Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Rozrząd - wymiana 1,4 VII gen

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Rozrząd - wymiana 1,4 VII gen

Pewnie już wielokrotnie wałkowane, więc tylko dla porządku i dla informacji innych.
    Wymiana rozrządu - przy 105 tys. km przebiegu
    Ceny z faktury:
    -pasek klinowy - 60,00
    -pompa wody - 237,00
    -pasek rozrządu (Conti) 85,00
    -rolka 350,00

materiał - 750,00
    robocizna - 200,00

Słyszałem, że pompa wody trzyma do 200 tys. km, ale mechanik powiedział, że pod pompą były już ślady cieknięcia.
    Kto wie, może mnie naciągnął...
    Mam nadzieję, że nie przepłaciłem. Robione w Ostrowie Wlkp. w warsztacie wcale nie tanim.
    Civic VII gen. 1.4 90KM 2004

No to ja w swoim 1.3 za całą robote z wymianą kompletnego rozrządu z pompa wody (pasek Contitech) dałem 400 zł. Pompę teoretycznie powinno się wymieniać co druga wymianę rozrządu.
    Życie jest za krótkie, żeby jeździć dieslem...

Comment

No właśnie, teoretycznie...
      Te 400 pln - pewnie tańsza robocizna, ale zwłaszcza części, bo i silnik inny.
      Civic VII gen. 1.4 90KM 2004

Comment

witam chce sam wymienic caly rozrzad, nigdy tego nie robilem od czgo powinienem zaczac?

Comment

Od zastanowienia się czy potrafisz
          Chyba nie myślisz ,że dostaniesz wskazówki z forum i to zrobisz jak wymienić żarówkę.

Comment

Zamieszczone przez darek2 Zobacz posta
            Chyba nie myślisz ,że dostaniesz wskazówki z forum i to zrobisz jak wymienić żarówkę.
            Dlaczego? rozwiń swoją wypowiedz

Myślę że jeśli ktoś poda konkretne informację to żadna filozofia przeprowadzić samemu tą operację, tym bardziej że jest to pasek a nie łańcuszek
            Moja ko-Hanka http://www.civicforum.pl/showthread....ck-Mój-TYPE-R

Szerszeń by grzes41gt https://www.civicforum.pl/showthread...�-by-grzes41gt
            sigpic

Comment

No ale nie tak łatwo samemu wymienić. Ja niby czytałem i wiem jak to się robi ale i tak się boje sam tego robić;p

Comment

Może i masz rację. Wszystko zależy od własnych umiejętności. Przepraszam że Cię uraziłem, ale jakoś pomyślałem o sobie i wydało mi się to niewykonalne.
                Zwłaszcza jak ostatnio oddałem do mechanika Astrę , to przez trzy tygodnie nie mogli dojść czy to rozrząd , czy pompa oleju i wymienili to i to, a i tak silnik dzwoni jak dzwonił. W Astrze jest to dość skomplikowane , bo jest łańcuch i obudowa rozrządu jest równocześnie częścią składową pompy. Może faktycznie wymiana paska nie jest tak skomplikowana . Życzę powodzenia i jeszcze raz sorry.

Comment

Zamieszczone przez Pankiew Zobacz posta
                  No ale nie tak łatwo samemu wymienić. Ja niby czytałem i wiem jak to się robi ale i tak się boje sam tego robić;p
                  Podaj linka gdzie o tym czytałeś, może przyda się koledze

[QUOTE=darek2;246229] Przepraszam że Cię uraziłem, ale jakoś pomyślałem o sobie i wydało mi się to niewykonalne[QUOTE]
                  Nikogo nie uraziłeś Na prawdę troszkę determinacji/wiadomości i wszystko się da samemu zrobić, nawet pewnie lepiej jak mechanicy Ja podobnie myślałem na temat regulacji zaworów ale kiedy dostałem na tym forum informację z dokładnym opisem zrobiłem to samemu
                  Moja ko-Hanka http://www.civicforum.pl/showthread....ck-Mój-TYPE-R

Szerszeń by grzes41gt https://www.civicforum.pl/showthread...�-by-grzes41gt
                  sigpic

Comment

dziekuje za wszystkie informacje, jutro jade do mechanika wymienic i bede mial praktyke na nastepne auto bo nie chce innego jak honda, zmienie tylko model na wiekszy

Comment

wymienilem caly rozrzad, po 3- ech dniach gdy wlaczam nawiew to jest glosny swist, co to zowu jest?
                      Last edited by londynczyk; 22-12-2014, 23:50. Powód: glosny swist

Comment

A dobrze odpowietrzyłeś układ? Skoro miałeś cały rozrząd wraz z pompą wody, to na nowo zalewany zbiornik płynem chłodniczym. Ja po wymianie rozrządu od razu z moim mechanikiem z 5-10 min siedziałem i grzałem auto wchodząc na obroty by od razu się odpowietrzył cały układ. Teraz zero problemów ze świstem, bulgotaniem czy nagłym ucieknięciem płynu.

Świst to może objaw właśnie odpowietrzenia, bo a Hania układ sam się odpowietrza. Ale to musiał by potwierdzić ktoś z większą wiedzą ode mnie.

Comment

dzieki, to sie robi gdy wlaczm przycisk klimatyzacji

Comment

czy ktos sie oriętuje ile wyniosla by wymiana rozrzadu do civica s-type 2.0 2005? warszawa i okolice

Comment

Wymiana rozrządu ( i czego jeszcze?) 1,4 2004r

Witam

Mam Hondę z 2004 roku, 1,4, przebieg 110000km. Podczas umawiania się z serwisem na wymianę rozrządu (idę po całości czyli pompa wody, pasek, rolka napinacza, pasek wieloklinowy) o zgrozo dowiedziałem się że warto wymienić jakieś zimmeringi oraz termostat. Pytanie czy jest to naciąganie czy faktycznie wziąwszy pod uwagę wiek auta oraz to że jest to pierwsza wymiana rozrządu, wymienić proponowane przez mechanika elementy. Dzięki za pomoc

mod.
                              Kolego zapoznaj się z regulaminem(https://www.civicforum.pl/showthread...egulamin-Forum) oraz przywitaj się w odpowiednim dziale(https://www.civicforum.pl/forumdispl...edstaw-się%21) zanim zaczniesz korzystać z forum, bo widzę że zarejestrowałeś się już dawno a dalej nie potrafisz się po nim poruszać, proszę używaj wyszukiwarki za nim założysz nowy wątek, dlatego przeniosłem twój post tutaj
                              Last edited by grzes41gt; 24-03-2015, 22:54.

Comment

Working...
                              X