetycznego grup IV. To zresztą oddaje jego cena - ok 260 zł za 4litry. Jednak te silniki Hondy nie są wbrew pozorom stworzone do tak gęstego sportowego oleju. Są to silniki lekkobieżne - Motul zaleca tu 0w 20 lub 5W 30. Ze względu na przebieg zalecałbym jakiś prawdziwy syntetyk ale o tej gęstości - może lepiej 5W 30 będzie palił trochę więcej ale ma już trochę przejechane więc... Co do firm, które mają prawdziwe syntetyki w tej gęstości - jest ich mało, a do tego bardzo trudno dowiedzieć się na jakiej bazie zrobiony jest olej. Polecam takie firmy jak wybrane (droższe) Liqui Moly (zawsze z tytułem Synthoil - nie brać olejów Tech - to hydrocracki), Motul (najlepszy bo wiele olejów zawiera sporo świetnych estrów - V grupa API - gdyby tylko nie te ceny...), niektóre Valvoline, Royal Purple i paru innych orientalnych Amerykanów. A jak lać Shell 10W 60 to można go chyba zastąpić o ile wiem Orlenem 10W 60 Racing, bo robiony jest ponoć według tej samej formuły co Shell. Tu jednak nie gwarantuje - dotarły do mnie takie wypowiedzi ludzi z Orlenu.

Comment

Working...
    X