Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

dziwnie odpala na zagrzanym silniku 1.4 hb

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• dziwnie odpala na zagrzanym silniku 1.4 hb

witam
    mam 1.4 90 km 5d z 2004r ostatnio zuwazyłem ze jak jest silnik nagrzany to jak chce odpalic to troszke(niewiele) dłuzej kreci i jak załapie to pomału wchodzi na obroty, ale to jest tylko w momencie odpalenia. Czy to moga byc juz padajace świece? dodam ze przejechałem juz 25 000 km na gazie, nie wiem ile poprzedni właściciel bez wymiany swiec. jak myslicie jaka moze byc tego przyczyna?nie zdarza sie to za kazdym razem, a i dodam ze pare razy wyskoczył mi check wypadanie zapłonu w czasie jazdy, ale to jest chyba wina instalacji

jeśli masz Check Engine to dostałeś informację (podpowiedź) w jakim obszarze jest problem, po co zgadywać? skoro mamy 100% informację - trzeba ją odczytać.
    Kierownik Działu Diesla

Comment

Zamieszczone przez rambo7 Zobacz posta
      jeśli masz Check Engine to dostałeś informację (podpowiedź) w jakim obszarze jest problem, po co zgadywać? skoro mamy 100% informację - trzeba ją odczytać.
      check mi pokazał ze wypada mi zapłon cyl. 1 i 4, ale nie napisł ze swiece sa do wymiany. pisze tak bo moze ktos juz miał taki przypadek

Comment

Cześć.
        Wypadanie zapłonu w czasie jazdy i to "pomału wchodzi na obroty" może być powiązane i wcale nie musi. Jeździsz na gazie i nie masz kilku konkretnych informacji np. świece.
        Zacznij od ich wymiany ( po min. 25 tys. nie będzie to jakimś szaleństwem ) i wyreguluj zawory. Jeśli nie zaobserwujesz poprawy to można podejrzewać, że szwankuje czujnik położenia wału. Objawy pasują choć to powinno wyjść na diagnostyce. Sugeruję jednak "krok po kroku" czyli świece i zawory na dobry początek.
        Pzdr.

Comment

Zamieszczone przez piotrek-k11 Zobacz posta
          check mi pokazał ze wypada mi zapłon cyl. 1 i 4, ale nie napisł ze swiece sa do wymiany
          nooo OBD nie jest to tak inteligentny by to napisał, ale w obszarze układu zapłonowego nie są tylko świece, więc nie napisze "że to świece". Świece są akurat na samym końcu, wcześniej są moduły zapłonowe, ale mimo wszystko po to jest Kod błędu pod którym kryje sie cała szeroko opisana usterka żę stwierdzenie "wypadanie zapłonu" to za mało, w zasadzie to nic nie znaczy, bo nic to nie mówi, Kod błędy powiedziałby 5 razy więcej. jeśli chcesz czekać aż ktoś podpowie to możemy czekać (rok) aż ktoś się znajdzie kto taki przypadek miał. Ja mógłbym coś więcej napisać już ale skoro nie chcesz to nie.
          Tak czy siak uważam że problem jest bardziej po stronie LPG niz układu zapłonowego.
          Kierownik Działu Diesla

Comment

Zamieszczone przez rambo7 Zobacz posta
            nooo OBD nie jest to tak inteligentny by to napisał, ale w obszarze układu zapłonowego nie są tylko świece, więc nie napisze "że to świece". Świece są akurat na samym końcu, wcześniej są moduły zapłonowe, ale mimo wszystko po to jest Kod błędu pod którym kryje sie cała szeroko opisana usterka żę stwierdzenie "wypadanie zapłonu" to za mało, w zasadzie to nic nie znaczy, bo nic to nie mówi, Kod błędy powiedziałby 5 razy więcej. jeśli chcesz czekać aż ktoś podpowie to możemy czekać (rok) aż ktoś się znajdzie kto taki przypadek miał. Ja mógłbym coś więcej napisać już ale skoro nie chcesz to nie.
            Tak czy siak uważam że problem jest bardziej po stronie LPG niz układu zapłonowego.
            Wczoraj znow miałem taki przypadek. Ale to się dzieje tylko na zimnym silniku, czyli jak chodzi na benzynie. Na lpg nic sie tam w sumie nie dzieje.

Comment

Working...
            X