Witam i proszę o odpowiedź jakiego mam używać oleju w hondzie 1,6;16V,gdzie wyczytalam tylko oznaczenie hfs e 5W-30?Chodzi mi o konkretne nazwy jakiego oleju mam użyć aby było ok.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
jaki olej? - nazwa producenta
Collapse
X
-
podam klika propozycji w kolejności przypadkowej, cokolwiek z tego znajdziesz będzie odpowiednie do Twojego silnika:
Shell Helix 5W-30 lub 5W-40 / Castrol 5W-30 lub 5W-40 / Valvoline 5W-30 lub 5W-40 / Total Quartz 5W-30 lub 5W-40 / Mobil1 5W-30 lub 5W-40 /Last edited by rambo7; 10-08-2013, 18:44.Kierownik Działu Diesla
-
Dobranie oleju to bardziej skomplikowana sprawa
Należy wziąć pod uwagę np. kondycję silnika, jego przebieg, wcześniej zalewany olej czy charakterystykę jazdy.
Jeżeli zależy Ci Gosiu na dobraniu odpowiedniego oleju, optymalnego do Twojego samochodu musisz to uwzględnić, jeżeli ma być to po prostu olej silnikowy to kup cokolwiek o oznaczeniu 5W-30 lub 5W-40 i auto będzie się toczyć.
Comment
-
Z tym "cokolwiek" to bym nie przesadzał.
"Tytuły" podane przez rambo to akurat chyba najlepsze propozycje w rozsądnym przedziale cenowym. Wojen na temat Motull vs. Valvo albo Mobil vs Shell było mnóstwo i pewnie będzie jeszcze więcej.
Ja się podpisuję pod tym co pisze rambo. Sam jeżdżę obecnie na Shellu Ultra 5W-40 i jest to do tej pory najlepszy z 3 które miałem okazję przetestować (Mobil1 Peak life 5W-50, Motul X-Cess 5W-40 i Shell Helix Ultra 5W-40)
Można się jeszcze pokusić o coś z Millersa, tu już cena jest nieco wyższa ale oliwa też do złych nie należy.The 1st. - EJ9
The 2nd. - ES7
The 3rd. - FD7
The 4th. - CU2
------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------
Comment
-
Bardzo dobre oleje produkuje także ELF. Sam korzystam z niego i powiem szczerze, jest ok.
Ponoć silniki Hondy nie bardzo lubią się natomiast z Castrolem.EX Civic FN1
EX Civic ED7
EX Civic EP2
EX Civic FD7 FL
EX Civic FN2
EX Civic FG1
EX Civic FD7
EX Civic EM2
EX Accord CL3
EX Accord CG8
EX Civic MB6
EX Civic MB4
EX Civic MB2
Comment
-
Zamieszczone przez Imhoteb 1981 Zobacz postaA to ciekawe, bo u mnie w ASO tylko castrolem zalewają.EX Civic FN1
EX Civic ED7
EX Civic EP2
EX Civic FD7 FL
EX Civic FN2
EX Civic FG1
EX Civic FD7
EX Civic EM2
EX Accord CL3
EX Accord CG8
EX Civic MB6
EX Civic MB4
EX Civic MB2