Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Olej Castrol, czy zaszkodzi?

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Olej Castrol, czy zaszkodzi?

Czytałem forum i jest parę opinii na temat Oleju Castrol, że zaszlamia silnik.

Ponieważ miałem na plakietce przy silniku wpisany olej Castrol Magnatec 5W-40 to taki właśnie kupiłem
    z tym, że niemiecki i przeznaczony na niemiecki rynek więc na pewno lepszej jakości.

Pytanie do Was, czy faktycznie ten olej jest taki zły dla silnika 1.6 Vtec ?

Jeśli tak to jeszcze mogę go ewentualnie sprzedać i kupić inny.

nie ma obiektywnej opinii a jedynie utarta że ten olej "szkodzi" silnikowi hondy, równie dobrze można powiedzieć że od jedzenia cukierków dostaje się cukrzycy.
    Faktem jest, jak podaje forum (i to nie jedno) że to nie jest najlepsze rozwiązanie dla silnika benzynowego hondy. Jednak znam osobiście silnik hondy D16 130KM który całe swoje życie widział wyłącznie castrola 10W-40 i ma 560tys km obecnie bez remontu.
    Z mojego doświadczenia ti Mity i bajki że od Castrola zepsuje się silnik, albo że Castrol zostawia brązowy nagar. W swojej Toyocie Yaris gdzie nigdy nie było oleju Castrola jest brązowy od Mobila1 że aż czekolada.
    Opinii jest tyle ilu użytkowników, moim zdaniem szkoda zamieszania, zalej i zmień przy kolejnym interwale na inny sam się przekonasz.
    W silniku diesla dla odmiany Castrol jest bardzo dobrym olejem.

Nie deptać biednemu Modowi po myślach Panie Prezesie
    Last edited by syriuszteam; 16-09-2013, 17:45.
    Kierownik Działu Diesla

Comment

Cześć.
      Wątki "jaki olej" to saga bez zakończenia. Moim zdaniem niemiecki 5W-40, uznanej bądź co bądź firmy, nie będzie zły. Natomiast dla własnego rozeznania poczytaj wątki temu poświęcone. Może poddasz ten osąd weryfikacji. Ja jeżdżę na Castrolach od 30 lat, z przerwą na Elfa lanego w ASO Renault podczas gwarancji jako "jedyny odpowiedni" .
      Nigdy nie miałem z Castrolem problemu choć zanaczam, nie były to Hondy. Teraz do Civica 1.7 ctdi też leję Castrola i nie uważam tego za błędną decyzję. Ale to był mój wybór, dokonany po analizie wielu informacji oraz w oparciu o wspomniane doświadczenia.
      Pzdr.

Comment

Moja ciotka w KIA RIO zalała silnik Castrolem i silnik zaczął jej najzwyczajniej w świecie klekotać, i to bardzo głośno. Mechanik zasugerował zmianę oleju, zmieniła na Mobil i problem zniknął. Ten sam mechanik powiedział jej, że to nie pierwszy taki przypadek w jego karierze z udziałem Castrola... Więc coś w tym może być...
        Życie jest za krótkie, żeby jeździć dieslem...

Comment

Moja Honda Civ7 miała przez 9 lat lany Castrol Magnatec 5W/30 i 5W/40.
          Przed moim jej zakupem, podczas diagnostyki wyszło, że silnik pracuje jak w rocznym aucie.
          Chyba nie ma jakiejś zasady co do wyboru oleju.
          Wszystko chyba zależy od tego, czy ktoś dbał odpowiednio o auto.
          No i od przebiegu auta.
          Moje z 2004 roku ma prawdziwy stan 103 tys km.

Comment

Zamieszczone przez kaczar Zobacz posta
            przez 9 lat lany Castrol Magnatec 5W/30 i 5W/40.
            Przed moim jej zakupem, podczas diagnostyki wyszło, że silnik pracuje jak w rocznym aucie
            ojjj burzysz utarte trendy kontestacji... dostanie Ci się za takie wpisy jedyny słuszny trend to Motul, pamiętaj .
            Kierownik Działu Diesla

Comment

Castrol jest często podrabiany, dlatego ostatnio wprowadził hologram na opakowaniach. Oprócz oleju wazne jest też źródło, z którego pochodzi. Wszelkiej maści "5 zł taniej" omijałbym szerokim łukiem.

Comment

Zamieszczone przez rambo7 Zobacz posta
                ojjj burzysz utarte trendy kontestacji... dostanie Ci się za takie wpisy jedyny słuszny trend to Motul, pamiętaj
                Zanim rozpocznie się zmasowany atak Motulowców (wystarczy zmienić "o" na "e" żeby jeszcze fajniej brzmiało ) dorzucę, że moje dawne auto na Castrol Magnatec 5W40 sprawowało się lepiej niż na poprzednim oleju (przede wszystkim mniej go pożerało), pojeżdżone 4 lata na Magnatecu bezproblemowo. W dodatku na straszliwym podtlenku LPG I kupowany był, o zgrozo, w markecie
                ............................C I V I C
                .. generacje . wersje usportowione ..silniki
                . .
                Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO

Comment

Working...
                X