Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Stukanie silnika

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Stukanie silnika

Drodzy forumowicze!
    W moim samochodzie napotkałem dziwny problem, a mianowicie raz na jakiś czas samochód dziwnie zaczyna stukać. Przeważnie kiedy jest na niskich obrotach np. stanie na skrzyżowaniu. Po przegazowaniu zaraz mu przechodzi. Posiadam od niedawna lpg i jeszcze nie regulowałem zaworów, ani nie wymieniałem oleju odkąd go kupiłem, czyli od lutego 2012. Myślicie, że to mogą być luzy na zaworach albo mało oleju? Czekam na opinie ekspertów.

PS. Chciałem nagrać ten stukot, ale za każdym razem nawet bez przegazowania po kilku sekundach stukanie ustaje

pozdrawiam

od zawsze sprawy odgłosów - wszelkich nie tylko silnikowych to trudny temat. Za mało napisane, nie wiadomo czy to masz na zimnym, zaraz po starcie? czy na rozgrzanym? było to zawsze odkąd kupiłeś? (pół roku temu?) pojawiło się teraz niedawno? Jeśli oleju masz mało - to to widać! chyba nie trzeba tego tłumaczyć. Dźwięki z silnika i po słabym opisie to naprawdę domniemanka-zgadywanka.
    Kierownik Działu Diesla

Comment

pojawiło się to niedawno jakieś 2 tygodnie temu. Zarówno zdarza się na zimnym jak i na rozgrzanym silniku. No nic spróbuję wymienić olej i wyregulować zawory, zobaczymy czy coś to da

Comment

Takie efekty częściej są spotykane przy hydraulicznej kasacji luzów zaworowych. Wtedy niski poziom i zgęstnienie oleju często dają znać o sobie właśnie w taki sposób. Zwiększenie obrotów a wraz z tym ciśnienia oleju eliminuje odgłosy. Tu też zawory mogą dawać znać o sobie. Zrób to co planujesz i powiedż nam czy pomogło. Powinno pomóc.

Comment

Working...
        X