Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Co to za część silnika ? przeróbka układu dolotowego silnika D17A2

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Co to za część silnika ? przeróbka układu dolotowego silnika D17A2

Witam serdecznie!
    Mam wielką prośbę... chciałem u mojego ojca w hondzie f-rv zamontować stożkowy filtr powietrza. Tylko patrząc na sinik zastanawiam się co to jest za część za filtrem powietrza (ta oznaczona CZERWONĄ STRZAŁKĄ) ?
    Pomyślałem, że można zdemontować filtr powietrza (NIEBIESKA STRZAŁKA) w miejscy oznaczonym ZIELONĄ STRZAŁKĄ i właśnie tam podłączyć stożek.
    Nie mam pojęcia co to za element oznaczony czerwoną strzałką, ale widzę tam odmę, może jest tam przepływomierz, więc wolałbym zostawić to na miejscu i tylko zdemontować obudowę filtra powietrza i dać tam stożek.
    Proszę powiedzcie, to to jest za ustrojstwo.
    Z ego co się dowiedziałem, to prawdopodobnie silnik D17A2. Może jeszcze ktoś z Was zna średnicę zewnętrzną rur dolotowych, to też proszę o pomoc.
    Niestety mieszkam 100km od mojego taty i nie mogę sam tego sprawdzić, a ojciec teraz jest poza domem i dlatego proszę Was o pomoc.

pozdrawiam

Edit:
    edycja tematu Posta pod kątem zgodności z Regulaminem Forum.
    r7
    Załączone pliki
    Last edited by rambo7; 14-05-2012, 12:19. Powód: edycja tematu Posta pod kątem zgodności z Regulaminem Forum

na moje "oko" to jest odwrotnie:
    - niebieska - to rezonator powietrza (pusta puszka tam nie ma filtra)
    - zielona - to łączenie przelotka między rezonatorem a filtrem powietrza (tam można zamontować "stożek"),
    - czerwona to - Filtr powietrza - tam jest filtr powietrza.

Odpowiedni Dział to VII generacja w rocznikach 2001-2005
    Last edited by rambo7; 14-05-2012, 12:22. Powód: uzupełnienie po Edycji Tematu
    Kierownik Działu Diesla

Comment

Widzę, że kolega nie ma zielonego pojęcia o budowie układu dolotowego.Lepiej sobie odpuść.Filtr powietrza jest właśnie pod tą czerwoną strzałką.To co zaznaczyłeś niebieską to rezonator.Wystarczy skorzystać z funkcji szukaj i wszystkiego się dowiesz.

Comment

Cześć.
        Abstrahując od spraw Forum, jaki efekt zamierzasz osiągnąć pakując stożek do komory w okolicy podszybia ?
        " Pomyślałem, że można zdemontować filtr powietrza (NIEBIESKA STRZAŁKA) w miejscy oznaczonym ZIELONĄ STRZAŁKĄ i właśnie tam podłączyć stoż "
        Dobre miejsce do podgrzania powietrza ale skutki chyba odwrotne do Twoich zamierzeń. Zakładam zamiar poprawienia osiągów silnika. Realizacja Twojego pomysłu osiągi te pogorszy.
        Pzdr.

Ps. Zanim temat zostanie usunięty: Zanim coś zrobisz zastanów się co chcesz osiągnąć a dopiero później jakim sposobem. Poczytaj o zasilaniu silnika powietrzem. Informacjie dostępne po kliknięciu w dowolną wyszukiwarkę.
        Last edited by syriuszteam; 14-05-2012, 11:49. Powód: uzupełnienie

Comment

Zamieszczone przez syriuszteam Zobacz posta
          Cześć.
          Abstrahując od spraw Forum, jaki efekt zamierzasz osiągnąć pakując stożek do komory w okolicy podszybia ?
          Stożek nie miałby być przy podszybiu..... tam miałaby być podłączona dłuższa rura, do której końca podłączyłbym stożek odgrodzony jakąś termiczną blachą.
          Ale przy tym filtrze jest odma, więc pewnie jakieś specjalne rury trzeba montować, pewnie jeszcze przepływomierz, więc może lepiej jakąś wkładkę o zwiększonym przepływie powietrza.
          Chodzi głównie o poprawę momentu obrotowego na dole, bo nie ma co ukrywać- ten silnik nie porywa......

A to, że akurat trafiło na hondę f-rv, to chyba nie powinno mieć znaczenia, bo temat dotyczy silnika d17a2, który również był montowany w hondzie civic.
          Last edited by richie1983; 14-05-2012, 12:00.

Comment

Zamieszczone przez richie1983 Zobacz posta
            (...) trafiło na hondę f-rv, to chyba nie powinno mieć znaczenia, bo temat dotyczy silnika d17a2, który również był montowany w hondzie civic.
            ok, Silnik Honda Civic 1.7 D17A9 również był, więc musisz poszukać po wątkach czy to już było?

Skoro Temat ma dotyczyć Silnika i układu dolotowego to zupełnie inaczej powinieneś zatytułować pisać Post - myślę że to jest jasne?! bo do tego jak widzisz doszliśmy.

Więc stanęło na tym: jak to zrobić? i teraz możesz liczyć na kontynuację tematu.
            Załączone pliki
            Kierownik Działu Diesla

Comment

Pisałem: Poczytaj co chcesz osiągnąć. Jest takich informacji znacznie więcej. Wniosek jest zawsze jeden. Stożek obniża moment obrotowy, spłaszcza jego przebieg i przenosi w wyższy zakres obrotów. Jeśli chcesz poprawić moment obrotowy "na dole" to powinieneś pomyśleć o jakimś sportowym filtrze.
              https://www.tuningmania.pl/tuning&se...ka/dziala1.htm. Wyniki testu na hamowni powinny dać Ci do myślenia.
              Pozdrawiam.

Comment

Working...
              X