Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

niepewny klimy

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• niepewny klimy

Witam mam pytanie ponieważ mam od niedawna civic 1.4 90KM 2004r. z manualna klimą i wydaje mi sie ze bardzo słabo chłodzi i czy mugł by mi ktos powiedziec czy w tym modelu tak słabo chloidzi czy może cos nie tak z klimą. Bardzo bym prosił o jakies porady z góry dzieki.

zrob obieg zamkniety i sprawdz ponownie. na otwartym obiegu gdy na zewnatrz auto stalo i jest gorace troche zejdzie zanim sie schlodzi powietrze.
    poza tym ile ta klima ma nalatane? tj kiedy byla odgrzybiana i nabijana? moze czynnik chlodzacy sie konczy
    sigpic

Comment

Jak stoi w garażu w chłodnym miejscu zapale auto i załoncze klime to daje chłodne powietrze a jak jade samochodem tak jak naprzykład dzisiaj to nie bardzo chłodziło. A co do sprawdzenia kiedy była nabijana i sprawdzana to pewno w książce serwisowej???

Comment

Tez tak mialem. Klimatyzacja nie chłodziła bo nie było czynnika chłodzącego. Jak to sprawdzić? Bardzo prosto. Jesli nie uruchamia się sprężarka to na 100% trzeba nabić gaz. ps. ostatnio gaz podrożał wiec będzie cie to kosztowoało od 150 do 200zł
        Pozdro

Comment

Proponuje tak jak kolega majkelfu-używać klimy na zamkniętym obiegu na tym polega w sumie działanie klimy bo bezsensu żeby chłodziła nowe powietrze z zewnątrz, a i dodam coś od siebie u mnie też klima średnio chłodziła więc wymieniłem filtr kabinowy położony za schowkiem w desce rozdzielczej, bardzo zasyfiały był i dlatego klima słabo dawała.
          Moja StarA i Moja NowA

Comment

po odgrzybieniu klimy jest wyciek z lewej strony z pod schowka - na dywanik pasażera z przodu / civic 5d/. Dzieje się tak tylko przy włączonej klimie. Czy kilma ma chodzic w obiegu zamkniętym.Przewód odprowadzający skropliny na zewnątrz jest drożny, skropliny wyciekają pod podwozie. wynika z tego, że przewód ten też jest prawidłowo umocowany. czy da sie to sprawdzić /mocowanie/ bez demontażu deski rozdzielczej ?
            Last edited by Gość; 26-08-2010, 18:20. Powód: uzupełnienie

Comment

produktem ubocznym włączonej klimy jest woda (skropliny) która powinna być odprowadzana na zewnątrz przez gumowy wężyk podpięty do tacy ociekowej, sprawdź czy ten wężyk nie jest zapchany lub wypięty, na zewnątrz wychodzi on ze ściany grodziowej pod akumulatorem.
              Honda Civic MB2 2000r. liftback 5D. D16W4

http://www.civicforum.pl/showthread.php?t=20077

Comment

karldeen pewnie tak jak już ktoś napisał masz mało czynnika, a co za tym idzie możesz mieć nieszczelności.
                Gdy odpalasz klimę w samochodzie. który przez noc stał w garażu nie leci chłodne powietrze... leci zdecydowanie zimne powietrze

Powiem Ci jeszcze tylko, że gdy ja miałem nieszczelną klimatyzację też mi się wydawało, że trochę chodzi. Gdy wszystko zrobiłem na cacy zdziwiłem się jak się myliłem.
                Oczywiście jak napisał majkelfu gdy samochód stoi długo na słońcu chwilkę zajmie zanim klima zacznie chłodzić. U mnie jakieś 10 minut z wietrzeniem kabiny.

A podsumowując - jedź do fachowca od klimy. Skoro się na tym nie znasz, uwierz mi, sam nic nie wymyślisz. To bardziej skomplikowany układ niż się niektórym wydaje.
                sigpic

Comment

Zamieszczone przez Tomo1 Zobacz posta
                  produktem ubocznym włączonej klimy jest woda (skropliny) która powinna być odprowadzana na zewnątrz przez gumowy wężyk podpięty do tacy ociekowej, sprawdź czy ten wężyk nie jest zapchany lub wypięty, na zewnątrz wychodzi on ze ściany grodziowej pod akumulatorem.
                  Ten wężyk to szukać mam pod autem, czy z góry jak otworze maske będe go widzieć?
                  Nie wierzcie zegarom, czas wymyślił je dla zabawy!

Civic HB 2001r, 1.6 VTEC, 110kM, D16V1

Comment

Od spodu łatwiej go zlokalizujesz bo od góry zasłania go podstawa na której stoi akumulator.
                    Honda Civic MB2 2000r. liftback 5D. D16W4

http://www.civicforum.pl/showthread.php?t=20077

Comment

Working...
                    X