Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Ile oleju na bagnecie Honda Civic VII 1.6i 2003r.

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Ile oleju na bagnecie Honda Civic VII 1.6i 2003r.

Witam

Mam auto od niedawna i jeszcze nie wiele wiem
    Nie mogę nigdzie znaleźć informacji ile oleju powinno być na bagnecie..
    Skala ma okolo 6 cm a na moim bagnecie jest w oleju około 1cm czy to wystarczy??
    Przy okazji jaki kolor oleju kwalifikuje sie do wymiany

Pozdrawiam

Jak swiezo kupiles Honde i nie wiesz kiedy poprzedni wlasciciel zmienial to nie zaszkodzi jak od razu zmiisz.

Co do skali to najlepiej jak jest powyzej polowy, powiedzmy 3/4.

a kolor to wiadomo swiezy olej ma kolor miodku aim starszy tym ciemniejszy w strone czarnego.
    The 1st. - EJ9
    The 2nd. - ES7
    The 3rd. - FD7
    The 4th. - CU2
    ------------------------------------------------------------------

Comment

Zamieszczone przez Crisownik Zobacz posta
      Co do skali to najlepiej jak jest powyzej polowy, powiedzmy 3/4.
      Dodajmy jeszcze, że sprawdzając na ciepłym silniku
      LIVE WELL • LOVE MUCH • LAUGH OFTEN
      sigpic

Moja była Hanula... niestety ;(

Comment

Majk ja z reguly sprawdzam po nocy ew. po dluzszym postoju. nie zawsze jest cieply ale zawsze staram sie pilnowac zeby bylo ponad polowe skali...
        The 1st. - EJ9
        The 2nd. - ES7
        The 3rd. - FD7
        The 4th. - CU2

Comment

I oczywiście jak auto stoi na równym :P
          Życie jest za krótkie, żeby jeździć dieslem...

Comment

Olej się sprawdza na zimnym. Jak jest ciepły, to nawet jak masz maks, to na bagnecie pokaże może 1/4. Przecież olej pracuje .

Comment

Zamieszczone przez Remek Zobacz posta
              I oczywiście jak auto stoi na równym :P
              Nie musi stać na równym, tylko wtedy trzeba zastosować odpowiednie równanie:

długość podziałki na bagnecie x kąt nachylenia terenu - 2xwartość ciśnienia w oponach + średnie spalanie do potęgi 2 - grubość lakieru x pierwiastek z wersji wyposażenia -> co daje nam odpowiednią wartość na bagnecie (+/- 45cm) ( : joke : )

Zamieszczone przez Duff Zobacz posta
              Olej się sprawdza na zimnym. Jak jest ciepły, to nawet jak masz maks, to na bagnecie pokaże może 1/4. Przecież olej pracuje .
              Dlatego należy rozgrzać silnik, ustawić samochód na równej powierzchni, wyłączyć silnik, odczekać 2-3 minuty aż olej spłynie do miski i wtedy zmierzyć. Poziom oleju powinno się sprawdzać na ciepłym oleju a nie zmrożonym
              Last edited by rambo7; 24-05-2012, 08:19. Powód: edit
              sigpic

Comment

Ja zawsze sprawdzam po nocy jak wszystko ścieknie do miski. Na rozgrzanym nigdy nie sprawdzam.

Comment

Ja zawsze sprawdzam po nocy jak wszystko ścieknie do miski. Na rozgrzanym nigdy nie sprawdzam.
                  Masz do tego pełne prawo, Duff Ja tylko wyjaśniłem koledze jak powinno wyglądać sprawdzanie poziomu oleju zgodnie ze sztuką
                  sigpic

Comment

Rozgrzany olej skapuje dość długo, więc 2-3 min chyba nie są wystarczające, żeby obiektywnie zbadać stan oleju. Dlatego wg mojej, jak i wielu innych, najlepiej sprawdzać poziom oleju jak np. auto stało całą noc albo przynajmniej kilka godzin od jazdy.

Comment

Rozgrzany olej skapuje dość długo, więc 2-3 min chyba nie są wystarczające, żeby obiektywnie zbadać stan oleju. Dlatego wg mojej, jak i wielu innych, najlepiej sprawdzać poziom oleju jak np. auto stało całą noc albo przynajmniej kilka godzin od jazdy.
                      Duff, nie ma co ciągnąć tematu. Napisałem Ci, że robisz tak jak uważasz za stosowne i masz do tego prawo.
                      sigpic

Comment

Nie no spoko , nie ma spiny . W sumie w każdej kwestii są różne metody i poglądy, także chill i koniec tematu .

Comment

Nie no spoko , nie ma spiny . W sumie w każdej kwestii są różne metody i poglądy, także chill i koniec tematu .
                          Spoko Reasumując - generalnie trzeba kontrolować poziom oleju (najlepiej przy okazji tankowania), bo znam i takich którzy patrzyli na mnie dziwnie jak zapytałem kiedy sprawdzali ostatnio poziom oleju
                          sigpic

Comment

to ja tylko dodam ze 5 l to za dużo bo mieści sie okolo 4,7 l, więc reszta zostaje na dolewki, z tego co wiem to za duża jak i za mała ilość szkodzi i powinno się sprawdzać na zimnym silniku

Comment

Working...
                            X