Brak iskry na jednym z cylindrów jaka główna przyczyna ? - cewka oraz świeca są sprawne....zaświeca się check engine....
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Brak iskry na cylindrze civic VII
Collapse
X
-
Zamieszczone przez rambo7 Zobacz postadokonaj samodiagnostyki będzie jasne.
Comment
-
brak iskry to sprawa elektryczna - to tu jest problem. Wynika z tego że uszkodzony jest moduł zapłonowy (cewka 3go cylindra) zamieniłeś Moduł do innego cylindra? - zrobiłeś diagnostykę? i co wyszło że nadal 3-ci nie chodzi ? ...a może po przełożeniu cewki nie chodzi inny cylinder? ... który? ... tu podpowie wyłącznie OBDII.
Żeby tu cokolwiek powiedzieć trzeba zrobić kilka testów wykluczając po kolei poszczególne opcje, dla mnie to co podajesz to żadna informacja.
Jedyna informacja która tu cokolwiek pomoże to informacja OBDII w postaci Kodu, to co piszesz słownie jest niewiarygodne tzn nie mozna na tym polegać bo to nie daje 100% pewności, informacje które podajesz powinny być podane w nastepujacy sposób:
P0303,"Cylinder 3 - wykryte wypadanie zapłonów"
P0267,"Wtryskiwacz cylindra 3 - niski sygnał"
P0268,"Wtryskiwacz cylindra 3 - wysoki sygnał"
P0203,"Obwód wtryskiwacza, cylinder 3 - usterka"
jest jeszcze kilka kodów które mogą sugerować taką usterkę.
Generalnie test, / zamiana cewki / test / odczyty - to jedynie najłatwiejszy dostep do rozwiązania problemu.
Jeden test który zrobiłeś nie załatwia sprawy.Kierownik Działu Diesla
Comment
-
sprawa rozwiązana......
1) Może na początku jeszcze doprecyzuję że musiałem wymienić silnik ponieważ poszedł rozrząd...kosztowało to sporo nerwów, trochę pieniędzy....cały problem trwał od czwartku zeszłego tygodnia....dzisiejszy dzień przyniósł jednak niespodziewane rozwiązanie....na początku pojechałem do tłumikarza, ponieważ samochód popierdywał i puszczał trochę powietrza bokiem, następnie żeby wykluczyć system wydechowy po raz drugi pojechałem do elektryka. Posprawdzaliśmy ponownie cewki i świece, bałem się że nie ma ciśnienia w cylindrze co by oznaczało że do wymiany silnik (na rozruch używanego silnika dostałem 30 dni) - ciśnienie jednak było. Pomimo tego komputer pokazywał że cylinder 3 nie działa.....lekko się podłamałem, bo falowały obroty i nie działały wszystkie cylindry. Pod koniec wizyty jak miałem wyjeżdżać elektryk powiedział żebym jeszcze raz na chwilę maskę otworzył - pogrzebał śrubokrętem pod linką, pomiędzy plastykową czarną osłoną przewodów i filtrem...samochód odpalił - cylindry wszystkie ruszyły - okazało się że kostka nie była dopięta do końca......mechanik przekładający silnik nie dopiął kostki..po docisnięciu check engine zniknął....
2) ale falujące obroty - widziałem kilka postów w tej sprawie (jeżeli inne przyczyny awarii nie są rozpoznane to jest to poważny kandydat do sprawdzenia) w moim przypadku miało to związek z nieszczelnością przewodu gumowego, który jest podpinany do kolektora dolotowego (nie wiem czy dobrze tą część nazwałem, nie wiem również skąd ten przewód wychodzi). Okazało się, że facet który mi przekładał silnik wsadził tam jakiś gumowy przewód z kijowego materiału (wyglądało to żenująco - zdjęcie poniżej). Ponieważ przewód był kijowy ciśnienie zasysania zwężało przewód, z Tatą zaczeliśmy zginać ten przewód i okazało się że reakcja obrotów była natychmiastowa.....wcześniej objawy, tak jak u innych falowanie (na jałowym i w trakcie zmiany biegów) od 1000 do 2000, obroty utrzymywały się na 1500, po odpowiednim zgięcu wróciły na 900 o/.min.....wracając do domu zachaczyłem do znajomego szrotu, tam z pomocą szefa szybko podmieniliśmy przewód na oryginalny Hondy i silnik pracuje tak jak powinien.....
3) przekładka - jeden z postów który zamieściłem dotyczył różnic w silniku D14Z5 oraz D14Z6 - niestety nikt nie potrafił na to pytanie odpowiedzieć - na tym etapie użytkowania stwierdzam, że różnic nie odczuwam....natomiast to co pierwsze rzuciło się w oczy to to ze silnik z5 jest cichszy, ale może to wynik tego, że właściciel poprzedni twierdziła że ma przejechane zaledwie 111 tys km., co potwierdzałoby brak nagaru pomimo że silnik jest z 2001 roku......
dziękuję za pomoc....
IMAG2269.jpg
Comment
-
wszystko na ten temat..., jak byś od razu napisał że motor był przekładany zmieniło by to obraz sytuacji. Pisząc tak jak w tytule i pierwszym poście to trudno podpowiedzieć że wtyczka nie dociśnięta - bo niby kto ją miał ruszać, pewnie każdy zakładał że silnik masz oryginalnie nie ruszany czyli wsie kostki na 100% podpięte przez fabrykę. Wychodzi na to (standard) że gdy szukający pomocy nie wszystko opowie - to jest trudno coś "z rękawa" doradzić.
Nie mniej jednak gratuluję sukcesu, metodyczna logiczna grzebaczka musi w końcu do jakiegoś rozwiązania doprowadzić.Kierownik Działu Diesla
Comment
Comment