Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Ustawienie rozrządu

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Ustawienie rozrządu

Jestem posiadaczem Hanki sedan 1.6 VTEC z 2001 roku.Autko posiadam od 2 miesięcy.Po zakupie bez historii i udokumentowanego przebiegu profilaktycznie wymieniłem rozrząd w autoryzowanym serwisie Hondy.Przed wymianą przejechałem około 100km a po wymianie pojechałem w trasę i zrobiłem 1000 km.Na trasie Hanka spaliło około 7.5 litra paliwa i rozbujała się do 180 km/h. Moje subiektywne odczucie jest takie ,że przed wymianą rozrządu lepiej się zbierała i była bardziej zrywna.Po głowie mi chodzi pytanie czy w serwisie mogli żle ustawic rozrząd chociaż o jednego zęba.Czy może ktoś miał podobną sytuację i czy w ogóle po złym ustawieniu autko osiągneło by takie parametry jak podałem wyżej.Chciałbym ponadto zapytać jaka jest pojemność zbiornika paliwa i ile można przejechać od momentu gdy zapali się rezerwa paliwa.U mnie od momentu zapalenia się kontrolki przejechałem 50 km a pod dystrybutorem wlałem 49 litrów i ciekawy jestem ile by jeszcze pojechała.Życzę Wszystkim szerokości i miłego dni a dobre dusze proszę o odpowiedz.

jeśli już to możesz mieć źle ustawiony aparat zapłonowy, bo jakbyś miał rypsniety rozrząd o chociaż jeden ząbek, to w najlepszym wypadku nie odpalałby Ci silnik.

edit: o ile w VIIg jest aparat zapłonowy(?)

Comment

Witam.
      W tym silniku nie ma typowego aparatu zapłonowego.

Comment

2 dni temu wymieniłem rozrząd i niefortunnie przestawił sie o jeden ząbek , co najlepsze normalnie odpalil tylko problem byl w tym ze nie miał mocy. z 1 biegu z klapkiem w podłodze ruszał jak z 5 nawet pod gorke niechcial wjechac. Przestawiłem normalnie i chodzi jak wczesniej a moze i nawet lepiej. Tak ze rozrzad ustawili ci dobrze moze to tylko takie twoje odczucie.

Comment

Witam.Serdeczne dzięki za informacje dotyczącą ustawienia rozrządu.Cały czas chodził mi po głowie ten problem ale nic nie robiłem.Meil kolegi uspokoił moje zapędy do sprawdzania ustawienia rozrządu.Pozdrawiam

Comment

Ustaw sobie luzy zaworowe jeżeli chodzi o moc, a jeżeli chodzi o pojemność zbiornika to jest 50L, więc zalewając na stacji 49L byłeś na granicy ryzyka. I to nie ryzyka, że gdzieś tam w trasie by zgasł, tylko zatkałbyś układ paliwowy jakimiś syfami (o ile już nie zatkałeś). Nie można jeździć na rezerwie w żadnym wypadku! Ja po trochu zalewam kiedy mam w baku jakieś 8-10L. Pozdrawiam.

Comment

Dzięki kolego za dobrą rade.Też staram się tak robić.Pozdrawiam

Comment

Witam. Nie bede zakładał nowego tematu bo to tez zwiazane z rozrządem. Kupiłem w czerwcu tamtego roku Honde Civic 1.4 90 km listpad 2005 r produkcja przebieg teraz 59 tys km - wtedy 51 tys km. - udokumentowany kazdym przegladem - serwisowana w zaprzyjaznionym mi serwisie Hondy. Moje pytanie brzmi kiedy zrobic rozrząd - ksiazka serwisowa podaje 8 lat albo 120 tys km w serwisie tez mowia mi ze jeszcze czas. Jakie jest wasze zdanie na ten temat ??

Comment

Trzymaj się tego co piszą w książce. Ja co prawda u siebie wymieniłem jak miałem 115 tyś, ale tylko dlatego, że miałem okazję, a mechanik powiedział mi, że jak ściągał oryginalny pasek to nawet napis HONDA nie był zbytnio starty także spokojnie do 120 tys lub po 8 latach śmigania.

Comment

potwierdzam i zgadzam się poprzednikiem, jeśli masz udokumentowane wpisy i przekonany jesteś co do wiarygodności poprzedniego właściciela to 3-maj sie tego co napisali w książce. amen.
                    Kierownik Działu Diesla

Comment

dzieki Panowie za odpowiedź.

Comment

Working...
                      X