Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Duże spalanie 1.6 Vtec (110 KM) D16V1

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Duże spalanie 1.6 Vtec (110 KM) D16V1

Witam
    Posiadam Hondę Civic 2004 Sport 1.6 Vtec . Silnik pracuje równo , natomiast ostatnio borykam się z dużym spalaniem . Rozumiem że w okresie zimowym może palić więcej natomiast ostatnio w cyklu mieszanym spalił 12-13 litrów na 100 km . W trasie 8-8,5l na 100km . Świece nowe, filtry powietrza , olej w normie . Jezdzę wolno w trasie do 120 km/h . Co może być tego przyczyną ? Komputer pokazał 0 błędów

Jaką metodą mierzyłes to spalanie?

Comment

Tankuję do pełna przejeżdżam sto kilometrów i znów tankuję do pełna , nie patrzę na komputer bo on głupoty pokazuje .

Comment

Sonda lambda? Przeważnie podstawowa przyczyna wysokiego spalania. Jak pada, to check się nie pali, a jak już padnie, to powinien się zapalić.

Comment

Też bym sprawdził sondę lambda na początek...
          Życie jest za krótkie, żeby jeździć dieslem...

Comment

Ok , ale komputer nie pokazał żadnych błędów .

Comment

Tak, napisałem Ci, że jeśli sonda jeszcze nie padła, ale już jej sprawność spadła, to spalanie rośnie. Jak już zupełnie padnie, to check się zaświeci (czyli jakiś błąd będzie) i prawdopodobnie spalanie jeszcze wzrośnie.

Comment

sonda lambda to tak jak koledzy mowia, pierwsze co trzeba sprawdzic. chociaz powiedz kiedy robiles zaworki ?
                sigpic

IT Architekt - obsługa informatyczna, strony WWW, pozycjonowanie, CMS, webhosting, tworzenie oprogramowanie, monitoring GPS, lokalizacja pojazdów, Gdańsk, Gdynia, Sopot, Trójmiasto
                http://itarchitekt.eu

Comment

Sprowadziłem auto z niemiec w październiku 2011 .Od tamtego czasu wymieniłem wszystkie płyny , świece nie regulowałem zaworów ponieważ silnik pracował ładnie równo i cicho . Przebieg 149000

Comment

To czas najwyższy wyregulować .

Comment

jezeli dobrze kojarze to niby co 50 tys wypada wyregulowac te zawory, ale tego przebiegu pewny nie jestem. koszt z uszczelka max 100pln
                      sigpic

IT Architekt - obsługa informatyczna, strony WWW, pozycjonowanie, CMS, webhosting, tworzenie oprogramowanie, monitoring GPS, lokalizacja pojazdów, Gdańsk, Gdynia, Sopot, Trójmiasto
                      http://itarchitekt.eu

Comment

Co 40 tys, ale ja np. skracam do 30, raz mi się zdarzyło po 20 . OEM uszczelka chyba 50 zł.

Comment

I przez nie ustawione zawory spalanie by było srednio wyższe o 3 litry ?

Comment

Zawory owszem mają na to wpływ, bo wpływają na pracę/obecną sprawność silnika. Możesz zacząć od regulacji, ale pomiar sondy też bym zrobił.

Comment

Working...
                            X