Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zamulony silnik?

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Zamulony silnik?

Witam
    Dwa miesiace temu kupilem honde civic 2001 1.4 90km - sedan. Mam duzy problem z przyspieszaniem na drugim biegu. Jade na dwojce obroty 3000 okolo 40km/h gaz delikatnie wcisniety.......wbijam pedal gazu do podlogi i nic samochod zachowuje sie tak jakbym caly czas mial delikatnie wcisniety gaz tzn delikatnie przyspiesza. Zrobilem podobny test na 3-cim biegu i przy 3000 obrotow wcisniecie do polowy pedalu gazu "wyrywa" samochod do przodu. Czy to normalne dla tego modelu? 90 KM to nie duzo ale praktycznie wyprzedzanie w miescie na drugim biegu jest niemozliwe. Moj brat po testach doszedl do wniosku ze siena 1.2 75km przyspiesza szybciej niz Honda. Panowie jakies wskazowki?
    Last edited by Gość; 14-12-2008, 23:10.

jesli na 3 biegu idzie dobrze to jak silnik moze byc zamulony? a pozatym te roczniki maja swoja wage i przy tej mocy nie ma sie co spodziewac ,trzeba bylo kupic 1,6 110kn.jesli uwazasz ze i tak jest zamulony ,to go odmul jak to muwia w wojsku w piz... i na gaz

Comment

Zamieszczone przez samuraj Zobacz posta
      jesli na 3 biegu idzie dobrze to jak silnik moze byc zamulony? a pozatym te roczniki maja swoja wage i przy tej mocy nie ma sie co spodziewac ,trzeba bylo kupic 1,6 110kn.jesli uwazasz ze i tak jest zamulony ,to go odmul jak to muwia w wojsku w piz... i na gaz
      Zresetowalem komputer przekopalem go przez kilka dni po miescie i na trasie i wydaje sie żwawszy. Myslalem nad 1.6 ale trafil mi sie 1.4 w zajebistym stanie z niskim przebiegiem jak na ten rocznik i z polroczna gwarancja wiec wolalem wziac mniejszy silnik ale pewny. Poza tym te dodatkowe 20 koni zrobilyby az taka roznice?

Comment

cos tam zrobi,jesli jezdzisz jak ja to powiem dosc oszczednie to sam sie zamuli.
        ja naprzyklad 3-4 razy w tygodniu robie male odmulanie ,czyli ile fabryka dala oczywiscie w granicach rozsadku i dzieki temu od razu lepiej sie jezdzi i czuc roznice.
        pisales ze rok 2005 bedzie ciezszy od mojego lekko 150 kg
        i tu moze byc roznica przez wage,zawsze mozesz pokombinowac zeby troszke poniesc moc.
        zreszta 1,4 do codziennej jazdy jest w sam raz

Comment

Zamieszczone przez samuraj Zobacz posta
          cos tam zrobi,jesli jezdzisz jak ja to powiem dosc oszczednie to sam sie zamuli.
          ja naprzyklad 3-4 razy w tygodniu robie male odmulanie ,czyli ile fabryka dala oczywiscie w granicach rozsadku i dzieki temu od razu lepiej sie jezdzi i czuc roznice.
          pisales ze rok 2005 bedzie ciezszy od mojego lekko 150 kg
          i tu moze byc roznica przez wage,zawsze mozesz pokombinowac zeby troszke poniesc moc.
          zreszta 1,4 do codziennej jazdy jest w sam raz
          Nie 2005 a 2001. A silnik rzeczywiście nie jest najgorszy chociaz czasami orzy wyprzedzaniu troche koni brakuje...no ale coz trzeba z tym zyc.

Comment

no 2001 moja pomylka,90 km przy tej masie niema sie czego spodziewac ,cieszyc tylko leka jazda

Comment

Witam. Mam ten sam model i rzeczywiscie troche mocy mu brakuje, szczegolnie przy wyprzedzaniu. A kupilem 1.4 z tych samych powodow co Ty Arturo, trafil mi sie zadbany model od kobiety i z malym przebiegiem Do jazdy po miescie w sam raz i na 2 nie mam takich objawow jak piszesz. Mam za to inny problem, ktory objawia sie szczegolnie na ssaniu. A mianowicie gdy dodam lekko gazu to obroty spadaja na ulamek sekundy, objawia sie to tak jakby chwilowy zamuleniem:/ I przez to czasami njak akurat przy ruszaniu trafie na ten moment to potrafi silnik zgasnac jak nie dodam szybko wiecej gazu. Czy moze ktos wie w czym moze tkwic problem? Nie jest to jakas wielka rzecz i da sie z tym zyc, jednak wolalbym aby wszystko bylo idealnie

Comment

Trochę mniej przekleństw Panowie, bo się nieprzyjemnie czyta...

Comment

Panowie-cenzurka faktycznie...Na ssaniu masz wzbogaconą mieszankę.Jeśli myślisz wtedy o sportowych wyczynach to powodzenia.Ssanie jest po to,aby silnik "doszedł"do normalnego trybu pracy.
                  ビートル ジョン

Comment

Hmm to ja wam powiem ze te tylko 20 koni robi roznice. Ja mam 2005 3D 1.6 i wiem jedno na pewno niezamulony jest i wyprzedzac juz mozna spokojnie. I mi sie udalo dostac z dobrej reki, zadbany, serwisowany od poczatku ze wszytkimi fakturkami. I jestem happy

Comment

A ja od siebie dodam, ze jak szukalem civica, to wiekszosc napotykanych byla 1.4. Przejechalem sie tym i stwierdzilem, ze oczywiscie da sie tym jezdzic, ale dynamiki za duzo to nie ma. Jazda powyzej 4tys obrotow nie nalezy do ekonomicznej.
                      Udalo mi sie wreszcie znalezc 1.6 i musze przyznac, ze ten silnik juz sie potrafi zebrac. Nie sa to sportowe osiagi, ale jest IMHO wyraznie mocniejszy od 1.4.

Comment

Potwierdzam, 1.6 vtec to zupełnie inna bajka. Auto naprawdę ładnie się zbiera. Poza tym 90% momentu obrotowego przypada już na jakieś 2600-2700 rpm (max 4300) więc ładnie idzie "z dołu".
                        sigpic

Comment

A propos, ma może ktoś z Was wykres krzywej momentu obrotowego silnika 1,7 ctdi? Pozdrawiam

Comment

Working...
                          X